Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Közel 600 embert rúgtak már ki megyénkben

Győr-Moson-Sopron megye - Megyénkben közel 600 ember vesztette már el a munkáját a pénzügyi válság miatt. Jelen állás szerint nem csupán a magánszektort, de állami szférát is érinti a munkahelyek megszűnése.


Eddig legalább 4497 ember munkája szűnt meg hazánkban a válság miatt – állítja az Index.hu múlt héten elindított Elbocsátásszámlálója alapján.

Pörög a számláló

Az Elbocsátásszámlálót az internetes portál november 4-én indította el, akkor nagyjából ezerötszáz megszűnt álláshely volt az adatbázisban. Ez a szám már aznap, az első bejelentések nyomán nagyjából duplájára nőtt, és mostanra, egy hét alatt, csaknem a háromszorosára.

Az állami szektor sem úszta meg

Az emberek megyénkben is egyre inkább utcára kerülnek: a Kisalföld információi szerint 40 fős leépítésre készülnek a Petz Aladár Megyei Kórházban az elkövetkező hónapokban. A GYSEV-nél ennél ötször többen, körülbelül 200 vesztik el az állásukat.

Az autóipari beszállítókkal kezdődött

A magánszektort a piacgazdaság törvényei szerint még inkább sújtja a banki válság. A Győr-Moson-Sopron megyében működő autóipari beszállítókat érte el a gazdasági válság első szele október közepén: az autóbiztonsági és utasvédelmi eszközöket gyártó sopronkövesdi Autolivnél 26 munkatárstól váltak meg, és száznál több dolgozónak szűnt meg a munkaviszonya a gumi- és műanyagcsatlakozás-technikai elemeket gyártó Veritas Kft.-nél Dunakilitin.

Veszélyben a kölcsönzött munkaerő

Az Audi Hungária Kft. szintén megvált 40 munkatársától, igaz, ők egytől egyig kölcsönzött munkaerők voltak, vagyis tán könnyebben kapnak új feladatot.

A győri székhelyű Rába gyárból 100 ember kapta meg a felmondólevelét. Ebben az üzemben szintén bérdolgozókat bocsátanak el – egy részüknek lejárt a szerződése, amelyeket most nem újítanak meg.

A győri Graboplast Zrt. szintén 90 dolgozójáról vált meg, de nem megyénkben, hanem a cég tatabányai és kecskeméti üzemében. Az MTI értesülését Jancsó Péter elnök-vezérigazgató megerősítette október 17-én.

Egyelőre válaszok nélkül

Számításaink szerint így közel 600 ember vesztette el biztosan az állását megyénkben, s ebben nincsenek is benne a kisebb volumenű leépítések.

Minderről szerettük volna megkérdezni Rimányiné Somogyi Szilviát, a regionális munkaügyi központ főigazgató-helyettesét – legfőképp arra voltunk kíváncsiak, hogy a munkaügyi központ adatai szerint hány ember került eddig az utcára, valamint nekik milyen esélyük van új munkát találni –, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Ha újabb munkahelyek kerülnek veszélybe

Ha Ön is tud újabb megyei munkahelyek várható megszűnéséről, küldje el az online@kisalfold.hu e-mail címre információját. Ha pedig úgy érzi, hogy nem korrekt eljárás során szüntették meg munkahelyét, akkor se legyen szégyenlős, s kérje segítségünket az előbbi e-mail címen. 

 

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Swani 2008. november 13. 23:47
  „Oszintesegre van szukseg a problemak megoldasahoz.Nem lehet hazudni es szebb kepet festeni az orszag eladosodottsagarol mint ami van.Sajnos aki egyszer atdobta az orszagot az megbizhatatlanna valt az EU szemeben es a lakossag szemeben is.


  Orban sorait idezem ami az Euro ujsagban is megjelent
  "Szerinte "amíg nincs őszinte számvetés a helyzettel, amíg a kormányzat nem hajlandó egyenesen beszélni, addig csak rossz válságkezelési megoldások születhetnek, márpedig a kormányzat egyértelműen valótlanságokat állít".”
 • 21. G.D 2008. november 13. 22:32
  „Johnson88. Én is csak helyeslni tudom a hozzászólásait. Elfogulatlanok, ezért igaznak érzem. Szerintem sem kell hibáztatni a jelenlegi kormányt, (nem állok senki mellett, nem Mo-on élek.) Mi a szocializmusban nöttünk fel és az rányomja sok mindenre a bélyegét. Értem ezelatt az emberek gondolkodásmódját és elképzeléseiket. Sajnos nem megy a fellendülés egyik napról a másikra, néha sok évtízedet vesz igénybe, néha generációváltás kell hozzá. Keserves folyamat. Ehhez aztán nem éppen elönyös háttér a többség múltból fakadó beállítottsága.
  A mostani gazdasági helyzetben meg nem lenne senkinek sem könnyü dolga, mindegy, hogy melyik párt képviselöje. Ha valamelyiknek jó ötlete van, akkor elö kellene vele rukkolni a köz javára, de nem a másik párt kárára, hogy ezzel is bitonyítva legyen a hozzá nem értésük. Össze kellene fogni, ahelyett, hogy egymás ellen dolgoznak.
  Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a jelenlegi gazdasági válság globális, tehát nem csak Magyarországra jellemzö, az egész világ érintve van.”
 • 20. Johnson88 2008. november 13. 22:31
  „19. lolita!

  Köszönöm! :-)

  Üdv!”
 • 19. lolita 2008. november 13. 21:26
  „Johnson88!Vegre egy ertelmes hozzaszolas!Tiszteletem!”
 • 18. jockey 2008. november 13. 20:57
  „10.

  Szerinted hol van az ellentmondás? Vannak 2 éve megszorítások? Vannak. Csőd közeli helyzetbe került az ország, ahonnan csak olyan hitel felvételével tudtunk kimászni, hogy unokáink is belerokkannnak? Igen. Tehát az én hozzászólásom - sajnos - teljes mértékben fedi a valóságot. Viszont neked is igazad van! Ugyanis valóban rendkívül ellentmondásos, hogy 2 éve megszorítások vannak és mégis csőd közeli helyzetbe került az ország. Mert az tény! Akkor mi történt? Minden bizonnyal valaki hazudott! Mégpedig az, aki azt állította, hogy dübörög a gazdaság. Arról pedig tudjuk, hogy ki, tehát magvan a hazudós! Na, őt kell elfelejteni, de örökre! A párttársaival együtt!”
 • 17. Johnson88 2008. november 13. 19:03
  „11. hozzászólás árpádsávos

  Kedves árpádsávos!

  Igazából meg sem hökkenek a reakciódon, nem is lett volna az igazi ez a fórum, ha nem írsz ilyet.
  A hozzászólásomban leírtam, hogy nem várom el, hogy más egyetértsen velem, és nem is akarom ráerőltetni senkire. De azt hiszem a fórumnak az a célja, hogy az emberek elmondják a véleményeiket.
  Én normális hangnemben, kulturáltan írtam, és szerintem nem adtam okot erre a reakcióra, így csak magadról állítottad ki a bizonyítványt.
  Azt is leírtam, hogy nem a jelenlegi Gyurcsány-kormányt védem, és azt is elismertem, hogy sok hibát követett el ez a kormány. Figyelmesebben kellett volna olvasni egy kicsit.

  Üdv!

  13. hozzászólás patriot

  Kedves patriot!

  Mint már fentebb írtam, nem védtem a Gyurcsány-kormányt, és semmi közöm nincs sem az MSZP, sem Gy. F. agitációs programjához. Csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy nem lehet a jelenlegi helyzetet ennyire leegyszerűsíteni, és egy embert okolni a mostani gazdasági helyzetért.
  Nem akarom Orbán Viktort bántani, de biztos vagyok benne, ha ő lenne a jelenlegi miniszterelnök, akkor ő lenne a hibás, és ő sem tudna nagy léptékű, gyors, eredményre vezető lépéseket hozni. Csodát ő sem tud csinálni. Mégegyszer mondom, ezzel nem őt akarom pocskondiázni, bánta, hiszen neki is megvannak a maga érdemei, és nem is az ő személyére akartam kiélezni a hozzászólást.
  Csupán azt nem értem, hogy milyen alapon kritizál a Fidesz ilyen fennhéjázó módon, és mért nem mondja inkább azt, hogy akkor odaáll, aztán megpróbál tenni, hogy ne kerüljünk még mélyebbre. Ha alkalmas arra, hogy kivezesse az országot a gazdasági válságból, akkor így bizonyítani tudja rátermettségét, de azzal, hogy csak azt tudja mondani, hogy a mostani kormány mondjon le, nem bizonyít semmit.
  Köszönöm, hogy emberi hangon, és értelmesen válaszolt. Mint a leírtak igazolják, nagyon becsülni kell az értelmes hozzászólásokat.

  Üdv!

  12. hozzászólás PrettyWoman

  Kedves PrettyWoman!

  Köszönöm a reakciódat, és hogy ilyen módon reagáltál a hozzászólásomra. Úgy gondolom, hogy az ilyen felnőtt gondolkodásmódra lenne szükség a "nagy" politikában is.

  Az elnézés-kérést, ha nem haragszol nem fogadom el, mivel neked a legkevésbé sem kell bocsánatot kérned. :-)
  Még egyszer is köszönöm a felnőtt reakciót. :-)

  További szép estét, és jó fórumozást!

  Üdvözlettel:

  Johnson88”
 • 16. FREDDY/S 2008. november 13. 18:14
  „"egy részüknek lejárt a szerződése, amelyeket most nem újítanak meg." tehát nem munkanélküliek, csak most éppen nincs munkájuk, nemde...”
 • 15. patriot 2008. november 13. 17:41
  „Swani !!!
  De ez egy posztkommunista ország,itt mást jelent a demokrácia.Itt a lakáj média segítségével a hazugság igazsággá változik, a korrupció baloldali értékké, a szavazat vásárlás az bocsánatos bűnné, egy ország tönkre tétele annyit sem ér,hogy felemeljük a fejünket!
  ... ez van,az iróniád hagyd meg nekem!”
 • 14. Swani 2008. november 13. 17:09
  „Elolvastam leveleiteket. Hat azok akik az otthoni jovilagrol irnak azok nem tudjak mi a jovilag. Milyen jovilag az mikor olyan munkakorok kozul lehet valogatni amibol egy csaladot nem lehet eltartani? Milyen jovilag az ahol a Miniszterelnok kulfoldre kuldi a fiatalokat mert O nem teremtett munkat nekik??Milyen jovilag az ahol bortonnel buntetnek egy bolti lopot de a milliardok elsikkasztoit szabadlabra helyezik az ido elmulasara hivatkozva??? Milyen jovilag az mikor az orvos halapenz nelkul nem nyul a beteghez? Azert mert felepitettek par uj bevasarlo kozpontokat mint az Arkad Gyorben az meg nem jelenti a jovilagot.
  Kulonosen akkor nem, ha a lakossag tobbsegenek nem kerul a 15000 Forintos kezitaskak es a luxus aruk megvetele. Latogatasom alatt tobben voltak kik csak nezegettek az arakat es nem vasaroltak. Ki mer ilyenkor koltekezni otthon,mikor nem tudjak lesz e munkakor januar utan? Patriot,most hallottam eletembe eloszor, hogy a "megszoritasok ertuk vannak"!
  Hat ahol elek ezeket a megszorito gazdasagot csodbe duborogteto oszodi hazug bandat mar felelossegre vonnak haza elleni cselekedeteik miatt! De nem irta senki miert is
  van most megszoritasra szukseg?? Miert is van, hogy egyedul Magyarorszagnak kell oriasi kolcsont adni az europai orszagok kozul??
  Gyurcsany felelotlen gazdasagi politikaja es felelotlen koltekezesei miatt.ment csodbe az orszag Europa sziveben. Egyedul Gyurcsany vasarolt szavazatokat mint egy afrikai dictator, hogy pozicioba kerulhessen. Es mit is tett az orszagert??? Milliardok tuntek el felelossegre vonas nelkul! Az EU-beli belepeskor ott csillaggal dicsert orszagunkat levitte a csodig es ma az EU leggyengebb lancszemekent emlegetik! A vilag elott mint hazug szerepel ki atdobta a szavazokates nevetsegesse tette HAZANKAT a vilag elott!!!”
 • 13. patriot 2008. november 13. 16:43
  „Johnson88!
  Engem is érdekel a MSZP agitációs osztályának a többi hasonszőrű írása,mint amit az imént volt szerencséd beírni.Epekedve várjuk a többi problémára milyen eszköztárat vonultat fel párt,mert tudod ma már a" köteles beszéd" kevés lesz mert azt Gyurcsány a saját könyvében leleplezte, és ezzel nagy kárt okozott a propaganda osztálynak! Itt említeném meg azt a törpényi tévedésedet is mint,hogy Orbán kormány négy éve alatt nem volt csökkenés a deviza hitelekben,mert ennek nagyon gyorsan utána tudnak nézni a KSH adataiban és gyorsan lebuksz! ...na persze abban igazad van,hogy a kereskedelmi tévén szocializálódott lumpenek a számok és kimutatások útvesztőiben soha nem fognak elmerülni!”
 • 12. PrettyWoman 2008. november 13. 16:19
  „Johnson88! Én kérek elnézést.... Bár másnak kéne. Sajnos a moderálás sem tölti be igazán a funkcióját, mert ki lehet játszani.
  Engem pl. érdekel a véleményed, meg minden kulturált hozzászólóé is. Akkor is, ha nem értek vele egyet. A fórum azért van, hogy leírjuk a véleményünket. Akit zavar mások hozzászólása, az ne látogasson ide.”
 • 11. árpádsávos 2008. november 13. 15:55
  „Johnson88 !
  A kutya se kíváncsi a véleményedre! Sz.pd le gyurcsány elvtársat, aztán húzz a f@szba! Na. Ez ilyen egyszerű!
  Nem írtál te semmi okosat,csak azt írtad le bőven kifejtve,hogy Orbán tehet a válságról!”
 • 10. Johnson88 2008. november 13. 15:41
  „8.

  A hozzászólásodban van egy kis ellentmondás. Még pedig a tönkre tett ország - és a 2 éve tartó megszorítások között.
  Amúgy meg egy apró megjegyzés ehhez a dologhoz. Egy ország gazdaságát LEHETETLEN tönkretenni 4, vagy 6 év alatt. Ezt bárki bárhogy szépíti, akkor is így van. A jelenlegi helyzetet a szocialista rendszer termelte. És itt nem az MSZP kormányzásra gondolok, hanem az előző rendszerre, amit sokan tévesen kommunizmusnak neveznek. Akkor nem kommunizmus volt, hanem az AZT megépítő szocializmus. De ez más tészta.
  Az, hogy a korábbi kormányok nem tettek megszorító intézkedéseket, hogy a gazdasági helyzeten javítsanak, egy dolog. Az ő idejükben is megvolt az államadósság, a gyenge gazdasági mutatók.
  Félreértés ne essék, nem védem a jelenlegi kormányt, mert sok téves döntést hozott meg, ez tény, de lássuk be, a jelenlegi helyzet nem egy kormány érdeme.
  A Fidesz megkapta a lehetőséget 4 évre, hogy javítson a gazdasági helyzeten, például az államadósságon is. Jó formán semmi érdemlegeset nem csináltak. Az a durci-murci hozzáállás pedig, amit most csinálnak, hogy " ha te itt vagy, akkor én kimegyek, meg te úgy is csak hülyeségeket mondasz" hozzáállás se nem érett felnőtt gondolkodásra nem utal, sem pedig arra, hogy érdemben tenni akarnának a jelenlegi helyzet javítására. Mert lássuk be, az ő érdekük is az lenne, hogy akkor odaállnak, és azt mondják, üljünk le, tegyük félre a fikázást, és csak az adott témáról beszéljünk.
  A nemzeti csúcson is mást nem lehetett hallani, hogy a helyzet csak akkor kezelhető, ha a jelenlegi kormány lemond. Kérdem én: Tegyük fel, hogy lemond Gy. F. És akkor mi lesz? Megszűnik az ország államadóssága? Mindenki Mercit fog ajándékba kapni az államtól, tökéletes gazdasági helyzet lesz Magyarországon? Ez Álomvilág.
  Az elbocsátásokkal kapcsolatban pedig csak remélni tudom, hogy sikerül kordában tartani, és nem lesznek tömeges elbocsátások. Remélem, nem fog megismétlődni a ´20-as, ´30-as évek gazdasági válsága.
  Az első hozzászóláshoz egy apró megjegyzés. Sajnos a magyarban van egy olyan hiba, hogy nagyon tudunk panaszkodni. De ha jól körbe nézünk, azért annyira nem borzalmas a helyzetünk, mint ahogy beállítjuk. Hasonlítsuk össze a helyzetünket mondjuk a 15 évvel ezelőttivel, vagy mondjuk a mostani Romániával, Szlovákiával, vagy akár Lengyelországgal, de ne a mutatókat, pláne ne a fejlődési mutatókat nézzük, mert ők azért nem egy szintről indultak, pláne nem arról, ahonnan mi. Ezért a kijelentésért lehet, hogy meg fognak kövezni, De egyáltalán nem élünk rosszul. Az egy dolog, hogy a piacgazdaság, és a bankok csábító ígéretei, a hitelek tönkretettek-tesznek családokat, mert belemennek a csapdába, és túlvállalják magukat.
  Mielőtt még sorra jönnek a szitkolódások, "megkövezések". Én elmondtam a saját véleményem, nem erőltettem senkire, mások véleményét pedig tiszteletben tartom, meghallgatom, elolvasom, megfontolom, és cserébe ezt várom el én is. A szitkolódásnak semmi értelme, és nem is fog vele senki semmit elérni.
  Végül pedig egy kérdésem lenne a cikk írójához: lehet tudni a megyében, esetleg, Sopronra, Győrre, levetítve, hogy hol milyen elbocsátások vannak még kilátásban? Esetleg egy összesítő táblázat is jó lenne a cikkhez.

  További szép napot!
  Üdv!

  Johnson88”
 • 9. 49. 2008. november 13. 15:27
  „Patriot!
  Igazad van, nagyon sokan vannak, akiknek az önsajnálat már szinte lételeme.
  Sok ember csak panaszkodni, és másokat szidni tud.
  Még csak a válság szele ért el bennünket, de már mindenki úgy viselkedik, mintha hurrikánhoz hasonlóan végigsöpört volna az egész országon.
  Kitartás, lesz ez még rosszabb is!
  Azt is túl kell élni!
  Hogy meddig tart?
  Arra még nincs válasz, de előbb vagy utóbb vége lesz.
  ,,... Küzdj´ és bízva bízzál"”
 • 8. jockey 2008. november 13. 14:54
  „5.

  Nem érzed az iróniát?


  Gyalázatosan elbánt az országgal a kormányunk, az biztos. Persze, a világgazdasági válságot nem ők csinálták, de arról, hogy az milyen állapotban érte az országot és ezért mekkora károkat okozott, ők a felelősök. Gondoljunk csak bele. Két éve folymatosan mennek a megszorítások, ennek ellenére csőd közeli helyzetbe került az ország. Ha valaki most elveszíti a munkáját és főleg nagyobb hitele is van, hát, nem cserélnék vele. Viszont a leckét meg kell tanulni és soha többé nem szabad hatalomra segíteni olyan embereket és pártokat, akik hazudozásban elsők, de a teljesítményükkel az országot az utolsók közé taszítják.”
 • 7. patriot 2008. november 13. 14:04
  „!Swani !
  Nem kell félni a munkanélküliségtől,hiszen sorra nyílnak a bevásárló központok ahol százával várják az átképzett munkaerőket.Vidéki falvakban már munkaerő hiány van ezért több helyen be kellett zárni az orvosi rendelőket,postákat,vasútvonalakat kellett megszüntetni, mert mindenki a városba jött dolgozni! Az emelkedő adókat és járulékokat könnyebben fizetik az emberek mint valaha,mert tudják a megszorítások is értük vannak. A gáz és villany számlákat a jóléti időszakban megtakarított, és félre rakott deviza számlákból hidalják át az emberek.Sőt mivel a forint kicsit gyengélkedik így hatalmas nyereségre tesznek szert a dolgozó magyarok ezrei!
  Nagy a jólét”
 • 6. patriot 2008. november 13. 13:23
  „Egressy!
  Olvasni az egy dolog,megérteni na az a valami....”
 • 5. Egressy 2008. november 13. 13:06
  „patriot!
  Hidd el valamikor én is baloldali voltam! De mára kiégtem! Amit irtál meg üres fecsegés! Ebben az országban, az ügyeskedők, hazugok, csalók élnek meg! Mindenkinek csak azt tudom tanácsolni: haggyatok fel a becsületes életmóddal, és talán életben maradtok!”
 • 4. Swani 2008. november 13. 12:20
  „Sajnalok mindenkit otthon ki elvesztette a munkakoret. Nagyon nehez lesz a mostani gazdasagi korulmenyek kozott egy uj munkakort szerezni.”
 • 3. knifemaster 2008. november 13. 11:46
  „Vagy csak kicsit cinikusan szarkasztikus...”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brazil és francia a legszebb fenék - VIDEÓ

Brazil és francia a győzelem született a fenék-világbajnokságon. A legjobb női popsival a zsűri… Tovább olvasom