Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Közeledik a cunami-tragédia évfordulója

A cunami-katasztrófa 2004. december 26-án, lassan egy éve érte el Sri-lanka partjait. Tavaly karácsonykor először az indonéz partoknál rombolt a földrengés, majd a nyomában keletkezett szökőár Thaiföldön, Srí Lankán és Indiában is szedett áldozatokat. Becslések szerint a halálos áldozatok száma eléri a 300 ezret, a hivatalosan halottaknak nyilvánítottak száma 175 ezer körül van.
Hatalmas pusztítást végzett a szökőár
A szökőár egész városokat tett a földdel egyenlővé, milliók váltak hajléktalanná. A katasztrófa soha nem látott nagysága páratlan nemzetközi összefogást is eredményezett, amelyben kiemelt szerepet vállalt az Európai Unió.

A cunami túlélőinek nagy része még mindig sátrakban, raktárépületekben, hevenyészett tömegszállásokon él. A Nemzetközi Vöröskereszt és más segélyszervezetek adatai szerint mintegy 1,7 millió ember él olyan körülmények között az indiai-óceáni térségben, mintha menekültek lennének, noha folyamatosan érkeznek segélyek és felajánlások nemzetközi szervezetektől, államoktól és magánszemélyektől. A felajánlott segélyösszeg már meghaladja a tízmilliárd dollárt, a ténylegesen folyósított azonban jócskán elmarad ettől.

Thaiföld tengerparti fürdőhelyei, amelyeket külföldi turisták hatalmas hadai "ostromoltak" régebben, most nagyrészt kihaltak. A tengerpart fövenye még mindig rengeteg szerencsétlenül járt külföldi vendég holmiját rejti maga alatt. A pálmafák törzsein még most is eltűnt személyek nevét tartalmazó hirdetmények és segélykérő felhívások sokasága látható szívszorító emlékeztetőként a tömeges tragédiára. Phuket szigete sem heverte még ki az elemi csapást. Csak gyéren érkeznek turisták, az épen maradt szállodák is nagyrészt konganak az ürességtől.

A legsúlyosabb csapást elszenvedő Indonéziában még mindig elő-előkerülnek holttestek a tengerár parton hagyott üledéke alól. Aceh tartomány partjainak egyes részei helyszíni tudósítások szerint továbbra is úgy festenek, mintha atomháború zajlott volna le a térségben.

Egy ENSZ-jelentés szerint tíz évbe kerülhet, amíg teljesen helyre lehet állítani a normális életkörülményeket az elemi csapás sújtotta körzetekben.

Egy évvel a dél-ázsiai cunami pusztítása után az unió mérleget vont a segélyek hatékonyságáról. A Bizottság szerint az európaiak elégedettek lehetnek, hiszen a pénzük jó helyre került, és valóban segít a szerencsétlenül járt embereken. A unió bejelentette, hogy a szökőár sújtotta vidékek további segélyekre is számíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi fesztivál

Győrött december 27-én a Magvassy Mihály Sportcsarnokban rendezik meg a streetball- fesztivált,… Tovább olvasom