Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Közszereplő hat egyházfő

Közszereplőnek minősülnek a perbe vont egyházi vezetők, és ki kell adnia az állambiztonsági levéltárnak a rájuk vonatkozó dokumentumokat – mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében. Az evangélikus egyház kivételével valamennyi történelmi egyház fenntartásait fogalmazta meg a döntéssel, illetve az eljárással kapcsolatban.
A bíróság döntése ellen fellebbez Veres András szombathelyi katolikus megyés püspök, mert elfogadhatatlannak érzi, hogy a bíróság kimondja egyházi vezetőkről, közszereplők-e vagy sem. A református egyház azt közölte: nem értenek egyet a kezdeményezett bírósági eljárással. Ugyanakkor jelezték azt is: az egyháznak is az az érdeke, hogy egyszer és mindenkorra tisztázza, miként is működött az elmúlt negyven év hatalmi struktúrájának egyik eleme és ebben a rendszerben mi volt az egyház szerepe valójában. A Magyarországi Evangélikus Egyház maximálisan tiszteletben tartja a bíróság elsőfokú döntését, amely szerint közszereplőnek minősülnek a perbe vont egyházi vezetők, és ki kell adnia az állambiztonsági levéltárnak a rájuk vonatkozó dokumentumokat. Várhatóan fellebbez a bíróság elsőfokú ítélete ellen Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója.
A per előzménye, hogy 2005-ben Kozák Dániel újságíró megkeresésére az egyházi vezetők azt közölték: nem tartják magukat közszereplőnek. Így az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára nem adhatta ki azokat a dokumentumokat, melyekből kiderülhetett volna, együttműködtek-e a pártállam titkosszolgála-

taival. Ezután fordult az FB-hez felperesként az újságíró. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskolakezdés rég nem presztízskérdés

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom