Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Közel 600 forint lehet a napi iskolai étkezés januártól

Átlagosan 562 forintba kerülne a felső tagozatosok napi étkezése és 262 forintba az ebédje, ha a menzákon bevezetnék a kötelező reformkonyhát - írta a Népszabadság kedden a birtokába került, az Emberi Erőforrások Minisztériumában készült előterjesztésre hivatkozva.
A lap szerint ez csak ott nem jelentene áremelést, ahol már most is sokba kerül a menza, másutt azonban jelentős drágulást okozna. Nagykanizsán és Miskolcon például egyharmadával, Sopronban felével nőhetne az iskolai étkezés ára ezen kalkuláció alapján.

A Népszabadság szerint az előterjesztésből az is kiderül: a tárcaközi egyeztetéseken az igazságügyi és a nemzetgazdasági tárca sem támogatta a rendelettervezetet, mondván, hogy a kötelező előírások jelentős terhet rónának az államra, az önkormányzatokra vagy a szülőkre.

Olvasóink írták

 • 9. kozveszelytelen 2013. június 07. 12:16
  „egyetértek, hol kap az ember 262 forintért ebédet? Persze, szülőként annyi a kiadás, hogy sokba kerül kifizetnünk, de szerintem minden szülőnek fontos, hogy a gyermeke egészségesen étkezzen. A gyermekünk a legfontosabb, osszuk minél többen ezt a pályázatot. A MOL Gyermekgyógyító Programja a fogyatékos gyermekek gyógyulását, rehabilitációját támogatja http://redir.ec/gyerekrehabilitacio”
 • 8. borsmenta 2013. június 05. 16:48
  „Jav: A kínaiban a kisadag 3-4 százforint, nem három négy.
  Kieg.: Az éthordós, vagy az alkalmazott, egyéb felnőtt teljes árat fizet, a legtöbb helyen már most 650-700 forintot egy ebédért, de van olyan munkahely, ahol már most ezer forint körül van az alkalmazotti étkezés.”
 • 7. borsmenta 2013. június 05. 16:38
  „A cikk meglehetősen felületes.
  A diákok étkezésének ára, valamint a térítési díj nem azonos fogalmak.
  Közoktatásban a diákok a nyersanyagnorma áfával növelt összegének bizonyos százalékát térítik: egy részük a száz százalékát, a nagycsaládosok, tartósan betegek, gyerekvédelmi támogatást kapók az 50 %-át, illetve egyéb kedvezményeket élvezők ennél kevesebbet is, akár semmit. (Az alábbit pár hete írtam egy ezzel foglalkozó beszélgetéshez, nem fogalmazom újra, csak bemásolom.)

  Az OÉTI ajánlás (amiből várhatóan januárban lesz rendelet) szeretne meghatározni egy szolgáltatási minimumot, annak érdekében a közétkezésben étkezők (akik nem csak a diákok, hanem egészségügyi, szociális intézményekben elhelyezettek, valamint az munkahelyen étkezők is!) lehetőleg egészséges, jó minőségű ételt kapjanak.
  Ebben a szándékban aztán ki is merül minden, amit a rendelettervezetől pozitívumként el lehet mondani, mert egyelőre az OÉTI nem képes olyan elvek megfogalmazására, ami a közétkeztetésre egy az egyben ráhúzható lenne.

  Pl. közétkeztetés az óvoda is, és a szociális otthon is. Az óvodából hazamegy a gyerek, és azt eszik, amit akar, vagy amit adnak neki. Az idősek otthonában azt eszik, ami van, minden nap, minden étkezésre. Ők nem kaphatnak januártól kávét, töpörtyűkrémet, tejfölös kenyeret, viszont háromszor kell nekik májat adni 10 napon belül (egyszerűen nem értem az okát). Utálják a teljes kiőrlésű kenyeret (naponta kell nekik egyszer adni), a csontszáraz húsokat, és az ízérzékelőik már nem régiek, csak az édes és sós ízeket érzik, amit most tűzzel vassal üldöznek. Köszönik, nem kérnek napi egyszer nyers zöldséget (nem tudják elrágni, és nincs, aki reszelt sárgarépát készítsen egy többszáz fős otthonban), sokszor még gyümölcsöt sem. De ők nem kódorghatnak be otthon a kamrába, hogy belemarkoljanak a mogyoróba, törjenek egy kocka csokit, nem mehetnek ki a kertbe, hogy szedjenek egy marék ribizlit, nem mehetnek haza, mint a kórházból a beteg 4 nap után, vagy mint a közoktatásból a gyerek délután... Nekik nics joguk azt enni, amit szeretnek, csak azért, mert bekerültek egy intézménybe?

  A jövőben diétás étkezést csak akkor készíthet egy közintézmény, ha rendelkezik minden műszakban diétás szakáccsal, vagy dietetikus felügyeli a főzést. Vagyis ha anyuka bemegy a suliba oviba, szól, hogy a gyereknek már ötödször van hasmenése a a tejtől, akkor vagy eteti a gyerekével továbbra is a tejes ételeket az iskolában, vagy kiveszi a menzáról; vagy megy, és terheléses vizsgálatot végeztet a gyerekén, ha kell, ha nem, mert papír kell az allergiáról (szakorvostól és háziorvostól egyaránt, fő a bizalom!). Ezután a papírnak nagyon örvedezve az iskola konyhája dönthet: mivel már nem csinálhatja meg, hogy a főzelékből a habarás előtt kivesz egy adagot a Pistikének, ne menjem már állandóan a hsa, ezért vagy rendel valahonnan diétás ételt (ez vagy megérkezik időben, vagy nem; vagy ehető lesz, vagy nem; vagy tejmentes lesz végül, vagy nem), vagy elküldi az összes szakácsot diétás szakács képzésre. Ki fogja ezeket fizetni? Az OÉTI?

  Arról nem is beszélve, hogy mi lesz a felnőttekkel? A magyar lakosság jelentős részének problémát okoz a tej. De kemény előírás van, hányszori étkezésnél hány adag tejet kell adni. Mi van azokkal, akik valamilyen reformétkezést kérnének a gyereküknek? (Nincs orvosi igazolás, csak ők nem esznek húst, vagy cukrot, nem fogyasztanak belsőségeket, vagy éppen lisztet.) Erre a rendelet szerint nem lesz lehetőség, pedig jócskán vannak olyan - valóban főleg nem állami - intézmények, ahol speciális igényeket is kielégítettek eddig, legyen az kóser kaja, vagy akár low carb diéta, esetleg paleolit étrend, vagy akármi, amit az igénybevevő kívánt.

  A következő kérdés a gazdasági. Hiába mondja bárki, hogy ez nem anyagi kérdés, számításaim szerint 30-50%-os nyersanyagáremelésre lesz szükség. A közintézmények éthordósai egyetlen hét alatt elmennek máshová, oda, ahol nem lesz kötelező betartani a rendeletet (kifőzde, kínai étterem, akármi). A gyerekek egy részét azonnal kiveszik a menzáról, mert előfordulhat, hogy a közeli gyorsétteremben, vagy a kínaiban olcsóbban kap enni, és ott még válogathat is (kis adag a kínaiban akár 3-4 forinttól kapható). Az idősek otthonaiban tovább emelik a térítési díjat, és egyre több idős fogja pedzegetni, hogy talán nem is kéne neki étkezést kérnie, majd főz ő magának. (Abszurd helyzetben éhenhalhat a szocális háló legközepén, mert nem kér étkezést, és ő maga nem tud főzni, bevásárolni!) A konyhák bevételei meredeken csökkenni fognak, embereket kell elbocsátani. A diétás étkezést jó messziről fogják majd hurcolászni, onnan, ahol van fedezet a diplomás dietetikusra, vagy továbbképzére, plusz eszközbeszerzésre, így nem lesz mód rugalmasan kezelni az igényeket (ahogy elnézem a körben maradnak a kórházak, és senki más). Ezért tovább csökken a konyhák bevétele.

  Sorolhatnám, jópár hasonló ellentmondás feszül a rendelettervezetben.

  Olvasgatva a rendelettervezetet, egy dolog biztos: az, aki írta, soha életében nem lakott idősotthonban, soha nem látott élő gyereket (akik otthon nagy számban - tapasztalatom szerint elmondható: többségükben - sokkal-sokkal egyoldalúbban, egészségtelenebbül táplálkoznak, mint a közétkeztetésben). Nincs tisztában az orvostudomány és táplálkozástudomány legújabb kutatásaival, eredményeivel.
  (Ha nem így lenne, akkor nem írna pl. ilyen gyakoriságú, mennyiségű finomított szénhidrátot.)”
 • 6. Bagoly11 2013. június 05. 16:37
  „Kedves hozzászólók én a 600 ft-os étkezésre figyeltem,ezért írtam az éttermet, elnézéseteket kérem.Kérek engedélyt a meghunyászkodásra!Én még 4 ft 40fillért fizettem a heti menzámért és a gyerekeim meg nem voltak menzások mert minden nap főzök.”
 • 5. Goldmund 2013. június 05. 14:29
  „4. Csetneky 2013.06.05. 13:39

  Kb. a Holdban. Vagy időutazást tettek 15-20 évvel ezelőttbe. :-)))”
 • 4. Csetneky 2013. június 05. 13:39
  „262 Ft-ért drága az ebéd? Hol éltek emberek?”
 • 3. asvel 2013. június 04. 18:57
  „1. Bagoly11 2013.06.04. 16:25

  Mutassál már nekem egy éttermet, ahol 262 Ft-ért ebédelhetek.... Szerintem holnaptól mindenki odajár!”
 • 2. Lobbo71 2013. június 04. 18:46
  „Megnézem, hol eszel 500 forintért menüt. 900 alatt Sopronban nem jön ki.
  Amúgy ez egy olyan dolog, amire megéri költeni.”
 • 1. Bagoly11 2013. június 04. 16:25
  „Ennyi pénzért már étterembe lehet menüt enni és az legalább finom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OGY: Átírták a földtörvényjavaslatot

Az országgyűlés hétfői ülésnapján szavaztak egyebek mellett a földtörvényről, kampányfinanszírozási… Tovább olvasom