Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

KRESZ: alapjaiban változtatnák meg

Szakemberek szerint a 17 módosítás után eljött az ideje annak, hogy alapjaiban vizsgálják meg a KRESZ-t.

A motorizáció fejlődésével, a környezet és a közlekedési kultúra változásával a közlekedésrendészeti szabályok (KRESZ) – 1975-ös megalkotásuk óta – csaknem minden évben módosultak. A szakemberek idén a 18. beavatkozásra készülnek, sokak szerint azonban épp itt az ideje, hogy foltozás helyett alapjaiban változtassanak az – enyhe túlzással – Trabanthoz és lovas kocsihoz igazított, néhol áttekinthetetlen szabályozáson.

Kalincsák István és Antal György a Széchenyi-egyetem delegálásában képviselik megyénket abban a szakminisztérium égisze alatt működő bizottságban, amely széles körű vizsgálatot és egyeztetést folytat a KRESZ-szel kapcsolatban. Segítségükkel a Kisalföld olvasói bepillantást nyernek azokba az előírásokba, amelyek változtatásra várnak.

Egyszerűbben vagy kiegészítve

Bár a cél nem az, hogy 30–40 oldalas legyen a KRESZ – ahogy Angliában vagy Amerikában –, tény, hogy a hazai szabályozást egyszerűsíteni kell. Jó példa erre az előzés: az, hogy hány helyen tilos, megjegyezhető, ellentétben a különböző, tiltásonként eltérő kivételek garmadával.
A Kisalföld SMS-rovatában gyakran kérdezik az olvasók: miért nem tudják sokan, hogyan kell közlekedni a körforgalomban. Nos, a válasz: mert részletesen ezt nem tartalmazza a KRESZ.

Túlzott elővigyázatosság

A szabályozásba a baleseti adatok ismeretében kell beavatkozni: szigorítani, esetleg enyhíteni. A vasúti átjárókban bekövetkezett súlyos balesetek miatt például a „háromcsíkos" előjelző táblától kötelező lakott területen belül 30, azon kívül 40 km/órásra csökkenteni a sebességet. Kissé túlzottnak tűnik az elővigyázatosság, ha figyelembe vesszük, hogy utóbbi esetben a tábla 150–250 méterre van az átjárótól.

Betartani az ismeretlent

A KRESZ minden közlekedő számára kötelező. A kiegészítések elsajátítására azonban utoljára a nyolcvanas évek elején szerveztek tanfolyamot. Felvetődik tehát a kérdés: hogyan tartsa be a szabályokat az, aki mondjuk évtizedekkel ezelőtt szerezte meg a jogosítványát?
A szaktanácsadók szerint az idei, várhatóan az eddigieknél átfogóbb KRESZ-vizsgálat erre is talál választ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

arsenal-diadal, juve-bánat

A Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutásért vívott mérkőzések első körében az Arsenal magabiztosan… Tovább olvasom