Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kritikusabb az EU Bulgáriával, mint Romániával

Az EU-bizottság bővítési biztosa, Olli Rehn az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt mondott beszédében kritikusabban értékelte Bulgária EU-csatlakozási felkészülését mint Romániáét.
Az EU-bizottság bővítési biztosa, Olli Rehn az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt mondott beszédében kritikusabban értékelte Bulgária EU-csatlakozási felkészülését mint Romániáét, de hangsúlyozta: ha gyorsan folytatják az előkészületeket, akkor még mindkét ország számára lehetséges, hogy a tervezett időben, 2007. január elsején az EU tagjaivá váljanak. A brüsszeli EU-bizottság május közepén adja ki hivatalos értékelését Románia és Bulgária csatlakozási felkészültségéről, s ez kulcsszerepet játszik majd abban, hogy a két ország a terveknek megfelelően, 2007 elején taggá válik-e, vagy egy évvel halasztódik az időpont.

Olli Rehn az Európai Parlament külügyi bizottságának zárt ülésén, hétfő este egyfajta "előzetes értékelést" adott, s mind beszédéből, mind az ülésen részt vevő képviselők utólagos értékeléséből úgy tűnt: szerinte Románia ma jobb helyzetben van, mint Bulgária. Olli Rehn beszédében úgy fogalmazott, hogy az "ítélet egyelőre nem született meg", s mindkét országnak vannak még teendői.

Rehn szerint mind Bulgária, mind Románia esetében az igazságügyi rendszer reformja, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc a központi kérdés. Ugyanakkor a biztos kedvezőbb szavakkal értékelte a román helyzetet mint a bolgárt.

Miközben ugyanis úgy fogalmazott, hogy "Románia jó úton halad az igazságügyi rendszer reformjában, feltéve, ha a mostani ütemet sikerül tartani", addig Bulgáriát illetően kritikusabb volt, s azt hangsúlyozta, hogy "összességében az igazságügyi rendszer reformjának mérlege egyelőre nem kielégítő".

Rehn egyébként Románia esetében sürgette, hogy az ország tegyen további erőfeszítéseket etnikai kisebbségeinek integrálására. Bulgária kapcsán pedig kiemelte: bár megtették az első lépéseket a korrupció elleni harcban, de még ritkán alkalmazzák a törvény adta lehetőségeket a vezetői körökben dúló korrupció felszámolására.

A meghallgatás után több európai parlamenti képviselő is úgy nyilatkozott, hogy érzésük szerint Rehn szkeptikusabb Bulgária iránt. "Úgy tűnik, van egy változás a másfél évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor még úgy tűnt, hogy Románia maradt le a felkészülésben" - nyilatkozta a külügyi bizottság egyik tagja. Ugyanakkor egy másik képviselő, Pierre Moscovici volt francia Európa-ügyi miniszter úgy vélte, hogy érzése szerint Olli Rehn mégis a két ország időben, azaz 2007 elején való felvételét pártolja, mert a halasztásnak "óriási politikai ára lenne".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol eladta gázüzletágát

Lezárult március 31-én a Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. társaságok százszázalékos… Tovább olvasom