Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

Kötelező lesz az energiapasszus

Építési engedély, illetve használatbavételi engedély jövőre már csak energiapasszus birtokában kérhető majd.

Használt lakások esetében tulajdonosváltozáskor – beleértve az öröklést is –, illetve építésiengedély-köteles átalakítási munka elvégzése előtt szintén kötelező lesz ilyen tanúsítványt kiállítani.

Az épületek energiahatékonyságáról szóló szabályozás az EU-ban szigorú határértékeket ír elő az épületek energiafelhasználására.
A fogyasztás alapján a háztartási gépeken szereplő címkékhez hasonlatosan A, B, C, D, E, F, G. kategóriákba sorolják a lakásokat. Így pontosan meghatározható az adott lakás átlagos energiafelhasználása. Az épületek, lakások felmérését energiaauditorok – szakirányú végzettséggel rendelkező mérnökök – végzik el a felhasznált falazóanyag, a szigetelés, a nyílászárók és a fűtési rendszer minősége, állapota alapján. Új építésű lakások esetén elsősorban az engedélyezési tervdokumentációra támaszkodnak, míg használt lakásoknál helyszíni szemlét végeznek.

Lakásonként 20-40 ezer forint

 A passzusok elkészítésének díját nem kívánják rögzíteni a kormányrendeletben, így azt majd a piac határozza meg. A külföldi tapasztalatok alapján lakásonként 20-40 ezer forintos többletköltségre számíthatunk. A sok hasonlóságot mutató lakástípusoknál – például panelházaknál – vélhetőleg olcsóbb lesz, míg a bonyolultabb alapterületű családi házak esetén magasabb árat kell majd fizetni az igazolás kiállításáért.

Előkészítés alatt

Az Energiapasszus az épület energiafogyasztása mellett a szén-dioxid-kibocsátást, illetve az ingatlan fényképes – épülő ház esetén látványterves – azonosítása mellett a tulajdonos adatait, az épület típusát, a lakóegységek számát és alapterületét, valamint az építés évét is tartalmazza.

Kinek jó?

A kormányrendelet júliusra készül el, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal készíti. A szabályozás tehát még nincs készen, vannak olyan elképzelések, mely szerint a passzusban az energiafogyasztás csökkentésének lehetőségeit is feltüntetnék és német mintára költségszámítást is adnának az új  tulajdonos kezébe, amely a beruházások – födémszigetelés, nyílászárócsere stb. – tételes költségei mellett a várható fogyasztáscsökkentés mértékét is feltünteti.
Erre azért volna szükség, mondják az előkészítésben részt vevő szakemberek, mert a hazai energiafelhasználás 57 százalékát a háztartások teszik ki, ráadásul arányuk az összfelhasználáson belül évente 5-6 százalékkal nő. A magyar épületek hetven százaléka rossz energetikai állapotban van, az optimális fogyasztás többszörösét használja el évente.

Kérdés, hogy az EU-normatíva átvétele valóban a tudatosabb energiapolitikát szolgálja-e majd, vagy csak arra lesz jó, hogy újabb sarcot vessen ki a hatóság az építkezőkre. A törvényelőkészítők úgy vélik, idővel a piacon a jobb minősítésű házak többet fognak érni, így a lakást értékesítők is profitálnak az energiapasszus bevezetéséből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország a második számú küldőország lett

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2004-ben az olasz turisták által… Tovább olvasom