Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Krémesen, mentolosan, töltötten, mogyoróval – szeretjük

A belgák krémesen, az angolok mentolosan, a németek töltelékkel, a magyarok mogyoróval, az olaszok pedig szerelmesen szeretik a csokoládét.
Ha az aztékok kedvenc eledelének több fajtáját van módja valakinek megkóstolni, az már szinte önmagában is egy ízkörutazás, hiszen az étcsokoládé-ínyencségek, a krémes pralinék, a lágy tejcsokoládék mind-mind magukban hordozzák készítőik csokoládékultúrájának évszázados hagyományait, függetlenül attól, hogy francia, svájci, belga, olasz vagy magyar ínyencségekről van szó.

Előbb meg kell szagolni az édességet, és csak utána jöhet az ízlelés. Érdemes tudni, hogy a csokoládét 18–24 fokos állapotában a legjobb fogyasztani. Amennyiben valaki többféle típust ízlel meg, előbb a tejcsokoládéval kezdje, majd haladjon az egyre erősebb, markánsabb, magasabb kakaótartalmú édességek felé. Érdekes adat, hogy a csokoládé íze 45 percig érezhető a szájban.

Az eredeti csokoládé, vagyis étcsokoládé – nem számítva a fűszereket – a kakaóporon, kakaómasszán és kakaóvajon kívül legfeljebb csak cukrot tartalmaz. Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43 százalékos, de ideálisabb, ha 55–75 százalék közötti. A keserű csokoládék kakaótartalma még magasabb: 85–90 százalék.

A www.edestenyek.hu című honlap felmérése szerint a magyarok tejcsokoládé-rajongók, az ízsorrendet pedig a mogyorós/mandulás, marcipános, mogyorókrémes, majd az alkoholtartalmú és epres ízesítésű édességek vezetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcára smink nélkül? Csak a holttestemen át!

Volt idő, amikor csak a feslett erkölcsű nők sminkelték magukat. És a puritán prédikátorok dagályos… Tovább olvasom