Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Krumplihoz hagyma az ajándék

Húszkilónyi burgonyához öt kiló hagymát ad kényszerből ajándékba vevőinek egy rábaközi termelő.

Értékesítési gondok

Értékesítési gondok sújtják a mezőgazdasági termelőket manapság. Nincs keletje a burgonyának, hagymának s zöldségféléknek. Szilágyi András acsalagi gazda úgy döntött, ahelyett, hogy egy forintért értékesíti vagy a szemétbe önti hagymáját, inkább elajándékozza. Húsz kiló burgonyához öt kilót ad.

Az acsalagi termelő tavaly tavasszal arról beszélt a Kisalföldnek, hogy várhatóan biztos a termény piaca. Belátta, hogy az összefogás a jövő útja és az Európai Unióban csak így lehetnek versenyképesek. Ezért ő is tagja lett a Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezetnek. „Tudjuk, hogy az ország uniós csatlakozása után nehéz helyzetben leszünk, de azon vagyunk, hogy valahogy túléljük az első néhány évet " – jegyezte meg akkoriban Szilágyi András.

Aztán tavaly júniusban sem volt bizakodó hangulatban, akkor már az értékesítési problémákat is vázolta. Mint fogalmazott, tisztában vannak azzal, hogy külföldi társaik jobb feltételekkel, nagyobb támogatással termelnek, de a magyar termények minőségével nem tudják felvenni a versenyt. 2004 szeptemberében aztán a termelők találkoztak a rideg valósággal: a nagy termés és az uniós konkurencia miatt javaikat csak áron alul vagy egyáltalán nem tudták értékesíteni.

Magyarország átjáróház

Szilágyi András most utolsó lehetőségként választotta azt a megoldást, hogy krumplijához hagymát ad „grátiszként". Nem akarja, hogy elrohadjon, inkább elajándékozza. Véleményét nem rejtette véka alá.
– Most már végképp felháborító, ami ebben az országban mezőgazdaság fedőnév alatt történik – fakadt ki a gazda. – A termelők mindent megtesznek azért, hogy kiváló termést érjenek el, maximálisan gondozzák a földet, megvásárolják a legjobb vetőmagot. Ám amikor az értékesítésre kerülne a sor, kiderül, hogy hiábavaló volt a befektetés, a munka. Magyarország ugyanis olyan lett, mint az átjáróház. Itt mindenki megjelenhet árujával: nem számít a minőség, az ár, jöhet a török, a német, és nincs olyan érdekvédelem vagy szervezet, amely ennek megálljt parancsolna. Nem teszi ezt meg az ország agrárvezetése sem. Pedig ezeket a problémákat nagyon egyszerűen ki lehet küszöbölni. Erre számos példa van a nyugati országokban. Franciaországba például addig semmilyen mezőgazdasági terméket nem lehet bevinni, amíg a hazai készletek reális áron el nem keltek. Nálunk ez miért nem jut a felelősök eszébe?

Káposztát is adhatna

Szilágyi András azt mondja, ha a hagymáért kilónként húsz forintot kapna, már elégedett lenne, ezzel szemben volt, hogy tíz, sőt, egy forintért adta el.
– Nem tudok mást csinálni, mint ezzel az ajándékakcióval amennyitől tudok, megszabadulok, de körülbelül egyharmadát így is beleöntöm a komposzttárolóba. Mindenki kérdezi, miért adjuk ingyen a hagymát, de azt hiszem, a válasz egyértelmű. Ha valaki kevesli az ajándék öt kilót, többet is adhatok. Persze ennyi erővel akár káposztát vagy éppen kukoricát is kínálhatnék a krumpli mellé, mert szinte minden termékkel gondok vannak. Ami nálunk folyik mostanában, az nulla, nem agrárium.
Számítottunk rá, hogy nem lesz egyszerű a helyzetünk, de hogy ennyire cserbenhagyjanak bennünket, az tényleg megdöbbentő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toplisták 2. hét

Zenében Irigy Mirigyék és a Hooligans, a mozikban pedig George Clooney tolvajbandája viszi a prímet. Tovább olvasom