Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Köves Slomó: fénnyel lehet legyőzni a szellemi sötétséget

A szellemi fény mindenkiben ott van, hogy legyőzze a sötétséget - mondta Köves Slomó a hanuka első napján.
A szellemi fény mindenkiben ott van, hogy legyőzze a sötétséget - mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rabbija a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a hanuka első napján, szombaton, a budapesti Nyugati téren felállított nyolcágú gyertyatartó első lángjának meggyújtásakor.

A hanuka nyilvános gyertyagyújtásán a rabbi úgy fogalmazott: a hanuka üzenete minden embernek, zsidónak és kereszténynek az, hogy a szabadság és az öröm együtt kell hogy járjon a lélek szabadságával, és a szellemi sötétséget fénnyel, szeretettel és bátorsággal, összefogással lehet legyőzni.

Köves Slomó emlékezetett arra: a hanuka a zsidóság, a szabadság, a szellemi elnyomás feletti győzelem ünnepe. A nyilvános gyertyagyújtással szeretnék megosztani a szabadság örömét és gyertyagyújtási hagyományuk üzenetét minden emberrel, vallásra és származásra való tekintet nélkül, közelebb kerülve így nemzetekhez, népekhez, egymáshoz.

Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész köszöntőjében úgy fogalmazott: a magyar kultúra "hármas aranypántból", a magyar, a zsidó és a roma kultúrából áll, mert egymáshoz tartoznak, hatnak egymásra, és ennek a lüktetésnek kell áthatnia a mindennapokat.

A színművész azt mondta: hisz abban, hogy a szellem világossága nem tűri az erőszakot, a kirekesztést, a megbélyegezettséget, a megalázást, és hisz abban, hogy minden ember szabadnak születik, és minden ember fenség.

Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész egy szegény zsidó család vacsorai kenyérosztásának példabeszédét idézve úgy fogalmazott: "a nélkülözésben a szeretet és a humor az, amely sokat tud adni és üzenni a világnak, az emberiségnek".

Az ünnepség keretében Fischer Iván karnagy, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója Köves Slomóval meggyújtotta a gyertyatartó úgynevezett szolgalángját, míg az első lángot Hegedűs. D. Géza gyújtotta meg.

Az EMIH és a Chabad Lubavics Mozgalom szervezésében minden nap más neves művész vagy közéleti személyiség gyújt gyertyát a budapesti Nyugati téren a nyolc nap alatt.

A nyolcnapos ünnepen a zsidóság arra emlékezik, hogy i.e. 165-ben az ellenség által megszentségtelenített jeruzsálemi templomot újra kellett szentelniük a zsidóknak. A szentélyben azonban a hívek csupán egy napra elegendő olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. A hagyomány szerint ekkor csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. A hanuka (magyarul felszentelés) ünnepére emlékezve nyolc napon át minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és azokat olyan helyre teszik, ahol hirdethetik az isteni csodát.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. AntiFricc 2012. december 15. 00:04
  „41
  A disznó is azt mondaná rád, hogy pfujj... Az a csúnya pajesz :D”
 • 41. elemér 2012. december 12. 20:21
  „Mit akartok ti pojácák, nékem csak kinyalhassátok a disznóolban.”
 • 40. AntiFricc 2012. december 11. 22:38
  „39
  Gyere csak, kapsz egy taslit, azzal vissza is mész :D Degeneráltka :D”
 • 39. elemér 2012. december 11. 22:15
  „Hogy lehet ezeknek a degeneráltaknak megmagyarázni a realitást. Nekünk sokkal jobb dolgunk van mint nekik a disznóolban. Mikor pedig odamegyek ami igazán ritka, akkor behuzzák fülüket és farkukat.”
 • 38. Pretorianus 2012. december 11. 19:27
  „37. vera2012 2012.12.11. 19:09
  Műrettegés, verácska. Nem kell ahhoz magyar billentyűzet, hogy helyesen írj.Csak egy kis akarat,a net adott...
  A neten keresztül itt töltöd napod egy jó részét, hisz mindenhez hozzászólsz... :) Ezt úgy hívják, kényszeres szófosás. Értelmezd az általam leírtakat...
  40 éve működik az NPD :),nemhogy te, de a német állam SEM tudott fellépni ellenük. 40 év nagyon hosszú idő. 40 év tökölődés, a részetekről... 40 évig működtek, ti pedig néztétek őket. És akkor idejössz rettegni /mínusz mű/,hogy mi folyik az én hazámban, nem tudlak komolyan venni... Filmet nem kértem tőled, főképp nem horrort. Elég nekem az a fotó is! De olyant én is tudok százával mutatni neked, akár zsidó, akár palesztin oldalról...”
 • 37. vera2012 2012. december 11. 19:09
  „34. Találj ki már más szavat a mürettegés helyett, unalmas. Különben nem Magyarországon töltöm napjaimat. Németországban kihasználok minden fórumot, lehetöséget, hogy fellépjek az NPD (nem NDP) ellen, ugy látszik, sikerülni fog. Nem mondja ott nekem senki, hogy külföldi létemre miért ugatok bele, mi is legyen. Ez a különbség. A horrorfilm nélkül is elhihetnéd, amit írtam, az egy a sok, még szörnnyebb tett közül. A filmet keresem, majd megkapod.”
 • 36. Pretorianus 2012. december 11. 15:04
  „35. elemér 2012.12.11. 14:45
  Ha disznóól szerinted a Kisalföld és a hazánk, mi a jobbágy monyát keresel itt, hazátlan? Fordulj sarkon és vissza se nézz... Senkinek nem fogsz hiányozni és a hülye dumád sem, infantilis kiscsákó...”
 • 35. elemér 2012. december 11. 14:45
  „Látom hogy Preto és társai a disznóolt kisajátitották maguknak.”
 • 34. Pretorianus 2012. december 11. 14:35
  „vercsáka édes szívem műrettegője... Hol élsz? Miért vagy itt? Ki küldött? Mennyit kapsz érte?
  Németországban? Akkor miért itt töltöd a napod? Ott minden rendben? Műrettegj ott, írogass oda, /miért létezhetett a NDP 40 éven keresztül? Hisz te is azóta ott vagy! Nem harcoltál rendes ellenük.../ne pottyants más levesébe, mert nem esszük meg, bárhogy is szeretnéd. Azt a horror képet meg légyszíves linkeld már be...
  És ne felejts el egyet, mi sem német katonák, sem zsidók, sem nyilasok, sem hazátlanok nem vagyunk, hiába példálózól velük... Magyarok vagyunk, a saját országunkban, nehogy már máshonnan ugassák le, mi is legyen. Ennek már vége. :)”
 • 33. Pretorianus 2012. december 11. 14:24
  „32. elemér 2012.12.11. 14:03
  Mit is keresel te itt egyáltalán? Miért nem ámerikai oldalakon lököd a lökött rizsád? A Kisalföld MAGYAR oldal, mit keresel itt? Hát civilizált ember vagy te? :)))) Csak röhögni lehet rajtad... :)))”
 • 32. elemér 2012. december 11. 14:03
  „Nem értik a bunkók hogy a nagy magyaroskodással maguk alatt vágják a fát. A szine java a nobel dijasok és mind azok akik tudnak elhagyják az országot. Mo. nem a civilizált embernek való.”
 • 31. vera2012 2012. december 11. 13:27
  „Olvasom a hozzászólásokat és megdöbbent, mennyire egyoldalu gondolkodása van némelyeknek. A megölt ártatlan palesztin gyerekekröl írtok, hát azt már elfelejtettétek, hogy egy német katona egy egyéves zsidó kisgyerek lábait kifeszítette és így szószerint kettétörte? Az anyja szemeláttára! Öt meg egyszerüen fejbelötte. Soha nem felejtem el ezeket a képeket. Vagy a "magyarok" segítségével hány százezer zsidót öltek meg???? Minden hivö megtartja a saját ünnepét, akkor a zsidók mért ne? Mért kell gyalázkodni? Mindig azt lesni, ki ellen lehetne föllépni? Keresni a konfliktust? Van abból elég, sajnos, inkább az ország gazdasági problémáival kellene foglalkozni, nem azzal, hogy ki, mit, hogyan ünnepel.”
 • 30. Pretorianus 2012. december 11. 07:59
  „"Régebben az volt az antiszemita, aki zsidózott! Most az, akire a zsidók mondják"
  Csicska pancser! Te egymillió magyar /nem kettős!/állampolgárt neveztél sz.rnak. De jön még kutyára dér, kutya!
  És akkor vonyítva, szűkölve fogsz visszamenekülni rozoga kis ólodba!”
 • 29. pancser 2012. december 11. 07:10
  „28. háté 2012.12.10. 23:15
  Így van más ünnepeit csak a jobbikosok szokták gyalázni eben a ki hazában. A jobbikosok a nemzet bűzlő végterméke. Magyar katolikus vagyok, nálunk a titokban bujtatottak 44-ben is megünnepelhették a hanukát, miközben az akkori jobbikosok éppen ocsmány farsangjukat élték odakint.
  "háté" zombi már a karó végét hegyezik hogy vége legyen ennek az undorító jelenésteknek.”
 • 28. háté 2012. december 10. 23:15
  „A "népszinejava" le-el-pattogzott, így ez a darab veletek együtt ki lett dobva-vágva, ahogy a macskát szokás sz@rni!
  Ez a hamuka kb. olyan, mint amikor gyerekként összeverekedtünk a másik utca bandájával és utána a kamrában gyertya mellett "ünnepeltük" a győzelmet! - még sem csinálunk belőle felhajtást, pedig a mi gyertyánk is eléget!
  18 pancserzsid "Más ünnepét gyalázni jellemzően jobbikos hozzáállás, és sötétség" - más hazájában -ocsmánykodni- csakis vámos-kufár jellem!
  te ámerikás bevándorló, te olyan sötét vagy, ha lemennél a bányába feljönne a szén!”
 • 27. elemér 2012. december 10. 22:42
  „Ébredjetek fel, adok nektek fényt. Fáklyás diákok a Parlamentnél, lezárták a Kossuth teret. A Tárki közvélemény-kutatása szerint 1990 óta Orbán a legrosszabb miniszterelnök. Egyre több olyan kérdés merül fel, amiket már nem lehet a hagyományos parlamenti eszközökkel kezelni, ezért az utcán kell felrázni a magyar embereket, illetve elmondani nekik, hogy ,,2014 után ezt a kaszárnya-kapitalizmust hogyan fogjuk felszámolni" (ATV)”
 • 26. AntiFricc 2012. december 10. 22:32
  „Sajnos egyeseknek fogalmuk sincs mit jelent a nemzeti, a nacionalista, a soviniszta és a náci.
  Csak dobálóznak a szavakkal, ahelyett, hogy eszük lenne. Helyette bedobják a macskát száradni a mikroba. Gratula!”
 • 25. Pretorianus 2012. december 10. 19:03
  „http://paksihirnok.hu/wordpress/wp-content/uploads/2011/06/f%C3%A9ny2jpg.jpg
  Hogy a témánál maradjunk, kövicsnek igaza van, ezért küldöm a sötétségedbe ezt a kis fényt... :)))”
 • 24. Pretorianus 2012. december 10. 16:17
  „23. elemér 2012.12.10. 14:24
  Hát sír a lelkem...
  "A nép szine java az országot már rég elhagyta vagy utban van. Ezek a bunkók nemcsak a zsidókat gyülölik, hanem mindenkit aki elment."
  Te is elmentél... Valóban hiányzik a színe-java... :))) Gyere haza! :) Az útban van az pedig azt jelenti, hogy elteszik láb alól. A zsidókat pedig nem gyűlöljük, de ugye nem baj, mint ahogy téged sem, őket sem ölelnénk a keblünkre. Ezért, azért... :) Jöhet a vicc, tudod ami így kezdődik:
  Pretoriánus megy az utcán...”
 • 23. elemér 2012. december 10. 14:24
  „Felesleges itt a mellébeszélés, mert az antiszemitizmust nyomják itt egyesek. Ezzel pedig az országnak, turizmusnak ártanak és maguk alatt vágják a fát. Azt hogy ök magyarok, meghogy különb magyarok szintén mese. A nép szine java az országot már rég elhagyta vagy utban van. Ezek a bunkók nemcsak a zsidókat gyülölik, hanem mindenkit aki elment. Aki pedig elmegy az elment. Zsidóknak megvan a problémájuk netanyahoo-val és szélsöséges pártjával. Aztán hogy a honfoglaláskor a zsidók is ott voltak mint kabarok, az szintén tény.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A húságazat helyzetének javításáért tüntettek a fővárosban

A húsipari szakszervezet demonstrációján az államtitkár átvette azt a petíciót a HDSZ képviselőitől. Tovább olvasom