Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Közi-Horváth József, pásztora igaz ügyeknek

A száz éve, 1903-ban Agyagosban született pap, politikus, publicista Közi-Horváth Józsefre emlékeztek a csornai premontrei rendházban. Az emlékülésen a korszak kutatói és Közi-Horváth egykori munkatársai idézték meg alakját.
Dr. Szolnoky Erzsébet egyháztörténész az életutat ismertetve elmondta: a négygyerekes, ötholdas, szegényparaszt családba született Közi-Horváth édesapja a jobb megélhetés reményében Magyaróvárra költözött. A jó képességű legidősebb fiú az ottani piaristáknál kezdi tanulmányait, majd pappá szentelése után rövid kitérővel Győrbe került. Itt Giesswein Sándor nyomán a keresztény szociális gondolkodást próbálta megismertetni a gyári emberekkel. 1935-ben tagja lett a Törvényhatósági Bizottságnak, majd az Országgyűlésnek is.
Dr. Skultéty Csaba jogász, politológus Közi-Horváth József párizsi emigrációs tevékenységéről elmondta: Közi-Horváth 1947-ben ráébredt, hogy hosszú időre megfeneklett annak lehetősége, hogy Magyarországon kereszténydemokrata alapú polgári kibontakozás kezdődjék. Ekkor megszervezi a közép-európai menekült kereszténydemokrata néppártok kongresszusát hathatós amerikai segítséggel.
Kovács K. Zoltán közíró arról beszélt, hogy a nyugati magyar emigrációt és Közi-Horvá-

thot is csalódással töltötte el az USA irántuk való passzivitása az ’56-os események idején. 1956 után a pap-politikus az integrálódó

Európa felé fordult, müncheni prefektus lett, ahol szenvedélyesen vetette bele magát a bajor–magyar kulturális emlékek megismertetésébe. Élete utolsó másfél évtizedét a Szent Rita Idősek Otthona igazgatójaként élte meg. Születésének századik, halálának 15. évfordulója alkalom lehet arra is, hogy Közi-Horváth József posztumusz megkapja az Agyagosszergény első díszpolgára címet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gartner szerint több PC -t adnak el

A Gartner Dataquest megemelte a harmadik negyedéves PC-forgalomra vonatkozó… Tovább olvasom