Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Kövér lesz a házelnök - politológusi vélemények

Parlamenti rutinja előnyére válhat, egyes korábbi nyilatkozatai azonban megkérdőjelezhetik Kövér László alkalmasságát a házelnöki tisztségre a Progresszív Intézet munkatársa szerint. A Nézőpont Intézet vezető elemzője azt mondta hétfőn az MTI-nek: javulhat Kövér László megítélése, miközben az elnöki pulpitusról is visszaköszönhet a politikus egyéni karaktere.

Jövő csütörtökön választ új házelnököt az Országgyűlés. Orbán Viktor jelöltje a posztra Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, aki vállalja a jelöltséget, megválasztása így biztosra vehető.
Kövér László várható házelnökségével kapcsolatban figyelmen kívül hagyhatók a pártpolitikusi mivoltát kifogásoló érvek Filippov Gábor, a Progresszív Intézet munkatársa szerint.

A politológus emlékeztetett: a házelnöki posztot eddig is pártpolitikai alapon osztották ki, az pedig, hogy Kövér 1990 óta tagja az Országgyűlésnek, és kormányzati tapasztalattal is rendelkezik, előnyére válhat, mert mind a törvényhozás jogi útvesztőiben, mind a házszabályban jobban eligazodik, mint elődje, Schmitt Pál.

Filippov Gábor szerint a kérdés így az lesz, hogy házelnökként Kövérben a jogász vagy a pártpolitikus kerekedik-e felül. Az elemző hozzátette, hogy a Fidesz választmányi elnökét olykor "elragadják az indulatai", ugyanakkor karakánsága miatt "eredményesebbnek bizonyulhat például a Jobbik egyes képviselőinek megzabolázásában, mint kevésbé határozott elődei". Ha azonban ennek nemcsak a Jobbik, hanem az ellenzék egésze áldozatul esik, az kérdésessé teheti Kövér alkalmasságát a tisztségre - mondta Filippov Gábor az MTI-nek.

A politológus úgy véli: a fideszes politikus egyes korábbi nyilatkozatai - amelyekben például "brigantiként", "véreskezű bolsiként" emlegetett szocialista képviselőket - kétséget ébreszthetnek, hogy Kövér képes lesz-e leendő tisztségéhez méltón kezelni politikai ellenfeleit.

A házelnöki poszt jó alapul szolgálhat egy politikus párton belüli súlyának vagy országos ismertségének növeléséhez, Kövér azonban nem tekinthető sem ismeretlennek, sem súlytalannak, ráadásul sohasem adta jelét annak, hogy párton belül birtokolt pozíciójánál többre vágyna - mutatott rá Filippov Gábor.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője azt mondta: házelnökké választásával Kövér László távolabb kerül korábbi pártpolitikusi mivoltától, és "szükségszerűen konszenzusosabb" személy lesz, miközben a parlamenti pulpitusán ülve visszaköszönhet egyéni karaktere.

A politológus hozzátette: Kövér népszerűségének jót tehet a poszt, kérdés azonban, hogy ezt mire akarja, egyáltalán akarja-e használni a párton belül. Szomszéd Orsolya szerint ha vannak is konfliktusok a választmányi elnök és a Fidesz vezetése között, nem jelennek meg látványosan a nyilvánosságban, inkább csak "a média fújja fel őket".

Olvasóink írták

 • 5. értelem 2010. augusztus 01. 04:14
  „Kövér László Aczél György munkatársaként bolsevik módszereket tanult és azokat alkalmazza. Ezért nem lehet belőle sem szalonna. Ezt illik tudni róla is!”
 • 4. máris 2010. július 23. 08:39
  „DE KEDVES HOZZÁSZÓLÓK ! LEGALÁBB LEVÁGATTA A HAJÁT ! NEM ÉRTÉKELI SENKI ????”
 • 3. meir 2010. július 14. 15:48
  „Kover ur,az Allami husosfazek kozvetlen kozeleben varhatoan meg "koverebbe" valik hamarosan!!
  Tudniillik a Hazelnok kezeli a Merokanalat!!”
 • 2. Jerry 2010. július 13. 06:28
  „Kövér népszerűségének jót tehet a poszt, elindulhat a nullától felfelé.Főleg,ha olyan kijelentéseket tesz, hogy akinek nem tetszik a fidesz törvényjavaslata, az akassza fel magát.Persze az sem lessz semmi, hogy "véreskezü bolsevik " képviselő társaimat felszólítom, hogy húzzanak el a p-ba, úgysem ér semmit a szavazatuk,mert itt az lesz amit én akarok,ezt a viktor is megmondta.”
 • 1. háté 2010. július 12. 21:49
  „Ez a F.G. eléggé szarházi alak, a jobbikosokat lehet megzabolázni, míg a mocskos komcsikat bizony nem szabad bántani.
  Míg ilyen egyének véleményét lehozza egy újság, addig bizony demokrácia lesz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyítés az új biztosítókak: Rogán szerint nem Járaira szabták

Rogán Antal szerint az új piaci szereplőket kívánta védeni azzal a módosító javaslatával, amely alapján a három éven belül alakult biztosítóknak nem kellene a banki különadót megfizetniük. Tovább olvasom