Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Krasznahorkai: a késő Kádár-kor beidegződései dolgoznak

A Digitális Irodalmi Akadémia negyven tagja idén úgy döntött, hogy Krasznahorkai Lászlót választja tagjai közé, vagyis az író, a szépirodalom halhatatlanja lett. Ennek ellenére – vagy épp ezért – nem látja értelmét az írók közéleti szerepvállalásának.
A Sátántangó szerzője ezt megelőzően Kossuth-díjat kapott. Nem tartozik a média túlfoglalkoztatott szereplői közé, más alkat. Kíváncsiak voltunk, hogyan foglal állást közéleti kérdésekben, különös tekintettel az írószövetségi botránysorozatra az a művész, aki egész életében arra törekedett, hogy műveivel foglaljon állást. Ezen az égtájon örök dilemma: bent maradni, vagy kilépni, elmenni, vagy ragaszkodni, tiltakozásul hallgatni, vagy üvölteni. Lehet-e kiváltani a pótcselekvéseket pótcselekvésekkel?

Az író válasza adilemmára: vannak olyan törénelmi korok – Róma bizonyos korszakai vagy a kelet-európai ötvenes évek például – amely korok semmi másra nem adtak lehetőséget, kizárólag a távolmaradásra. Ma ugyan talán nem ennyire éles a helyzet, de hogy az irodalom mindig is helyet kért a hazai, vagy régióbeli politikai életben, az csak az bizonyítja szerinte, hogy olyan ország(ok)ról van szó, ahol semmi sem zajlik normálisan.

A rendszerváltozásnak hite szerint az lehetett volna egyik célja és eredménye, hogy sikerül megszabadulnia a politikától az irodalomnak. Ehelyett sokan azonnal afölött kezdtek siránkozni, hogy háttérbe szorulnak a közéletben vagy ki kell vonulniuk a politikából – pedig ez lett volna a cél. „Abból az emberi anyagból, ami '80-as évek előtt volt” – fogalmaz az író, mit vártunk jobbat? A késő Kádár-kor beidegződései dolgoznak mindenkiben

Miért „figyelnek ki” az írók az irodalomból? Senki nem kényszerítette őket arra, hogy belevessék magukat a pártok harcaiba. A viták elmérgesedésében egyformán vétkesek – de nem léphető át egy határ: egy nyugati avagy normális társadalomban azonnal megszületett volna az a válasz, azonnal egy nagyon egyértelműen, ami megilleti azt a megnyilatkozást, mely körül az írószövetségi kilépési vita zajlik. „Egyformán sajnálom a maradókat és a kilépőket – mondja Krasznahorkai – én nem is voltam tagja, de nem tudok olan szervezethez tartozni, ahol egymást gyűlölő emberek vannak.”

El kell dönteni a reakciót, ha már valaki benn volt, döntsön meggyőződése szerint: de akinek már ki kell maradni, az egyszer belépett... Aki benne van, lépjen egyet hátra, és bocsásson meg annak, akinek legjobban ártott – ajánlotta végül az új Digitális Halhatatlan.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horrorra akadva 3 (Scary movie 3)

Amitől rettegtél tavaly nyáron.... most kiröhögheted... A ma már klasszikusnak számító Airplane,… Tovább olvasom