Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Krisztus a király

„ Az én országom nem e világból való. Ha e világból volna országom, harcra kelnének szolgáim, hogy a zsidók kezére ne kerüljek.” (Jn. 18/36.)

Végtelenül esendő az ember, bármilyen csekélyke „hatalomra” is tegyen szert, rögtön uralkodni akar. Elfelejti, honnét jön és merre is kellene hogy tartson. A közvélekedésben az az „úr”, „a király”, akinek sok pénze van és luxuskörülmények között unja halálra magát, mert dolgoznia – értelmes tevékenységet végeznie – egyáltalán nem kell. Az ifjabbak között aztán az is számottevő, hogy ki a vagányabb, arcátlanul merészebb (sajnos általában a negatív irány a „nyerő”). Uralkodók, királyok vagy a kettő valamelyikének szerepében tetszelgő vezetők váltogatták egymást a történelem során, s tulajdonképpen ma is ez folytatódik. Így aztán könnyen megesik, hogy az arra érdemesebbeket háttérbe szorítva, méltatlanok birtokolják a kulcsfontosságú hatalmi helyeket…
Amikor nagypénteken hajnalban Jézust Pilátus elé hurcolták, a helytartó nagyon elcsodálkozott a „zsidók királya” láttán. „Az én országom nem e világból való. Ha e világból volna országom, harcra kelnének szolgáim, hogy a zsidók kezére ne kerüljek” – válaszolta Pilátus csodálkozó kérdésére Jézus. Bizony, maga is megtapasztalhatta: e világ sajátossága a harc, a békétlenség. Gondoljuk csak el, végső kilátástalanságában, érvei fogytán nézeteltéréseit támadó álláspontból, az erő szavával – vagy esetleges hatalmi pozíciójával visszaélve – igyekszik megoldani az ember.
A liturgikus év utolsó vasárnapján Krisztus királyt ünnepli az egyház. Azt a királyt, aki a történelem és az idő uraként sem harcos Messiás volt, hanem mindvégig megmaradt az Isten ügyében járó pacifistának. Még ellenségei felé intézett kihívásai is a szeretet jegyében, békés hangnemben fogalmazódtak meg. Nemcsak a korabeli világban, de a maiban szintén a legmeredekebb úton jár: csak a szeretetbe kapaszkodik azok ellenében, akik pusztán a közvetett vagy közvetlen hatalmat ismerik el.
A „zsidók királya” földi életével bizonyította: nem szükséges, hogy a hatalom eredendően erőszakkal társuljon. Sőt, csak akkor lesz hosszú távon hiteles, ha tekintélyét irgalmas következetességre és nem pedig túlerőre

alapozza…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre keltek a tollak

Keresztes Erika első helyezést ért el egy országos kirakatrendező versenyen, ahol az ő… Tovább olvasom