Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Kövér László: Mindenki Alkotmánya

A jövő iránti elkötelezettségre kell építeni, arra, hogy a jövő abból áll össze, amit ma megteszünk - fogalmazott Kövér László.

"Az úgynevezett SZDSZ által képviselt és - helytelenül - liberálisnak nevezett azon destruktív, életellenes, minden társadalmi összetartó erőként számba vehető normát és tradíciót tagadó, illetve módszeresen pusztító, gátlástalan önzésre, minden érték semmibe vételére épülő, agresszív, (...) a modernség és európaiság képmutató jelmezébe öltöztetett politikai erő", három ciklusban meghatározó kormányzati jelenléte mellett nem volt esély arra, hogy létrejöjjön az egyetértés egy új alaptörvényhez - mondta Kövér László.

Hozzátette: a tavalyi választások új fejezetet nyitottak az ország 1990 utáni történetében; ahogy a 20 év alatt soha nem a Fideszen vagy a KDNP-n múlott, hogy nem lett új alaptörvénye Magyarországnak, most sem elsősorban azért lesz, mert a két párt szövetsége kétharmaddal rendelkezik, hanem azért, mert most először nyílt esély arra, hogy egy sikeres jövő megalapozásához elengedhetetlen minimális értékkonszenzus mögött több mint kétharmada a választott képviselőknek fel tudjon sorakozni.

"Nem fogadhatunk el semmiféle antidemokratikus ultimátumot, diktátumot, zsarolási szándékot" - jelentette ki az MSZP és az LMP alkotmányozástól való távolmaradásával kapcsolatban. Kövér László azt mondta: "nem fogadhatjuk el a teljes körű konszenzus megteremtésére vonatkozó hangzatos igényeket sem, amely valójában a választók által érdemi befolyásoló erővel fel nem ruházott kisebbség diktátuma, amely szerint csak az a megoldás lehet demokratikus, melyet ők annak fogadnak el". Ez a fajta - mint fogalmazott - antidemokratikus gőg az MSZP részéről egyszerre ismerős és felháborító, de az LMP részéről is rossz emlékű időket idéz.

Szerinte "az úgynevezett baloldal" célja most sem más, mint az, hogy ha nem ők határozhatják meg, mi legyen az ország jövendő alaptörvényében, akkor azt ne tehesse senki. "S ha már ezt egyharmadnál kevesebb mandátumuk miatt nem érhetik el, akkor legalább annyi erkölcsi és politikai kárt okozzanak ebben a folyamatban, amennyit csak tudnak" - értékelte az MSZP és az LMP magatartását a házelnök, aki szerint azoknak, akik "az Országgyűlést a modern média csatornáira bármikor lecserélhető, elavult színpadnak" tekintik, vissza kellene adniuk a mandátumukat. Úgy látja: az alkotmányozástól távolmaradók ha az "Országgyűlést nem is tartják alkalmasnak" arra, hogy a vita színtere legyen, a televíziók képernyőjét, a rádiók mikrofonjait és az internet megannyi lehetőségét használni fogják. "Néhány szavas mondatokra használják majd az alaptörvényről szóló javaslatot, hogy aztán a médiában felfújható gumiszörnyet csináljanak belőle, mellyel a választókat riogathatják - hogy most az internacionalista testvéri segítségnyújtás lehetőségéről ne is szóljak" - mondta, hozzátéve, mindez azt jelenti: a kormányoldalnak kell képviselnie a baloldali szavazókat is.

Kövér László szerint az új alkotmány azoké is lesz, akik nem a kormánypártokra szavaztak, illetve azoké is, akik egyáltalán nem szavaztak, vagy nem szavazhattak.

Az elfogadandó alaptörvény az egész nemzeté lesz, azoknak az alaptörvénye, akiknek a képviseletére felesküdtek; ezt fejezi ki az előterjesztés első mondata, "Isten áldd meg a magyart" - fogalmazott.
Most, amikor az új alaptörvényről vitázunk, tulajdonképpen új otthont építünk magunknak, új falakat, de azokra az alapokra, amelyekre követésre méltó elődeink is építettek: az ezer esztendős állami múltra, a Szent Korona által megjelenített joguralomra, az Aranybullára, egyéni és közösségi szabadságjogainkra, amelyekért a 48-asok és az 56-osok, ha kellett, az életükkel fizettek - mutatott rá a házelnök.

Az alapok között említette a sajátosan magyar, mégis keresztényként európai, sokszínű és integráló erejű kultúránkat, "szentjeink, katonáink, Nobel-díjasaink és művészeink" teljesítményét.

A jövő iránti elkötelezettségre kell építeni, arra, hogy a jövő abból áll össze, amit ma megteszünk - fogalmazott Kövér László.

Szólt arról is, hogy a Szabadság és felelősség című fejezet teljesíti azt a kívánságot, hogy az ember elidegeníthetetlen jogainak rögzítése előzze meg az ezek garantálására hivatott állam szervezeti és működési alapelveinek leírását. Ezzel - folytatta - a javaslat hitet tesz amellett is, hogy a közösség iránti kötelességét teljesítő ember jogainak biztosítása legyen minden más alkotmányos szabály eredendő célja. Rámutatott: az alapvető jogok katalógusának példaadója az Európai Unió alapjogi kartája.

A javaslat nem csak azt rögzíti, hogy az állam és az egyházak különváltan működnek, de azt is, hogy közösségi célok érdekében együttműködnek - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a nemzedékek közötti szolidaritás erősítése jegyében a szülők gyermekeikről való gondoskodásának kötelezettségével párhuzamosan megjelenik a felnőtt gyermekek rászoruló szüleikről való gondoskodásának kötelezettsége is. A választójog alapelveinél a sarkalatos törvények közé utalja a kisebbségek és a határon túli magyarok parlamenti képviseletének lehetőségét. Emlékeztetett arra is, hogy a javaslat az Alkotmánybíróság (Ab) idevágó döntésével összhangban kimondja: a magzati élet védelmét a fogantatástól védelem illeti, s kiemelten kezeli a házasság és a család védelmét, kijelenti Magyarország támogatja a gyermekvállalást, deklarálja a gyermekek jogainak védelmét.

Kitért az egészséges környezet védelmére, a természeti erőforrások megőrzésére, s arra, hogy az alaptörvény rögzíti a kiegyensúlyozott átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás követelményét, melyért felelősséget elsődlegesen az Országgyűlés és a kormány viseli.
Az ülésen részt vett Orbán Viktor kormányfő, Paczolay Péter Ab-elnök, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a miniszterelnök által az alkotmányozásban való részvételre korábban felkért Boross Péter volt kormányfő és Pozsgay Imre, a Németh-kormány államminisztere, továbbá Pálinkás József, az akadémia elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyesen megsérült egy kővel fejbe dobott nagykállói fiú

Életveszélyes koponyasérüléssel szállítottak kórházba egy 13 éves fiút, akit barátja véletlenül… Tovább olvasom