Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Közösen demonstrál négy szakszervezeti konföderáció június 16-án

Országos demonstrációt szervez június 16-án négy együttműködő szakszervezeti konföderáció, hogy tiltakozzanak a kormány megítélésük szerint munkavállalókat sújtó intézkedései ellen - jelentették be pénteken, sajtótájékoztatón Budapesten.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) a legtöbb megyeszékhelyen és Budapesten autós demonstrációt tart délután, négy helyen pedig - Miskolcon, Egerben, Kaposváron és Tatabányán – tüntetnek.

Borsik János, az ASZSZ elnöke szerint a rendszerváltás óta soha nem volt akkora felelőssége a szakszervezeteknek mint most. Ennek tudatában szervezik a demonstrációt - mondta. A munkavállalókat sújtó intézkedések között említette a Munka törvénykönyvének (Mt) legutóbbi módosítását, mivel úgy látja, az őszre várható teljes megújítása az Mt-nek vélhetően nem a munkavállalók javát fogja szolgálni. Tiltakoznak továbbá az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megszüntetése ellen, valamint a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj, a munkanélküli támogatások átalakítása miatt.

Ősszel, szeptember környékén pedig minden eddig bejelentett sztrájkot, demonstrációt meghaladó tiltakozás várható Borsik János szerint.

Kuti László, az ÉSZT elnöke is elfogadhatatlannak nevezte az OÉT megszüntetését. Kitért arra, hogy ILO-irányelv írja elő a három oldalú - kormány, munkaadó, munkavállaló - egyeztetés szükségességét. A kultúra szerves része a munkakultúra, a munkavilága, amelynek mind a három szereplője szót vált egymással - mondta.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a június 16-i akciónapot annak a tiltakozássorozat részének nevezte, amely április 9-én kezdődött.

Az MSZOSZ elnöke közölte: tiltakoznak a magyar kormány megszorító intézkedései ellen, amelyek növelik a munkavállalók kiszolgáltatottságát, és nem szolgálják a kívánt célt, a versenyképesség, a foglalkoztatóság növelését. Tiltakoznak a nyugdíjrendszer egyeztetés nélküli átalakítása, a szociális ellátást rontó intézkedések, az érdekegyeztetést megszüntető törekvése ellen - mondta.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke elmondta, hogy legutóbbi kongresszusuk megállapítása szerint az elmúlt egy évben elfogadhatatlan módszerekkel születtek a jogszabályok, ami példátlan az Európai Unióban, és ez ellen jogi, alkotmányos keretek között fellépnek, együttműködve a többi szakszervezettel.

Kérdésre válaszolva a szakszervezeti vezetők elmondták, hogy a június 16-ai dátumot azért választották az országos demonstráció időpontjának, mert ekkor fejeződik be a szociális konzultáció, és megerősítették, hogy tiltakozásuk nem fogja zavarni Nagy Imre újratemetése évfordulójának eseményeit.

Ugyancsak kérdésre azt válaszolták: megítélésük szerint az alkotmány legutóbbi módosítása mindenki esetében lehetővé teszi a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetését, és amíg nem látnak konkrét törvényjavaslatot ennek ellenkezőjéről, addig ezt az álláspontot képviselik.

Jövő csütörtökön Budapesten a Hősök teréről indul az autós menet 15 órakor az Erzsébet hídon át Budára, majd vissza a Lánchídon a Hősök terére.

Az MTI érdeklődésére a szakszervezeti vezetők azt is közölték, hogy a nyíregyházi bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség tiltó határozatát, így meg lehet tartani Nyíregyházán is az autós demonstrációt.

Olvasóink írták

 • 9. gjozsi88 2011. június 15. 18:42
  „rommel!
  Látom az iskolába csak a lopás és hazugság szavak ragozását tanították meg neked......!
  Az élet ennél sokkal több szót igényel......gyakorolj, hogy érthetőbben tudd kifejezni magad!!!”
 • 8. rommel 2011. június 12. 21:09
  „AZ MSZP A MULTIK PÁRTJA !
  AKKOR MIÉRT IS FOGLALKOZNA A MUNKÁSOSZTÁLLYAL ÉS GONDJAIKKAL ????????????
  EGY ÉRDEKELTE ŐKET : TÖMNI A ZSEBEIKET !
  LOPNI , LOPNI , LOPNI , .......................ÉS LOPNI !!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. gjozsi88 2011. június 12. 11:06
  „pancser!
  Naponta bizonygatod, hogy nem érted a jogállamiságot, különben nem irnál baromságokat!

  "Munkahelyi sérelmekért nem sztrájkolnak, de a kormány ellen igen."

  Munkahelyi sérelmekért munkaügyi bírósághoz kell fordulni, azaz sztrájkolni nem érdemes ellene......ugyanakkor a munkatörvénykönyv a munkavállaló számára hátrányos módosítása az viszont sztrájkalap, ha nem lehet párbeszéddel megoldani!
  A párbeszédre nem képes a kormány......bár tagadja, de nem tudja megmondani hol kivel és mikor egyeztetett, mert a szakszervezetiek egységesen hazudtolják meg a kormányt!”
 • 6. gjozsi88 2011. június 12. 11:02
  „rommel!
  Az MSZP alatt Gaskó és a BKV-s Nemes mindent megtett, hogy legyen sztrájk.......persze néhány embert meg tudtak hülyíteni, még gondolatokért is sztrájkoltak!
  A fidesz ellen akkora bázist toltak a szakszervezetek mögé, hogy több tizezren voltak legutóbb március 15-én is!
  Pedig akkor még töredéke megszorítást nem tudtuk....azóta tovább nött a tiltakozók száma!
  A szakszervezetek a mögöttük lévő bázis nélkül életképtelenek!
  Orbán mindent megtett, hogy frontokat nyisson, ráadásul olyan pökhendi módon, hogy nem hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel igy érdekképviseletük érdekében kénytelenek több lépcsőt átugrani! A szocik egyeztettek, megegyeztek a szakszervezetekkel!
  A 8 évben 75 OÉT ülés volt akkor.....az elmúlt 1 évben 2 ülés!
  Hát ez az oka a tüntetéseknek, az utcai kiállásnak......ugyanis a korábban működő tárgyalóasztalt a fidesz pökhendi módon kidobta!
  Azaz maga választotta ezt a harcteret!!!”
 • 5. rommel 2011. június 11. 11:06
  „BALOS KOMMUNISTA SZAKSZERVEZETEK !
  EZÉRT NEM LÉPTEM SOHA BE HOZZÁTOK !
  AZ MSZP ALATT KUSSOLTATOK !
  MOST A FIDESZ ALATT MEG TÜNTETTEK !
  AZ A HÜLYE AKI FIZET NEKTEK TAGDIJAT !
  TI MEG EBBŐL A PÉNZBŐL MARHA JÓL ÉLTEK !
  EMBEREK , KI AZ A BALFÁCÁN , AKI MÉG HISZ EZEKBEN ??????????????????”
 • 4. pancser 2011. június 11. 10:30
  „Gyáva sz..h..i szakszervezetisek. Munkahelyi sérelmekért nem sztrájkolnak, de a kormány ellen igen. Fogy a tagság zsíros állásuk veszélyben, mindig ellenszenvesek voltak a butaságaikkal. Nem baj majd elmennek egy multihoz és majd megmutatják nekik......... az utat kifelé!”
 • 3. fegyveres 2011. június 11. 07:20
  „http://szolgalatinyugdij.com/tele-a-gatya/”
 • 2. fegyveres 2011. június 11. 07:19
  „Mi a helyzet kedves narancsos kommentelők? Nem csak a fegyveres és rendvédelmi dolgozóknál verte ki a biztosítékot vezéretek és hozzá nem értő, hazug macskajancsi bandája? Lehet, hogy más is megszívja? Akkor most hogy is van ez?

  És végül egy elgondolkodtató idézet a miniszterelnökünktől a kormányról.

  "Vagy azt teszik, amit az emberek akarnak, vagy elkergethető lesz. Onnantól fogva nem hivatkozhat sem demokráciára, sem alkotmányra, nem marad más választása, mint futni, de gyorsan"
  Orbán Viktor 2007.III.17 - Kossuth tér”
 • 1. tovari 2011. június 10. 15:42
  „"Az Alkotmány módosításával a kormánypárti frakció olyan lépést tett, amelynek elfogadását követően a magyar jogrendszer alaptörvénye tükrében a jelenleg hatályos és a jövőbeli törvények már nem biztosítják megfelelően a visszaható hatályú jogalkotás tilalmának érvényesülését. A módosított Alkotmány lehetővé teszi lényegében bármely szabályozási tárgykörben, bármely, életviszonyokat szabályozó jogszabály esetében a visszaható hatállyal bíró rendelkezések megalkotását, amelyre egy 2/3-os túlsúllyal rendelkező frakció az ehhez szükséges törvényhozási támogatással rendelkezik!

  Így a törvényhozás utólag, önkényesen bármely szerzett jogot megvonhat, kötelezettséget a múltra nézve korlátozás nélkül megállapíthat vagy súlyosbíthat! Amennyiben mindezt úgy valósítja meg, hogy az adott szabályt az Alkotmányba foglalja, akkor az ellen egyetlen hazai bírói fórum előtt sem lehet a siker reményében fellépni!

  Az Alkotmány-módosítás éppen ezt hivatott biztosítani!"
  tmrsz.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a vonatok és a buszok menetrendje a pünkösdi ünnep miatt

Változik a közösségi közlekedés menetrendje a pünkösdi ünnep miatt, a vonatok és az autóbuszok jövő… Tovább olvasom