Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

KSH: egyre többen vándorolnak ki Magyarországról

Felgyorsult az utóbbi években a Magyarországról történő kivándorlás növekedése a tükörstatisztikák, vagyis a fogadó országokban bevándorlóként regisztrált magyar állampolgárainak száma alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az intézményben tartott, a délkelet-európai országok migrációjával foglalkozó kétnapos konferencia kapcsán szerdán az MTI-vel.
Mint közleményükben írták, tavaly mintegy 230 ezer hivatalosan bejelentett magyar állampolgár élt az európai országokban. Harmaduk Németországban, ötödük az Egyesült Királyságban, 13 százalékuk pedig Ausztriában. Számos új célországban is (Spanyolország, Olaszország, Hollandia) jelentős volt a növekedés - tették hozzá.

Emlékeztettek arra, hogy a 2011-es népszámlálás szerint akkor 143 ezer magyar állampolgár élt egy évnél hosszabb ideig külföldön, további 70 059 pedig egy évnél rövidebb ideig. Ez a szám azonban csak "a külföldön élők minimum létszámának tekinthető" - fogalmaztak.

Rámutattak, hogy nincs pontos adat az elvándoroltak nemére, életkor szerinti összetételére, iskolai végzettségére, elvándorlási motivációjára, külföldön szerzett tapasztalataira és hazaköltözési szándékaira vonatkozóan. Ezeket a hiányosságokat igyekszik pótolni a nyolc délkelet-európai ország összefogásával megvalósuló SEEMIG-projekt kísérleti jellegű elvándorlókutatása, amely statisztikai hivatalok, kutatóintézetek, önkormányzatok részvételével kísérli meg feltárni a térség migrációs trendjeit.

Az első körben a KSH csaknem 50 ezer 15-74 éves ember országosan reprezentatív munkaerő-felvételi mintáját felhasználva mérték fel az elvándoroltak számát. A második adatfelvételnél közvetlenül a külföldön élőktől gyűjtenek majd adatot e-mailes és telefonos kérdőív segítségével külföldre költözésük okáról, a külföldön szerzett tapasztalataikról és hazatérési szándékukról.

A KSH hangsúlyozta, a felmérés sikeréhez az szükséges, hogy azok a külföldön élők, akikhez hozzátartozóik elérhetőséget adtak meg, készek legyenek válaszolni a vizsgálati kérdésekre, illetve azokból a háztartásokból, ahol a kérdezők úgynevezett SEEMIG válaszadói kártyát hagytak, a kártyák eljussanak a külföldön élőkhöz, és ők regisztráljanak a megadott kutatási honlapon.

A közleményben olvasható, hogy a Világbank adatai szerint 2010-ben a délkelet-európai országok állampolgárai közül több mint 17 millió élt hazáján kívül.

A viszonylag alacsony termékenységű térség egyre nagyobb mértékben függ a bevándorlók által hazautalt pénzösszegektől. Albánia és Moldova estében a bruttó hazai termék több mint tíz százalékára tehető a vándorlók által hazaküldött pénz. Ugyanakkor számos európai ország elöregedő társadalma támaszkodik a bevándorló munkavállalókra - mutattak rá.

Olvasóink írták

 • 15. machers 2013. május 25. 22:12
  „14.load 2013.05.25. 21:35
  Teljesen idióta a kolléga. Évek óta ezen lovagolnak. Lerágott csont ez az "el lehet menni", de még mindig ezt szajkózzák. Pedig már a fene tudja, hány alkalommal megnézhették az ominózus részletet itt a fórumon is.”
 • 14. load 2013. május 25. 21:35
  „12. rommel2
  "A TV FELVÉTELEKET NEHÉZ MEGHAZUDTOLNI !!!"
  Bizony nehéz, de te ezt is megpróbálod.
  ,,El lehet menni Magyarországról, itt lehet bennünket hagyni. Tessék, lehet menni, majd mi elleszünk a nyugdíjasokkal." Ez a mondat Gyurcsány Ferenc száját hagyta el 2006-ban, aki az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a Széles Gábor féle munkaadóknak, többek között arra hivatkozva utasította vissza az adócsökkentést követelő hangokat, hogy a bevételkiesést ő nem hajlandó a kiadási oldalon olyan lépésekkel kompenzálni, mint például a nyugdíjcsökkentés.
  Itt megnézheted a TV felvételt:
  http://www.youtube.com/watch?v=-tEXu8roJEQ
  Remélem képes vagy értelmezni is!”
 • 13. machers 2013. május 24. 20:44
  „12.rommel2 2013.05.24. 20:01
  erwinke vagy valaki!
  Told a linket! Ne hazudozz! Segítsek?”
 • 12. rommel2 2013. május 24. 20:01
  „MACHERS
  A TV FELVÉTELEKET NEHÉZ MEGHAZUDTOLNI !!!
  A BALOLDALON MINDENT MEG TUDNAK HAZUDTOLNI !!!”
 • 11. Valaki 2013. május 23. 10:21
  „demizsony, te mikor húztál el innen? :))”
 • 10. dödike 2013. május 23. 09:08
  „Majd most a fidesz táncos utcai társkereső,házasság közvetítő bulija megoldja a problémákat.”
 • 9. machers 2013. május 22. 20:42
  „8.rommel2 2013.05.22. 20:09
  erwinke,
  ne hazudj!
  Fletó sem mondott ilyent.”
 • 8. rommel2 2013. május 22. 20:09
  „GYURCSÁNY :
  " AKINEK NEM TETSZIK , ANNAK EL LEHET MENNI !!! "
  A BALOS KOLLÉGÁK PEDIG NE HAZUDOZZANAK MINDENT ÖSSZE , ORBÁN NEM MONDOTT ILYET .........”
 • 7. xverax 2013. május 22. 18:58
  „a szocik mit tettek ellene hogy ne menjenek el az emberek?
  most kerültek ki tömegével olyan emberek akik igenis elmennek
  bárki kormányozzon, a ksh átlagfizetése sincs sehol a külföldi
  minimáltól... ezért mennek el, nem a kormány miatt”
 • 6. Demalgon 2013. május 22. 18:34
  „Ma hallgattam egy telefonbeszélgetést a vonaton, és elhangzott egy érdekes mondat: az illető fiatalember megjegyezte, hogy mi a fenének dolgozza itthon halálra magát? 100 ezer Ft-ért? Ausztriában sem fenékig tejfel az élet, ott is agyondolgoztatják a jó népet, de 1 100 EUR-ért. És ott, ha agyon kell magát dolgoznia legalább tudja miért, mert tudja, hogy az a kereset megélhetést ad a családjának? De idehaza? Ilyen politikai és gazdasági helyzet mellett, hogy egyre jobban ki van szolgáltatva a munkás a cégnek semmi cél nincs, amiért dolgoznia kellene azért a 100-asért. Nincs él, nincs indok, és nem tudja garantálni a családja megélhetését. Ahogy tud húz ki Ausztriába.

  És igaza van.”
 • 5. oxana 2013. május 22. 17:59
  „4. Santos

  Egy kormány, amelyik hagyja, hogy kivándoroljon a nép, semmit nem tesz ellene, nem kormányzásra való. Senki nem jószántából megy külföldre, hagyja el hazáját, hanem azért, mert a munkájáért (ott van) rendesen megfizetik. Amiböl meglehet élni, mindenféle luxus nélkül. Legyen az ápolónö vagy kömüves.”
 • 4. Santos 2013. május 22. 17:23
  „Madarász,a fidesz lehetöséget ad ahoz,hogy máshol keres megélhetést,nem úgy mind a múltbeli szocik.Talán jobb szeretnél szögesdrótok alatt,vagy aknák fölöt bukdácsolni?”
 • 3. oxana 2013. május 22. 17:18
  „2. dödike

  Változtatni soha nem késö!!”
 • 2. dödike 2013. május 22. 16:54
  „Élhetetlen lett az ország.Nem csoda hogy lelép aki tud.Ha huszonéves lennék biztosan nem itt keresném a boldogulást.”
 • 1. Madarász 2013. május 22. 15:02
  „Hajrá fidesz! Hajrá Magyarország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoppál: a Fidesz nem költ Bajnai lejáratására

A volt miniszterelnök lejáratta magát anélkül is - reagált a Fidesz szóvivője az Együtt-PM szövetségnek arra a kérdésére, hogy mennyi közpénzt emésztett fel eddig a Bajnait lejártó kampány. Tovább olvasom