Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Közintézményeknél adhatók le a használt elemek

Uniós tagságunk óta közterületre nem lehet veszélyeshulladék-gyűjtő edényt elhelyezni, így a használt elemek gyűjtőjét is el kellett távolítani. Azóta közintézmények portájánál adhatók le az elemek és mobiltelefon-akkumulátorok. Az elemek mindössze öt-hat százaléka kerül megfelelő helyre.
Korábban buszmegállókban, élelmiszerboltok környékén zöld edénybe tehették a szelektív hulladékgyűjtés hívei a használt szárazelemeket, tönkrement mobilakkumulátorokat. Uniós tagságunkkal a közterületekről eltűntek a gyűjtőládák.
– EU-jogszabályok tiltják a veszélyeshulladék-gyűjtők elhelyezését az utcán – tájékoztatott Kosztka László, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezetője. – Azóta kizárólag önkormányzati tulajdonú, de nem közterületnek minősülő helyen – például óvodákban, iskolákban, rendőrségen és a városházán – állhat ilyen gyűjtőedény. Ezek általában a porta mellett találhatóak, bárki számára elérhető helyen. Mint kiderült, a rongálások miatt korábban gyakran kellett pótolni őket, az új helyszíneken azonban már a biztonságuk is megoldott.
Kiderült, az országos átlagot tekintve nem vagyunk élenjárók a szárazelemek visszagyűjtésében, a hulladék mindössze öt-hat százaléka kerül veszélyeshulladék-égetőbe. – A számok önmagukért beszélnek, igaz, az unió más államai sem büszkélkedhetnek sokkal jobb eredményekkel, a cél pedig a huszonöt százalék elérése lenne – tette hozzá Kosztka László. – Míg 2004 májusa előtt évente legalább egyszer utcai akciót szerveztünk a veszélyes hulladék gyűjtésére, mára ez sem engedélyezett. Ennek megfelelően az elemek, akkumulátorok nagy része a háztartási szemét között köt ki, ami rendkívüli módon károsítja a talajt, egy ceruzaelem ugyanis egy köbméter földet képes beszennyezni. Pozitívum azonban, hogy egyes iskolák, óvodák igyekeznek a környezettudatos szemléletet megismertetni a gyerekekkel. Ahol büfé üzemel, például sok helyen találunk műanyag- és papírhulladék-gyűjtőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Széthullott” az ellenfél

Tovább olvasom