Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Közepes osztályzatot kaptak Magyarország vizei

Új vízgazdálkodási keretirányelvről írtak alá megállapodást a vízügyi igazgatóságok, a felügyelőségek és a nemzeti parkok, köztük a Tisza mentiek is. Ezek a társulások ezzel azt vállalták, hogy 2015-ig jó állapotba kerülnek vizeink. Ez az Európai Unió vízügyi politikája is.
Az Új Víz Keretirányelv minden vizet védelem alá helyez. A vízminőség általános javítását az európai vízkészletekhez főződő, egyre növekvő érdekellentétek teszik sürgetővé. Az új irányelv gyökeres szemléletváltozást jelent a szakemberek szerint.

Holló Gyula vízigazgató szerint "Nem arról van szó, a környezetvédelem területén, hogy az embertől védjük a környezetet, hanem az ember része a környezetnek és ez a fontos. Tehát nem azt akarja mondani ez a vízügyi politika, hogy úgy kellene jó ökológiai állapotot elérni, hogy el a kezekkel a víztől."

A program a határokon túlnyúló együttműködést és valamennyi érdekelt aktív részvételét írja elő, beleértve a helyi önkormányzatokat is.

"Mindaddig egyeztetési folyamatok zajlanak, amíg a végső változat nem azonosul a térségben élők szándékaival" - tudatta dr. Varga Gyula vízügyi szakállamtitkár.

Az irányelv többek között szigorú minőségi szinteket ír elő, a "szennyező fizet" elvet megvalósító vízdíjrendszert vezet be. A vízgyűjtő gazdálkodási terveket legkésőbb 2009 végéig kell nyilvánosságra hoznia minden érintett országainak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor Bernadett édesapjáról, bulvárról, meztelenségről

Gregor Bernadettre mindig figyelni kell: a szegedi származású színésznőt egy férfimagazin májusi… Tovább olvasom