Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Közösen védik érdekeiket a „szélkerekesek”

Együttműködési megállapodást kötöttek a hatékony érdekérvényesítés érdekében a magyarországi szélerőmű-tulajdonosok. A júniusi törvényi változásoktól, az átvételi ár csökkenésétől tartanak.
A magyarországi szélerőművek tulajdonosai nemrégiben együttműködési megállapodást kötöttek: céljuk az eddigieknél hatékonyabb érdekérvényesítés. A Mosonszolnok és Levél között megépült első magyar szélerőműparkot beruházó spanyol–magyar társaság ügyvezető igazgatója, Hoffmann László szerint a már megvalósult befektetések védelmében lépnek fel közösen: szeretnék elérni, hogy a már elkészült beruházá-

saikat a törvény júliusi változásai ne érintsék, valamint a feltételrendszer visszamenőleg ne módosuljon. Ellenkező esetben „összedőlhetnek az összességében több mint 60 millió eurós portfólió üzleti tervei”.
A törvény-előkészítésekből az olvasható ki, hogy változni fog a megújuló energiák átvételi rendszere. Az egyeztetések alatt álló variációkból úgy tűnik, hogy ezek az átvételi ár csökkentésére irányulnak. Úgy vélik: az állami szándék a rendszer piacosítása is, amely eddig törvényben rögzített árhoz kapcsolódott. Azonban nem a piaci verseny ellen emelik fel szavukat: egy beruházást viszont megvalósulásának gazdasági környezetében és az akkor érvényes feltételek közepette hozza létre a befektető, s Európában ebben visszamenőleg nem szokás változtatni. A 62 megawattnyi energiát termelő vállalkozás döntő része egyébként Nyugat-Dunántúlon működik. Az együttműködés célja, hogy az elfogadott uniós minták alapján járjanak el: átlátható, hosszú távon megtartható EU-konform szabályozást szeretnének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mivel küzd a téli depresszió ellen?

Tovább olvasom