Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kreatív mozaik

A cserepek nemcsak szerencsét hoznak, de megszépítik környezetünket is - különösen, ha összerendezzük őket egy mutatós mozaikba! Mozaikkal díszíthetünk régi, kopott fémasztalkát éppúgy, mint virágcserepeket vagy régi tálat.    

Kattintson a képre!
Miből készíthetünk mozaikot?

A célnak számos anyag megfelel. A leggazdaságosabb, ha újrahasznosítjuk az otthon talált tükör- és porceláncserepeket, kagylókat, csigákatm, kavicsokat, gyöngyöket, sőt akár paladarabokat. Ügyeljünk arra, hogy a mozaiknak szánt darabok körülbelül egyformák legyenek, hogy sima felületet kapjunk. Kerámiacserepeket viszonylag olcsón vásárolhatunk is, csempekereskedők nagy választékban kínálnak ilyeneket mindenféle színben. Az üvegesnél is akadnak színes üvegmaradékok, melyeket üvegvágóval fel is darabolhatunk. Alapként minden szóba jöhet, de az erősen nedvszívó anyagokat előbb alapozzuk le!

Szívesen díszítve

Egyszerű cserepek is szívélyes ajándékká formálhatók. Barkácsboltokban kapható mozaikmasszával kenjük be a cserepeket - a kifolyónyílásokat kivéve -, és nyomkodjunk bele porcelándarabkákat. Ültetés előtt egy éjszakát hagyjuk a masszát száradni. Régi vázákat is kicsinosíthatunk ezzel a módszerrel.         

Igazi ékszer

Az ütött-kopott fémasztalka lábait fehérre festettük, az asztallapot pedig a már leírtak szerint mozaikkal díszítettük. A massza nem vízálló, de egy nyári záport azért kibír.

Mozaik tányér cserepekből        

 

Előkészítés: különböző kenőlapokat és mozaikmasszát barkácsboltokban vásárolhatunk. A mozaikot egy sérült, repedt tányér adja. Tegyük a tányért egy zacskóba, majd kalapáccsal törjük apró darabokra. A mintának való darabokat válasszuk külön a törmeléktől. A masszát keverjük ki a csomagoláson lévő utasítás szerint; esetleg tetszés szerint színezhetjük is, de ezt előbb próbáljuk ki kis mennyiséggel.   

Felhordás: használjunk lekerekített, hajlékony kenőlapot, hogy az anyagot egyenletesen vigyük fel a felületre, és kellően sima legyen. A kenőlapot kivághatjuk például műanyag festékesdoboz tetejéből, kerekítését igazítsuk a tál formájához.   

Díszítés: a masszát olyan vastagon kenjük fel, mint a díszítő cserépdarab lenagyobb vastagsága. Nyomkodjuk a masszába a mozaikdarabkákat. Gyorsan kell dolgoznunk, mert az anyag gyorsan köt.

 
 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

19. Mi a Phare?

Tovább olvasom