Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kövér László: a kormány megmentette az országot a csődtől

A kormány megmentette az országot a csődtől, a lehetőségekhez képest teljesítette célkitűzéseit - mondta Kövér László.
A kormány megmentette az országot a csődtől, a lehetőségekhez képest teljesítette célkitűzéseit, elvégzett munkájának mennyisége pedig vetekszik az 1990 és1994 közötti első szabadon választott kormányéval - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerda este Budapesten.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezetének Mit? Miért? Hogyan? Magyarország jobban teljesít című országjáró kerekasztal-beszélgetésén a házelnök emlékezetett arra, hogy 2010-ben még a görögországi válságos állapothoz hasonlították az ország helyzetét. Magyarország azonban önerőből kikerült a kátyúból, és ma már beindulni látszik a gazdasági növekedés, ami az emberek áldozatvállalásának és a kormány politikájának köszönhető - fogalmazott.

Kövér László arról is beszélt, hogy egyebek mellett az egészségügy, a közigazgatás és az oktatás reformjára vonatkozó törvényeket kellett hozni, és reményét fejezte ki, hogy az idő bebizonyítja majd: ezek a rendszerek működnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mezőgazdaságra vonatkozó törvény lesz az idei legfontosabb törvény, amelyet meg kell hozni, és a következő egy év arra is jó lesz, hogy a finomhangolásokat elvégezzék a különböző rendszereken.

A házelnök kiemelte, a Fidesz-KDNP kétharmados többségének az az oka, hogy a szocialista kormányzás nyolc éve alatt "totálisan szétrohasztották az országot", és "amit nem lehetett, azt is ellopták", az emberek pedig érzékelték, hogy ha nem választanak más irányt, akkor katasztrófába sodródik az ország. Megjegyezte: a gazdasági adatokat tekintve egyedül a magyarországi mutatott komolyabb növekedést a volt szocialista országok közül, holott a foglalkoztatás 2010-ben Magyarországon volt Málta után a legalacsonyabb.

A demográfiai csökkenéssel kapcsolatban elmondta: 2050-re a lakosok fele 50 évnél idősebb lesz, a beilleszkedésre képtelen emberek aránya pedig előreláthatóan növekedik, de ez nem csak a cigányságot érintő probléma, amit viszont kezelni kell. Úgy fogalmazott: "szégyen és gyalázat", hogy a baloldali politikusok, ahol lehetett, ártottak Magyarországnak az EU-ban, amit a hatalmuk elvesztése miatti frusztrációjukkal magyarázott. Az elszámoltatásról közölte: több száz vizsgálat indult, ezekből több tucat nyomozati szakban, néhány pedig a bíróság előtt van, ugyanakkor az ügyészség és a bíróság eljárására nincs befolyása a kormánynak.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára rámutatott: a Horn-kormány idején az áram, a gáz-, a víz és a kommunális szolgáltatókat eladták külföldi tulajdoni többségben lévő cégeknek. Akkor nyolcszázalékos garantált profitot biztosítottak nekik, de ezek a cégek ennél sokkal több haszonra tettek szert, amit kivittek az országból, Magyarország pedig ennek következtében bekerült a vásárlóparitáson mérve Európa három legdrágább rezsijű országai közé. Hangsúlyozta, törvény van arra, hogy 2013. június végéig 10 százalékkal csökkennek majd a víz- és csatornadíjak, továbbá a kéményseprési és a szennyvízszippantási díjak. További rezsicsökkentő intézkedéseket is hoz majd a kormány az eddigi tíz százalékon túlmenően a tervek szerint a villany- és a gázszolgáltatatás terén, ezzel együtt azonban a szolgáltató cégek a rezsicsökkentés miatt nem mennek tönkre - tette hozzá.

Fodor Csaba politológus, a Nézőpont Intézet munkatársa közölte: a magyar kormány unortodox válságkezelést folytat, nem megszorításra alapoz, és tekintettel van arra, hogy társadalmi jelenségeket orvosolni kell. A bankadó, a telefonadó és a multinacionális cégekre kivetett adók meglehetősen sok érdeksérelmet okoztak a külföldi vállalatoknak, amelyeknek erős lobbitevékenységük van az EU-ban - állapította meg. Kitért arra is, hogy jelenleg az EU-val folytatott vita abban áll, hogy az Európai Parlament milyen alapon szól bele a tagállami alkotmányozás folyamatába, és milyen jogon folytat stílusvitát a jogszabály-módosítások tekintetében.

Úgy látja, a baloldalnak ugyanakkor egyetlen eszköze a külföldi szövetségesekhez való fordulás, de a kormánypártok nem a külföldi kritikák miatt veszítették el támogatottságuk egy részét, 2013 elején pedig megszűnt a Fidesz támogatottságának csökkenése. Megállapította, hogy a baloldal súlyos identitásválságban van, "nem tudják ki a vezetőjük, nincs programjuk", és ellenzik az egyébként jórészt baloldali színezetű jelenlegi kormányzati lépéseket. A kerekasztal-beszélgetést Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ győri tiszteletbeli elnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője vezette, aki az esemény előtti sajtótájékoztatón elmondta: a második Orbán-kormány azért nem tud többet fordítani jóléti kiadásokra, mert nyolc év szocialista kormányzása "brutálisan eladósította az országot". Míg 2002-ben a bruttó hazai termék (GDP) 53 százaléka volt az államadósság, addig 2010-ben már a 82 százaléka - tette hozzá.

Az eseményen jelent volt mások mellett Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár.

Olvasóink írták

 • 13. load 2013. május 27. 11:16
  „12.Demalgon
  Legyél türelmesebb!
  "jó szóval oktasd, játszani is engedd
  szép, komoly fiadat!"
  József Attila: (Levegőt!)
  Megjegyzés:
  A második verssor csak az irónia kedvéért mardt az idézetben.”
 • 12. Demalgon 2013. május 26. 09:25
  „load, én azt elhiszem. Viszont ez a valagi szerintem ki akar jönni az állatkertből, csak tudnám miért fél ennyire attól a várostól, ahol a hűbérurát kezelik”
 • 11. load 2013. május 26. 07:45
  „9. Demalgon
  A Tábornok ezt úgy értette, hogy ő van csődben.
  Higgyél neki!”
 • 10. Valaki 2013. május 25. 15:42
  „demidzsony grácban (al)lél. :))”
 • 9. Demalgon 2013. május 24. 20:40
  „load, majd keresek neki segitséget a grázi osztályra, hogy tényleg ov-nek érezhesse magát.

  rommel, mutasd a számokat és a tényeket, mielőtt olyanról beszélsz, amihez idióta vagy. Na persze ezt nem a kiabálásra értem, mert abban verhetetlen. De attól még nem hiszem, hogy a Maugli vagy, annak magasabb az értelmi szintje.

  meg annyi: ox-al egyetértek, hogy a magyarokat meg kik tartják idiótának? Menj el bármely irányba kifele a határon, tagadd le, hogy magyar vagy, add ki magad valamilyen túristának és fülelj. Meg fogsz lepődni.”
 • 8. oxana 2013. május 24. 19:54
  „5. Valaki

  Könnyebb lenne azokat felszámolni, akik nem tartanak téged idiótának.”
 • 7. rommel2 2013. május 24. 19:48
  „2006-ÓTA CSŐDBEN VAGYUNK !!!
  A BALOLDALNAK ERRŐL KUSSOLNIA KELLENE ......................”
 • 6. load 2013. május 24. 19:41
  „4. Demalgon
  Megint túlértékeled.
  Nem kellene.
  Alig várja, hogy róla beszélj. Annyira örül, ha pocskondiázod.
  Ilyenkor OV-nek képzeli magát.”
 • 5. Valaki 2013. május 24. 15:33
  „asztán kik tartyák idiótának , persze rajtatok kívül? :)))”
 • 4. Demalgon 2013. május 24. 07:20
  „meg arról, hogy idiótákkal legyen tele az ország élő példa rá valagi. nem ok nélkül tartják idióta nemzetnek a magyart, ha ilyenekkel van tele az ország ... a hülyeség és emberi ostobaság élő mintapéldánya, ezért tartunk ott, ahol tartunk. A bátorságot lehagytam, mert valagiék szótárában a bátorság egyenlő kiabálni a fotelból.”
 • 3. Valaki 2013. május 23. 20:52
  „Bezony, a komonisták csak a csődről tudnak gondoskodni.
  és az anarhiáról, lásd démizsóny. :)))”
 • 2. Demalgon 2013. május 23. 12:21
  „Közszereplőt szabad sértegetni, mert a közszereplő (értsd politikus) a puszta létezésével sértegeti az állampolgárokat.”
 • 1. Demalgon 2013. május 23. 09:59
  „Mondá <moderálva>, miközben egy jól irányzott mozdulattal a csőd kapujába rúgta a labdát, Magyarországot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: brutális adóemeléssel járna Bajnai kormányzása

A Fidesz szerint Bajnai Gordon kormányra kerülése után az ország adórendszere egyenlő lenne a… Tovább olvasom