Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Közös költségvetése lehet a Magyar Református Egyháznak

A Kárpát-medencei részegyházakat magába foglaló Magyar Református Egyház Generális Konventjének elnöksége a közös költségvetésről is tárgyalt, amelyet az idén először fogadhat el a konvent plenáris ülése májusban.
A szóvivő a vajdasági bácsfeketehegyi Generális Konvent kétnapos elnökségi ülése kapcsán arról számolt be, hogy a működés és a közös programok költségeihez minden részegyház "teherbíró képességéhez mérten" hozzájárul, ugyanakkor a támogatások csak a kisebbségi helyzetben élő határon túli részegyházak megsegítésére fordíthatóak.

Csoma Áron megemlítette: a tanácskozáson döntöttek egy közös újságról is, amely a tervek szerint évente egyszer jelenik meg az elmúlt évi egyesítő zsinat május 22-i évfordulójához kapcsolódóan, a Kárpát-medencei egyházkerületek közös szerkesztésében, internetes szerkesztőségi rendszer segítségével.

Ez évre tervezett kiemelt rendezvényeikről szólva megemlítette a Kárpát-medence egészére kiterjedő Szeretethíd nevű programot, az Európa kulturális fővárosa eseménysorozatába illeszkedő pécsi református kulturális napokat, vagy a magyarországi és határon túli lelkészek pünkösd előtti és utáni vasárnapra időzített csereszolgálatát.

Az elnökség arról is döntött, hogy az idén először közös tanévnyitó ünnepséget rendeznek a Kárpát-medencei református oktatási intézmények, az eseménynek Miskolc ad otthont augusztus 28-án.

Csoma Áron utalt arra, hogy a Kárpát-medencei református püspökökből és főgondnokokból álló testület találkozott a Szerbiai Református Keresztyén Egyház lelkészeivel is. Itt szó esett többek között a döntően szórványhelyzetben dolgozó lelkészek túlterheltségéről, és azokról az együttműködési területekről - lelkésztovábbképzés, segédlelkészek küldése, ifjúsági misszió -,amelyekben a lelkészek az anyaország és a többi részegyház támogatására számítanak.

A Generális Konvent következő elnökségi ülése április 6–án és 7-én lesz a Borsod megyei Mályiban, ahol a május 26–28. között, a felvidéki Révkomáromban tartandó plenáris ülést készítik elő. A testület hatéves fennállása óta - Budapest, Debrecen, Sárospatak és Pápa után - ez lesz az első határon túli helyszín - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekkorú betörőket fogtak el a vésztői rendőrök

Négy gyermekkorú, közöttük egy nyolcéves betörőt fogtak el a Békés megyei Vésztőn. Tovább olvasom