Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Közlekedési hatóság: Rázósnak ígérkezik május első hete Változik a mqszaki vizsgáztatás módja

sopron gosztonyi miklós Május elsejétől megváltozik a gépjármqvek mqszaki vizsgáztatásának módja. Amely jármqnél indokolt az integrált vizsgálat, további 7200 forintot fizethet a tulajdonos. Gépjármqveinket ajánlatos lesz több héttel korábban bejelenteni vizsgára.
Mint azt a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál megtudtuk, május elsejétől a mqszaki vizsgáztatás a központi integrált vizsgálattal egészül ki. Ha valakinek nincs törzskönyve jármqvéről, vagy az eddig nem vett részt eredetiségvizsgálaton, netán 1998 előtt gyártották a kocsit, vagy 1999 előtt tulajdonosváltás történt, a mqszaki vizsgáztatás során kötelező a központi integrált vizsgálat elvégzése. Ez jellegében megegyezik egy átfogó eredetiségvizsgálattal, amiért viszont plusz 7200 forint fizetendő.
Ehhez természetesen olyan online kapcsolatot kellett kiépíteni a vizsgajogosult szervizek és a budapesti központ között, amely révén az autók valamennyi mqszaki jellemzője a központi számítógépen tárolható. A szervizenként el-eltérő informatikai rendszerek miatt ezen a területen akadnak még fennakadások, megoldásra váró feladatok. Mint mondták az érintettek, a május elsejei kezdés utáni első hetek meglehetősen rázósnak ígérkeznek. A személyi feltételekkel is gond volt: először 180 ezer forint plusz áfát kértek (volna) a gépjármq-vizsgabiztosoktól a központi integrált vizsgáztatás jogosítványának a megszerzéséért, ám ez az összeg az erőteljes tiltakozásra végül 24 ezer forintra csökkent.
A szakértők szerint az új mqszaki vizsgáztatás min-

denképpen időigényesebb lesz a korábbinál.
Egyrészt a gépkocsik valamennyi adatát – a motorszámától kezdve a gumiabroncsnyomásának értékén át egészen a környezetvédelmi besorolásáig – a budapesti számítógépes központba kell küldeni. Másrészt a szerviz onnan kap visszajelzést, szükséges-e az adott jármqnél integrált vizsgálat vagy sem. Nyilvánvaló, hogy a jármqvek összes paraméterének rögzítése és továbbküldése, illetve a válasz megérkezése időt vesz igénybe. Egyes előrejelzések szerint ahol eddig naponta huszonnégy autót vizsgáztattak, ott ez a szám akár napi öt jármqre is csökkenhet. Ugyanakkor a Kisalföld információi szerint a kezdés utáni első héten valamennyi előre bejelentett autó vizsgáztatására sort kell keríteni, munkaidőtől függetlenül.
Mindazonáltal ami a jövőt illeti, ajánlatos több héttel a mqszaki lejárta előtt bejelentkezni vizsgára, nehogy kellemetlen meglepetésben legyen részük az autósoknak. Úgy tudjuk, a soproni közlekedési hatóság már áprilisban is csak júniusi időpontot tudott biztosítani.
Tóth János autószerelő több mint három és fél évtizede vesz részt az autók vizsgáztatásában.
Fotó: Magasi Dávid

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neonáci tüntetőkkel csapott össze a cseh rendőrség

A dél-morvaországi metropolis polgármesteri hivatala által korábban engedélyezett akció keretében a… Tovább olvasom