Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Krízis ellen családterápia

A házassági krizisek kezelésére is alkalmas családterápiás módszer egyre terjed hazánkban is.
Mindannyiunk viselkedését jobban meg lehet érteni, ha azt családi összefüggéseiben vizsgáljuk. Ugyanakkor mindenfajta krízis hátterében szinte minden esetben valamilyen társas kapcsolati konfliktus áll. E kiindulópont az alapja a családterápiának, a lelki bajok egyik gyógyítási módszerének. A családterápiáról Simon Judit pszichológussal beszélgettünk.

– A családnak ma, a kiábrándulás, a bizonytalanság, a stressz korában fontosabb a szerepe, mint korábban bármikor – jelentette ki Simon Judit. A család – a pszichológus szerint – egy rendszer, amely megtartó és fenntartó szerepet kap napjainkban, amikor egyre kevesebben tudjuk, honnan jöttünk, merre tartunk.

– A házaspár a család motorja, és a belső bajokra utaló tüneteket mindig a családi rendszer összefüggéseiben értelmezzük – fogalmazott a pszichológus. – A családterápiás praxisok egyre nagyobb hányadát képezik a házassági krízisek. A segítséget kérőknél a tünethordozó általában a gyermek. Éppen ezért a szülő, általában az anya szokott minket megkeresni, vagy a háziorvos, kezelőorvos küldi a beteget. Eljön a család egy konzultációs beszélgetésre, ahol megnézzük, kinek mi a célja a terápiával, a család tagjai egyénenként és rendszerben hogy látják a problémát. Aztán elindul a családterápia: kéthetente találkozunk, e konzultáció valójában beszélgetés.

– A családterápiát alkalmazva kevésbé arra koncentrálunk, hogy mi az, ami az adott családból hiányzik, mi az, ami nem működik jól, sokkal inkább arra mutatunk rá, hogy a fennálló nehézségek mellett milyen összetartó erők működnek még – összegezte munkájuk lényegét Simon Judit. – Ehhez az energizáló elemekre – ilyen például a szeretetképesség, az intimitás (melynek elkerülésére óriási játszmákat folytatunk), az önértékelés – irányítja a figyelmet.

– Nagy élmény megélni a családokkal, hogy 10-15 éves házasság után, az üléseken mondanak ki olyan dolgokat, melyek ismeretlenek a párok számára – idézi e beszélgetések hangulatát Simon Judit. A pszichológus szerint nagyon fontos a kommunikáció minősége, hiszen ha azt kontrollálatlan érzelmek, indulatok torzítják, akkor a kompromisszumkötés nehezül. A betegség, mint egy takaró, elrejti a feszültségeket, a szenvedés biztosítja és erősíti a család egységét. De olyan, mint egy üvegharang, amely biztonsággal beburkol, de egy rezzenés összetöri. Az ilyen családokra jellemző az összeolvadás, határnélküliség (a „nem tudom, hol végződsz te, és hol kezdődöm én" struktúra), továbbá a túloltalmazás általában az anya részéről, a merevség, a rigiditás. Tehát erős az ellenállás a változással szemben, és e családok konfliktustűrési küszöbe igen alacsony. A feszültség ott lebeg a levegőben, és sokszor a gyermek „elviszi a balhét" a tünettel. Pedig a feszültség csökkentésének van egy egyszerű módja, meg kell tanulni kérni egymástól, ennek kapcsán csodák történhetnek.

– A családokkal dolgozó szakember és a családtagok között olyan kapcsolat alakul ki, amely egyetlen mértékegységgel sem mérhető – lelkesedett a pszichológus. – A családokat partnerként bevonjuk a döntéshozatalba, és azzal, hogy felismerjük, értékeljük, illetve felhasználjuk a családok létező erőit és tartalékait, fokozódik a családoknak a saját kompetenciájukba vetett bizalma és a hite, hogy gyakorolhatják az ellenőrzést saját életük felett. Erejük megnő, biztonságos környezetet biztosíthatnak gyermekeik számára. Így hosszú távra elegendő erőt meríthetnek abból a rövid (általában 10 alkalmas) időszakból, amíg a családterápiát alkalmazó szakember segítőtársukká szegődött.

A családterápiás módszer egyre inkább terjed Magyarországon is.


Gyógyítható bajok

A legjellemzőbb problémák, amelyek családterápiás környezetben jól gyógyíthatók: az evészavarok (anorexia, bulimia nervosa, obesitas), az enurézis (éjszakai bevizelés), a magatartászavarok, a tanulási problémák, a szenvedélybetegségek, a szorongások, a fóbiák, az életvezetési problémák, házassági krízisek.


Írásunk az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium támogatásával készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bérlista végén vagyunk

Magyarország az átlagkeresetekben csak a balti államoknál és Szlovákiánál áll jobban az Európai Unióban. Ha a vásárlóerőt is figyelembe vesszük, északi szomszédunk is megelőz bennünket.
Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nemrégiben tette közzé a tagállamok 2002-es éves átlagkeresetek alapján készített listáját. Tovább olvasom