Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Közösen milliárdok nyerhetők

Magyar–szlovák régió - Hatvanhárommillió euró (mintegy 16 és fél milliárd forint) jelentősen javíthat a magyar–szlovák viszonyon. A Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 pályázaton ekkora összeget oszthatnak szét a határ menti 5 szlovák és 7 magyar megyéből pályázók között.

Az Európai Unió, ha akarna sem tudna jobbat tenni a magyar–szlovák viszonyok rendezésében, mint most a határon átnyúló pályázattal. Ha hatvanhárommillió megszerezhető euróról van szó, akkor nincs helye a vitás (és szélsőséges) politikai nézeteknek – a megyeháza csurig telt dísztermében tegnap ez nyilvánvalóvá vált.

A Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 pályázatot október 15-én írták ki, beadási határideje december 15–16–17. A címéből is látszik, hogy olyan önkormányzatok, civil szervezetek pályázhatnak, amelyek garantálják, hogy a szomszédos országgal közösen valósítják meg tervüket.

A paletta, amelyet a pályázat megjelöl, meglehetősen széles: közlekedés (utak, hidak építése, fejlesztése; kompok üzemeltetése), turizmus, vállalkozói infrastruktúra, munkaerőpiac fejlesztése, hulladékgazdálkodás, oktatás, kultúra stb. egyaránt szerepel a „prioritásokban". A legfontosabb, hogy alapesetben a pályázóknak csak 5 százalékos önrészt kell vállalniuk, az EU ugyanis 85 százalékot fizet, az anyaország pedig 10 százalékkal járul hozzá a költségek finanszírozásához.

A magyar és a szlovák résztvevőknek mindent közösen kell csinálniuk: a pályázat előkészítésétől egészen a kivitelezésig.

Magyarországon Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg  megye érdekelt a kiírásban, a szlovák oldalon öt megye.

Többfelé osztják tehát el a pályázati keretet, a hatvanhárommillió euró (mintegy 16 és fél milliárd forint) azonban akkora összeg, hogy abból – bátran megkockáztatjuk – mindenképpen kell hogy jusson a megyébe is.

Már most biztosan tudunk olyan tervekről, amelyeket ezzel a pályázattal szeretnének megvalósítani:  ilyen a Dunaremete–Bős közötti kompjárat beindítása, illetve a Dunakiliti–Rajka–Dunacsúny–Gútor–Pozsony–Dévény közötti, alacsony merülésű hajójárat. Hasznos tudni, hogy a pályázatok kizárólag a program közös szakmai titkárságán (VÁTI Kht., 1016 Budapest, Gellérthegy u. 30–32.) nyújthatók be.

További információ és a pályázati felhívás anyaga letölthető a www.husk-cbc.eu honlapról.

Kevés szó a viszályról

A megyeházán tartott fórumra már előzetesen 140-en regisztrálták magukat, de a nap folyamán a résztvevők folyamatosan érkeztek, így szinte a díszterem is kicsinek bizonyult. A rendezvényen többen érkeztek Szlovákiából, a kétnyelvű fórum döntő része konkrét tájékoztatásokról szólt. A szlovák–magyar viszály alig, érintőlegesen került csak szóba, olyan összefüggésben, hogy az ilyen lehetőségeket mindkét országnak ki kell használnia, hisz az uniós pályázatokra a határ mindkét oldalán nagy szükség van – itt pedig nincs helye a vitának.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rába: A válság ellenére stabil számok

Budapest - Az ipari válság ellenére teljesül a Rába Járműipari Holding éves terve, árbevétele… Tovább olvasom