Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Közösségi rendőrséget állítana fel a rendészeti miniszter

Takács Albert új rendészeti miniszter állampolgárbarát rendőrséget szeretne. Nyitottabb, az emberek problémáit közelebbről ismerő testületet javasolnak a szakértők is. A közösségi rendőrség felállításával nemcsak a körzeti megbízottak térnének vissza, de talán a megtépázott tekintély is.
A politika és a szakértők egyaránt a rendőrség morális válságáról beszélnek. A Fidesz például hétfőn kifejtette: nem támogatják az új országos rendőrfőkapitány kinevezését, mert botránya miatt (lapértesülések szerint még a VPOP kötelékében több alkalommal jutalmat adott barátnőjének) nem alkalmas, hogy kihúzza a rendőrséget ebből a válságból.

Magyarországon elsőként Hajdú-Bihar megyében kezdték meg a közösségi rendőrség filozófiájának megvalósítását, melynek első állomásaként Debrecenben, két helyen is Közösségi Rendőri Irodákat állítottak fel. Kovács Gyula, a Debreceni Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője hasznosnak tartja a kezdeményezést.

„Az első irodánkat hat éve nyitottuk meg és a tapasztalatok azt mutatják, az emberek szívesen fogadják a közösségi rendőröket, igaz, csak azokkal vagyunk kapcsolatban, akik külön megkeresnek minket" – mondja az osztályvezető. Közösségi irodákba csak a különösen empatikus és beszélgetni szerető rendőröket állítanak, akiknél nem a felderítéseik alapján ítélik meg az eredményességet. Az irodák többsége lakótelepek, piacok környékén működik, de van, hogy egy iskolában adnak helyet a rendőrnek. Ez utóbbi irodában főként a drogprevenció az elsődleges feladat, de gyakran előfordul, hogy az idősebb diákok által a fiatalabbak sérelmére elkövetett bűncselekményeknek kell elejét venni. Kovács Gyula szerint a közösségi rendőri irodák legfőbb hozadéka, hogy a rendőrök hatékonyabban tudnak együttműködni a helyi polgárőrökkel és a közintézmények vezetőivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebukott merénylők

Tovább olvasom