Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Közeledik a madárinfluenza Bukaresthez

A madárinfluenza két újabb gócpontja komolyan aggasztja a román egészségügyi hatóságokat, amelyek attól tartanak, hogy a vírus egyre közelebb kerül a fővároshoz, Bukaresthez - írta hétfőn a romániai sajtó.
Bukarestben már néhány nappal ezelőtt megtették a járvány távol tartására szolgáló első intézkedéseket, de a hétvégén két újabb településen mutatták ki az első tesztek a H5-ös vírus jelenlétét. Ez azt sugallja, hogy a vírus a főváros irányában is terjed. Rovine mintegy 80, Marsilieni pedig csupán 70 kilométernyire fekszik Bukaresttől, ezért a fővárosban is szigorú megelőző intézkedéseket vezettek be.

A lapok emlékeztetnek: amióta két hónappal ezelőtt a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes altörzse Romániában felütötte a fejét, az egészségügyi hatóságoknak jóformán egyetlen nyugodt napjuk sem volt. A két újabb gócponttal a fertőzött települések száma elérte a 18-at, ezek Tulcea, Braila, Buzau, Calarasi és Ialomita megyében fekszenek. A két érintett községben öt háztáji gazdaság szárnyasaiban mutatták ki a H5-ös vírus jelenlétét. A településeket vesztegzár alá helyezték, és valamennyi házi szárnyast elpusztították.

Szigorú óvintézkedések

A kolozsvári Szabadság szerint rendőri segítséggel próbálják elérni, hogy a vírus ne érje el Bukarestet. Ellenőrzik a közutakat, hogy a rendelkezéseknek megfelelően senki ne szállítson élő szárnyasokat a fővárosba. Ugyanakkor fertőtlenítő szűrőpontokat állítottak fel a Bukarestbe vezető közutakon, és rengeteg állatorvost vezényeltek ki a fővárossal határos településekre.

A mezőgazdasági miniszter szerint ugyanakkor a fővárost kevésbé fenyegeti veszély, mint a vidéki körzeteket. A miniszter szerint a vírus főképp azt követően jutott ki a Duna-deltából, hogy az ottani csatornák befagytak, s a vándormadarak kénytelenek voltak Calarasi, Braila, Buzau és Ialomita megye tavaira átköltözni.

Az Országos Állategészségügyi Hatóság igazgatója ismét felszólította a lakosságot, hogy a háziszárnyasokat tartsa bezárva, és semmilyen módon ne tegye lehetővé a kórt hordozó vándormadarakkal való érintkezésüket. Különösen fontos, hogy a libákat és a kacsákat ne engedjék szabadon a tavakra. Az igazgató drasztikus büntetéseket helyezett kilátásba a rendelkezéseit áthágókkal és az érintett települések polgármestereivel szemben.

A korábbi gócpontok esetében a nagy-britanniai szaklaboratórium rendre kimutatta, hogy a szárnyasok a H5N1-es vírus áldozatai lettek. Kiderült közben az is, hogy a vírus megfékezése végett nem elég, ha csupán az érintett gazdaságok szárnyasait pusztítják el, mert olyan település is létezik, ahol a karantén után a kór újra felütötte a fejét.

A hétvégén egyébként a Braila megyei Chichinetu településről is mintákat vettek, ahol 22 családi gazdaság szárnyasai pusztultak el. A megyében a múlt héten különböző településeken összesen mintegy kétezer gyorstesztet végeztek a mezőgazdasági minisztérium szakemberei. Úgy vélik, hogy a viszonylag enyhe tél miatt a vándormadarak a szokásosnál többet időznek az idén Románia délkeleti területein, emiatt a madárinfluenza vészesen gyorsan terjedhet tovább. Tömeges szárnyaspusztulást jelentettek Hunyad megyéből is, de annak pontos okát egyelőre nem sikerült megállapítani.


Helyi vizsgálatok szerint a madárinfluenza leggyilkosabb vírustörzse, a H5N1 végzett egy 8 éves indonéz kisfiúval - közölte a szigetország egészségügyi minisztériuma.

Az indonéz hatóságok nem tudják, hogy a gyermek érintkezésbe került-e fertőzött állattal, vagyis miként támadta meg a kór. A múlt héten hunyt el. Egyelőre még egy hongkongi laboratóriumnak is meg kell erősítenie, hogy a beteggel valóban a madárinfluenza végzett.

Indonéziában eddig kilencen haltak meg madárinfluenzában, másik öt személyt is megfertőzött a járvány, de ők túlélték a betegséget. 


hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lear király a győri színházban

William Shakespeare klaszikus drámáját Ács János Jászai-díjas rendező állította színpadra. Tovább olvasom