Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Közmunkapályázat cigány munkanélkülieknek

A tartósan munkanélküli - elsősorban cigány - személyek számára hirdetett közmunka pályázatot a munkaügyi minisztérium. Az önkormányzatok március 10-ig adhatják be pályázataikat.
A kiíró célja szerint törekedni kell arra, hogy a foglalkoztatottak elsősorban a telepeken, telepszerű lakókörnyezetben élő cigány munkanélküliek közül kerüljenek ki.

A támogatások odaítéléséről a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter határozattal dönt március 31-ig.

A segítség minimum 80 százaléka munkabérre, annak járulékaira fordítandó, továbbá felhasználható egyebek között a munkába járással kapcsolatos utazási költségekre, munkaruhára, képzésre is. Kötelezően előírt önrész nincs.

Az igényelt támogatási összeg nem haladhatja meg pályázatonként a személyenként és havonként számított 85.000 forintot. Ez a maximálisan 50 foglalkoztatott esetén 34 millió forint lehet az egész foglalkoztatási időszakra.

A közmunkaprogramok kezdési időpontja április 1. A támogatott foglalkoztatás időtartama minimálisan 4, maximálisan 8 hónap.

A közmunkák során elvégezhető a telepszerű lakóterületek csapadékvíz csatornahálózatának kialakítása, helyreállítása, karbantartása, belterületi utak kialakítása, fenntartása, háztartási és egyéb hulladék elszállítása, deponálása, parkosítás, szabad zöldterületek kialakítása.

Vállalható más infrastrukturális előkészítő munka is. Elvégezhető telepeken, telepszerű lakókörnyezetben a szociális lakások felújítása, a közös helyiségek kialakítása, karbantartása. A közmunkások foglalkozhatnak közintézmények felújításával, karbantartásával is. Vállalhatják a személyes gondoskodás körébe tartozó alapellátásokat.

A pályázóknak munkaviszonyt kell létesíteniük a regisztrált munkanélküliekkel, vagy azokkal akik az aktív korúak rendszeres szociális segélyében részesülnek.

A pályázat elbírálásánál előnyben részesül, aki a foglalkoztatni kívánt munkanélkülieknek előkészítő képzéseket szervez, a támogatási időszakot követően továbbfoglalkoztatást vállal legalább 3 hónapos időszakra. Előnyt jelent az is, ha a pályázó romák, nők, valamint 25 év alatti és 45 év feletti, hat hónapnál régebben regisztrált munkanélküliek minél nagyobb arányú foglalkoztatását vállalja.

Előnyt jelent továbbá, ha a pályázó a helyi cigány közösségekkel nem csupán a munkaerő kiválasztásában, hanem a pályázati program feladatainak végrehajtásában, annak felügyeletében is együttműködik.

Előnyben részesül az a pályázó is, aki minél magasabb arányban valósít meg foglalkoztatást a társadalmilag, gazdaságilag és infrastrukturálisan elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliségű településen, vagy az ország leghátrányosabb helyzetben lévő 516 településén.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ingatlanpiac helyzetéről

A Széchenyi István Egyetem pénzügyi és számviteli tanszéke 2003. február 21-én, pénteken 10 órától… Tovább olvasom