Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kukaháború

„ Április 7-én, pénteken reggel a győr-szabadhegyi Auróra utca lakóira nem a mindennapi napkelte jött fel. A lakók, mint minden más pénteken, most is kirakták kommunális szemétgyűjtő konténereiket sorházuk szűk bejárata elé. Azonban ezen a napon nemcsak a kukásautó jött el, amelynek kezelői jó szokás szerint néha összekeverik vagy egymás mellé rakják az edényeket, hanem egy másik autó is. Ez a lakószövetkezet a ’80-as évek elején épült, megfelelő kapcsolatot ápolt a kommunális szolgáltatóval egészen az utóbbi időkig és annak idején valakik inspirációjára minden lakóval vetettek saját kukát. Később a városgazdálkodás is helyezett ki hasonló, kör alakú kukákat, így jó néhány lakónak két kukája is volt, esetleg még van is, de lai-

kus ember az edények között nem tud különbséget tenni.

Miután elment a kukásautó, platós járművel megjelent egy másik háromtagú társaság – az ellenőrök –, és elkezdték begyűjteni a számukra szimpatikus üres kukákat. A lakók fejvesztve – volt, aki félmeztelenül – rohantak ki az utcára, hogy a tulajdonukban lévő kuka elvitelét megakadályozzák. Néhányuknak sikerült is azt visszaszerezni, azonban akik már munkában voltak, illetve az egyik idősebb lakó saját garázslejárata elől, magánterületről mégis fölcibálták, elvitték a kukát.
Az egyórás incidens miatt a rendőrséget is ki kellett hívni a helyszínre, akik, úgy tűnik, most sem álltak az állampolgárok pártjára. Jelenleg az a helyzet, hogy egyes lakóknak nincs szemétgyűjtő konténerük, holott már mindenki egyedileg fizeti a szemétdíjat. rendőrségi tájékoztatás szerint az elvitt kukákat úgy kell a kommunális szolgáltatótól visszaperelni, amihez nem mindenkinek van türelme és kedve, ezért egyesek azt fontolgatják, hogy a jövőben nem fizetik ki az el nem végzett szolgáltatásért járó szemétdíjat, esetleg megpróbálnak más megoldást vagy szolgáltatót keresni.
Érintettségem miatt személy szerint azt sem értem, miért nem cserélték le az utcában már az összes kukát négyszögletes, kommunális szolgáltató felirattal ellátott kukára. Talán azért nem, mert ezt sem volt képes a kommunális szolgáltató megszervezni?
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. szóvivője, Nagy Csaba a levélre válaszolva a következőket közölte: „A települési szilárd és folyékony hulladékok kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 67/2003. (XII. 19.) ÖK-rendeletének második paragrafusa kimondja: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a települési szilárd hulladék kezelését (gyűjtés, szállítás, ártalmatlanítás) helyi közszolgáltatás útján biztosítja. A fenti önkormányzati rendelet hatodik paragrafusának harmadik bekezdése értelmében a települési szilárd hulladék gyűjtése és ideiglenes tárolása csak a keletkező hulladékmennyiség és a gyűjtés gyakorisága alapján meghatározott, a tulajdonos és a közszolgáltató között létrejött szolgáltatási szerződésben megjelölt tárolóedényekben, illetve a közszolgáltató által kibocsátott és jelölt műanyag zsákban történhet.”
A szóvivő a továbbiakban elmondta: „A Komszol általános belső vizsgálatot rendelt el annak érdekében, hogy megállapítsa, a hulladékszállítási közszolgáltatási tevékenységében az egyes ingatlantulajdonosok által igénybe vett szolgáltatás mértéke megegyezik-e a szerződésekben és a folyószámlákon egyeztetett adatokkal.
A vizsgálat alkalmával megállapítottuk, hogy az Auróra utcában helyenként nem egyezik az ingatlantulajdonosok által igénybe vett szolgáltatás a szerződések és a folyószámlák adataival, ezért az egyes lakásokhoz tartozó számlázási mennyiség feletti, Komszol-emblémával ellátott, közterületen lévő hulladékgyűjtő edényeket a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. a központi telephelyére visszaszállította.
Álláspontunk szerint jogszerűen jártunk el, ezért sajnálatunkat fejezzük ki, hogy a Tisztelt Levélíró által jelzett hangulat kialakult.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan büntetné a szemetelőket?

Tovább olvasom