Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Közel tízezren tüntettek a médiatörvény ellen a Kossuth téren - Galéria!

A médiatörvény ellen tiltakoztott - rendőrségi becslések alapján - mintegy tízezer ember a Parlament előtt. A szervezők kiáltványát Gryllus Dorka színésznő olvasta fel.

19 óra 28 perc

Az alig több mint félórás demonstráción Bakács Tibor újságíró arra kérte a jelenlévőket és a tüntetést az internetes közvetítésen nézőket, hogy a médiatörvény elleni tiltakozásul küldjenek e-mailt Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Bródy János - aki a Sárga rózsa és a Ha én rózsa volnék című dalait énekelte el - arról beszélt, hogy egyesek ma ismét összekeverik a szeretet hatalmát a hatalom szeretetével, és félő, hogy mint negyven évvel ezelőtt, megint előfordulhat, hogy "a szabad sajtó csak azt írhatja meg, amit szabad". A szervezők előzőleg azt kérték, ne jöjjenek a demonstrációra, akik "pártszínekbe burkolva" akarnak véleményt nyilvánítani, nem szeretnék, ha bármely párt vagy politikus megpróbálná saját céljaira felhasználni a rendezvényt.

A tüntetést szervező Egymillióan a magyar sajtószabadságért elnevezésű Facebook-csoporthoz péntek délutánig több mint 71 ezren csatlakoztak.

Közel tízezren tüntettek a médiatörvény ellen. Fotó: MTI

19 óra 12 perc

A médiatörvény módosítását, a médiahatóság politikai függetlenségének biztosítását, "az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések" eltörlését és a közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségének helyreállítását követelték péntek este a Parlament előtt annak a demonstrációnak a résztvevői, amelyet a Facebookon szerveztek a sajtószabadságért.

A közösségi oldalon több mint hétezren jelezték részvételüket, a rendezvényen a szervezők - rendőrségi becslésre alapozott - közlése szerint nagyjából tízezren voltak. A szervezők kiáltványát Gryllus Dorka színésznő olvasta fel.

Leragasztott szájú résztvevők a Budapesti Kossuth téren tartott demonstráción, amelyet a Facebook közösségi portálon szerveztek a sajtószabadságért. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Leragasztott szájú résztvevők a Budapesti Kossuth téren tartott demonstráción, amelyet a Facebook közösségi portálon szerveztek a sajtószabadságért. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ez a már említett követeléseken kívül tartalmazza, hogy a szakmai szervezeteket vonják be a médiaszabályozás átalakításába, a jogvédő szervezeteket a Közszolgálati Kódex kialakításába, valamint hogy garantálják a törvény által védett magántitkok és az újságírók bizalmas forrásainak tiszteletben tartását.

Előzmények:

Az Amnesty International Magyarország is csatlakozott ahhoz a pénteki demonstrációhoz, amelyet a Facebookon alakult, már 71 ezer tagot számláló csoport hirdetett a médiatörvény elleni tiltakozásul a Kossuth térre este 6 órára.

A szervezet pénteki közleménye szerint a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának sérelmével más emberi jogaink védelme is ellehetetlenülhet, ezért mindenkit arra buzdítanak, hogy csatlakozzon a tüntetéshez, és betapasztott szájjal tiltakozzon a Parlament előtt.

A budapesti eseménnyel egy időben az Amnesty International Ausztria munkatársai és támogatói is részt vesznek a Reporters Sans Frontiers által meghirdetett szolidaritási demonstráción a bécsi magyar követség előtt, ahol hivatalos levelet adnak át a magyar nagykövetnek. Ugyanezt a tiltakozó levelet pénteken több más európai Amnesty International-iroda is eljuttatja a helyi magyar diplomáciai képviseleteknek, ezáltal is nemzetközi nyomást gyakorolva - közölte a szervezet.A péntek esti Kossuth téri demonstrációt egy Facebookon alakult, Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű csoport szervezi, amelynek 71 ezer tagja van.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. load 2011. január 16. 20:57
  „81. Szabra
  "...azok tüntettek a szólásszabadság védelméért ( liberálisok és magukat szocialistának , demokratának mondó posztkommunisták), akik ezidáig kisajátították maguknak a sajtót ( bebetonozott , magukat liberális értelmiségnek mondott tollnokok és a mult rendszer agit.prop.-os bolsevikjai), riadóztatva az elvtársaikat a világ ( általuk vezérelt ) országában."
  Ismered őket?
  Mind a 10 ezret?
  Nem mondod komolyan!”
 • 86. udy 2011. január 16. 20:49
  „Azért miért nem tüntet senki, hogy piás drogos súlyos közlekedési baleseteket okozó senki vigyorog szembe a képernyőről? Ez lesz a példa? Úgy röpködnek a ba... megek a tv-ben, hogy az elkeserítő! Milyen az a magyar média, ahol röhelyes angol kifejkezéseket használnak a szép magyar szavak helyett? Riporterek, műsorvezetők szájából értelmetlen, magyartalan mondatok hangzanak e! Én ezért tüntetnék elsősorban!
  Amúgy mi az a baromi fontos gondolat, amit nem tudnak médiáink nagyjai megosztani a hallgatósággal?
  Munkahelyekért kellene tüntetni ha már annyira oda van a csapat, vagy az ellopott milliárdok visszaszerzésérért! EU? Beteg egy társaság!”
 • 85. Vanderer 2011. január 16. 12:23
  „Pancser mára kb.elég ennyi propaganda”
 • 84. Túrabakancs 2011. január 15. 18:29
  „pancser!
  Nem hittem volna, hogy valaki itt a fórumon lenáciz téged! :) /meir részéről/
  Remélem most már látod hogy a radikális nézeteket képviselő hozzászólóknak
  sokszor igaza van abban, hogy az egyik magyarországi kisebbség neves emberei
  azok akik már régóta feszültségeket szítanak a magyarok ellen. A tüntetés részvevői
  is ezt bizonyítják, meg a külföldi újságírók rágalmazói is. /Cohen=Kohn, Schiff, ..Berger
  Lendvai, Konrád, Geier stb../
  Azt hiszem ezzel a tüntetéssel sikerült a magyar zsidóságnak végleg megutáltatnia magát
  a lakosság előtt, főleg az ismert színészeket/művészeket értem ezek alatt! Helyrehozhatatlan
  kárt okoztak a normális zsidó emberekre is. Őket sajnálom!”
 • 83. Túrabakancs 2011. január 15. 18:10
  „Végre egy cikk, ahol már nem is burkoltan megnevezeik azon emberek
  származását, akik-e tüntetést megszervezték, és lázongást szítanak
  nem csak nálunk, hanem szerte a világon a magyarok ellen!
  Íme:
  http://hvg.hu/vilag/20110115_faz_mediatorveny#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_1_15

  Bródy, Gryllus, Bakács-settenkedő, Mécs stb...ők is közéjük tartoznak. Inkább arról
  beszéljenek, hogy az eddigi milliók és milliárdok amiket kaptak az államtól a bohóckodásaikért,
  leadózták- e úgy ahogy elő van írva. A haknik utáni járulékaikkal mi a helyzet?
  Sajnos tehát ki kell mondani, a fő támadást ők hajtják végre ellenünk, emiatt a Jobbik
  szimpatizánsainak is össze kellene fognia Fidesszel médiaügyben, ugyanis egy az "ellenség" !”
 • 82. kolombela 2011. január 15. 17:37
  „55. hozzászólás Stickers 2011.01.15. 05:23
  Látod, ezek vagytok ti balliberálisok! Az aki nem ért veletek egyet, az máris szálasi növendék. Hát ezért kell nektek az új média törvény!”
 • 81. Szabra 2011. január 15. 14:30
  „Milyen érdekes: azok tüntettek a szólásszabadság védelméért ( liberálisok és magukat szocialistának , demokratának mondó posztkommunisták), akik ezidáig kisajátították maguknak a sajtót ( bebetonozott , magukat liberális értelmiségnek mondott tollnokok és a mult rendszer agit.prop.-os bolsevikjai), riadóztatva az elvtársaikat a világ ( általuk vezérelt ) országában.
  Igen, érdemes figyelmesen megnézni a tüntető embereket... és sírva-fakadni !”
 • 80. Cloeon_dipterum 2011. január 15. 11:37
  „A magyar Médiatörvény nem különbözik más EU-s államok médiatörvényétől. Azok ellen nem tüntetett senki. :) Ez csak a magyar szennyoldal gyűlöletkeltése, mert más eszközük nincs.”
 • 79. empathia 2011. január 15. 11:26
  „Winternight!

  Végre vki megírta a tutit!!!!!!!! Teljesen egyetértek!”
 • 78. rick_ 2011. január 15. 11:07
  „77.

  Nesze neked szólásszabadság, mi? :D :D”
 • 77. mazsi 2011. január 15. 10:45
  „az majd elválik főleg a cigók járnak jól a főnőkük is az!!!!

  ha nem vagy csornai rick akkor ne szólj bele a város ügyeibe üdv!!!”
 • 76. Winternight 2011. január 15. 10:41
  „Mazsi. Először kordon volt.
  A gyerekeket nevelők kifejezetten jól fognak járni.”
 • 75. Nemezis 2011. január 15. 10:41
  „Ez a csürhe körbe lett kordonozva, hogy sehova se tudjon elmenni?

  Utána fel lett szólítva a "műveleti terület" elhagyására?

  Miután ezt nem tudta megtenni a rendőrségi kordonok miatt, elkezdték könnygázzal, gumilövedékkel, tonfával oszlatni?

  NEM?

  Akkor most nagyobb a szabadság mint 2006-2007-2008-ban!

  Akkor meg mi is a bajuk? Mért nem akkor tüntettek a szabadságjogokért?

  A sajtó meg sohasem volt szabad! Mindig is a tulajdonos által kinevezett főszerkesztő cenzúrázott. Csak az arról írhat a gyalogtalpas újságíró amit ő megenged! Beszéltem már olyan újságíróval aki mivel sokat írt az elszegényedésről, lecsúszott csoportokról erre a figyelmeztetést kapott a főszerkesztőtől, hogy tessék tündérmeséket írni mert ő is állását vesztve "lecsúszott" lesz!”
 • 74. mazsi 2011. január 15. 10:36
  „rick-nek legyünk tárgyilagosak mi volt előbb kordon vagy székházszétverés ? sárgaszemü neked jót hozott ez a kormány? jóltudsz fagyizni ., kiváncsi lennék hány lurkót nevelsz és mi a foglalkozásod!!!!”
 • 73. rick_ 2011. január 15. 10:19
  „63. meir

  Látom nem értetted, sajna annyira nem tudok héberül, hogy úgy írjam le, ezért megpróbálom szájbarágós magyarul.

  Nem tudod megnézni a videostreamet, mert akik azt közvetítették ÉLŐben, amikor a tüntetés ment, azok a tüntetés után már nem közvetítenek a csatornán semmit. Másnak ehhez semmi köze nincs. Kérd tőlük a videót, vagy keress rá youtubeon, ha érdekel mi volt ott.

  Mondjuk helikopterről készült rendőrségi videofelvételeket nem fogsz találni, meg a tüntetőkről készült személyazonosításukra alkalmas filmeket és fotósorozatokat se, mert az előző évek gyakorlatától eltérően nem készültek. Persze lehet, hogy te ezt is az elhallgatás és elhallgattatás eszközének tekinted... Shalom.”
 • 72. Winternight 2011. január 15. 10:06
  „"a médiahatóság politikai függetlenségének biztosítását, "az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések" eltörlését és a közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségének helyreállítását követelték péntek este"

  Korábban volt nálunk az ORTT. A tagjait a parlamenti pártok delegálták, tehát nem volt független. De egyébként sehol a világon nem politikától független a médiahatóság.
  Az mszp kormányok idején a reggeli műsort a baloldalhoz ezer szállal kötődő Gyárfás Tamás cége készítette. A műsorvezetők, a kérdezők mind a balliberálisokhoz közel álló személyek voltak. Abban az időben elképzelhetetlen lett volna, hogy mondjuk a Magyar Nemzettől vagy a Demokratától behívjanak újságírókat. Most a reggeli műsorban a baloldalt képviseli Krizsó Szilvia, és rendszeresen ott vannak a műsorban a Népszava, a 168 óra és a Népszabadság újságírói is. A megjelenésekben pedig az EU-ban is érvényes szokás érvényesül, egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok, egyharmad ellenzék.
  Hogy a büntetések arányosak lesznek-e, nem tudni. De eddig biztosan nem voltak azok, mert ha azok lettek volna, akkor már betiltották volna a tv2-t és az rtl klubot a sorozatos törvényszegésekért.
  Ezek után nem meglepő, hogy ilyen vérszegényre sikerült a tegnapi összejövetel. (Erős túlzás lenne ezt tüntetésnek nevezni)”
 • 71. Jandex 2011. január 15. 10:04
  „67. hozzászólás empathia 2011.01.15. 09:19
  igazad van! Tiszta fidex feeling,már csak az hiányzott:mindenki hozzon magával egy dakota viccet.:)))”
 • 70. pancser 2011. január 15. 09:44
  „"meir" Ku..olj már, zagyválsz itt össze vissza, foglalkozz inkább a női alkalmazottakat erőszakoló volt miniszterelnökötökkel, magyarul söprögess otthon! Aczél Gyuri bácsi ellen nem láttam a nevedet az aláírások között, sőt Ildikó asszony személye ellen sem emelheted fel a szavadat, pedig ő volt az az az egyik személy aki javaslatot tehetett ez és az kordában tartására.
  Az meg hab a tortán, hogy új hazád állampolgárait nagyon érdekli a magyar állampolgárság. Kérdezem tőled , talán egy rasszista, cenzúrázott országba kívánkoznának?”
 • 69. empathia 2011. január 15. 09:34
  „2010. évi CLXXXV. törvény ez a médiatörvény, sajna a cikk egy szóval sem említi. Lehet olvasgatni...”
 • 68. udy 2011. január 15. 09:24
  „Ja már értem! Azért tüntettek, hogy többszörösen is bűnöző ember ne vezethessen műsort a híres médiáinkban! Így már minden rendben!”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az NMHH és a médiatanács három pontban ért egyet a tüntetőkkel

Az NMHH és a médiatanács kiáll a szólás, a vélemény és a sajtó szabadsága mellett, ugyanakkor a kiáltvány három pontját cáfolni kénytelen - közölte a két szervezet pénteken. Tovább olvasom