Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Közelebb a csillagokhoz

A tetőtéri szoba berendezése mindig nagyobb kihívást jelent, hiszen a falak dőlésszöge miatt kevesebb a használható hely. Megoldás azonban mindig van, legyen szó hálószobáról, irodáról, vagy éppen étkezőről.

1.
Csillagállás

A tető alatti hálószoba – a tiszta öröm forrása: hiszen itt lehetőségünk nyílik elalvás előtt a csillagokban gyönyörködni, a pirkadattal együtt ébredni… De ahhoz, hogy a kényelem varázsát semmi ne ronthassa el, elengedhetetlen széthúzható ajtós gardróbot készíteni: egyrészt segít rendezett, nyugodt környezetet teremteni, másrészt általa optimálisan kihasználható a lejtős fal és a padló közötti tér.
2.
A gardróbot a lakótértől elhatároló válaszfalnak nem kell kötelező módon vastagnak lennie, viszont eléggé szilárdnak igen, hogy elbírja a kívülről hozzá rögzített polcokat. Ezeken aztán bármit, akár felesleges vagy pusztán dekoratív tárgyakat is lehet tartani. (1. kép)
Amikor nincs elég hely a szobában, segítségül hívhatjuk a mozgatható bútorokat. A görgős lábú, összecsukható asztalt például reggeliző-asztalként is, tévé-állványként is használhatjuk. (2. kép)

Napfényben

Az üvegfrontoknak és a manzárdablakoknak köszönhetően a természetes napfény szó szerint elözönli a lakótérnek kialakított padlásszobát. A kellemes hangulat megőrzéséhez azonban kívánatos vizuálisan „könnyíteni" a lejtős falakon, világos színre festve őket. Ezt felismerve, a belsőépítész az egész helyiséget nyugodt világos-

3.
bézs és okker-zöldes árnyalatra képezte ki. Az enteriőr egyik érdekes részlete a lejtős tető és a padló között elhelyezett hosszú, széles falemez: ez biztosítja a szükséges helyet a dolgok tárolásához. A kanapét ugyan egy kissé oldalra kell tolni, hogyha kényelmesen hozzá akarunk férni, ez azonban nem jelent problémát, hiszen a bútorok amúgy is vagy görgős lábbal, vagy nagyon könnyű anyagból készültek. (3. kép)

Ebéd az emeleten

4.
Sok fény, sok levegő. A nyaralóban eltöltött szabadság növeli az étvágyat. Ki gondolta volna, hogy a tető alatt egy minden szükséges dologgal felszerelt konyha és egy hatszemélyes ebédlőasztal is elfér! A siker titka – a manzárd területének optimális kihasználása. Az edényeket és egyéb felszereléseket tároló zárt szekrényt, illetve a munkapulttal is rendelkező konyhabútorokat a két függőleges fal mentén helyezték el.

5.
A lejtős ablakok alatt az ablakpárkányt helyettesítő nyitott állvány húzódik, és ugyanitt áll egy pad is. Megrendelésre készült magas, puha támlája nemcsak végtelenül kényelmes ülőhelyet biztosít, de a támla mögött egy kisebbfajta raktárat is létesíthetünk. A jelenlevő bútorcsoport egy régi, sötét színű fa ebédlőasztalt és pár modern széket foglal magában. (4. kép)
A konyhafront egyik fele nyitott polcokból áll; és hogy ne veszítsenek hasznos helyet, a házigazdák pontosan a lejtős falhoz igyekeztek azt illeszteni. A zárt szekrényekkel ellentétben, amelyek a portól hivatottak megvédeni a bennük levő dolgokat, a nyitott polcok könnyebben „kezelhetők"; mi több, natúrfa színük vizuálisan is összekapcsolja a konyhabútort az ebédlőasztallal. (5. kép)

6.
Az üveg és fém csillogásában

A manzárd természetesen mindenekelőtt a vidéki ház sajátossága. Eklektika, romantika és country – a leggyakrabban használt stílusirányzatok a tető alatti enteriőrök kiképzésére. De mi most a hihg-tech-et szeretnénk bemutatni. Ez a stílus pedig nem engedi meg a padlástérbe zsúfolt bútorokat „elegyengetni". A házi dolgozószoba egy nagyon kis helyiségben van berendezve (mindössze 8,5 m2). A szobának emellett még egy hátránya van – a sarokkiszögellés pontosan az ablaknál található.
7.
De a leleményes lakberendező rögtön ki is használta a kiszögellést: egy kisebb üvegasztalt helyezett itt el. Mellette, az ablak alatt tökéletes „egyetértésben" sorakoznak a fémtárolók: ezek elegendő helyet biztosítanak mind a hivatalos iratokat őrző dossziéknak, mind a virágcserepeknek. (6. kép) A tetőhajlat alatt jutott hely a zárt szekrénynek is, amelyben a házi archívumot és a ruhákat tárolják, illetve a modern fémállványnak. (7. kép)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcabállal zárt be a Hotel Menthol

A Hotel Menthol szombaton jelképesen bezárta kapuit. Fenyő Miklós és Novai Gábor rock and roll… Tovább olvasom