Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Kötelező felelősségbiztosítás

Ha még nem kötötték meg, itt az idő. Egy nagy utolsó tájékoztató csomaggal próbálunk segíteni.

A különböző internetes alkuszi honlapokon eltérő díj jön ki ugyanazon gépjárműre szóló kötelező biztosításra ugyanazon biztosítónál. A Mabisz honlapján ugyanakkor egyértelműen pontos díjak állapíthatók meg. Ha alkuszi honlapon néztük a díjat, akkor két szempontból is ajánlatos a néhány szóba jöhető biztosítót közvetlenül is (interneten, telefonon, vagy személyesen) megkeresni.

Egyrészt így ellenőrizhetjük a díjat, másrészt információt kaphatunk olyan ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatásokról, amelyekkel szintén több tízezer forintot spórolhatunk meg. Ma már ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a szolgáltatások értéke (autószállítás, szélvédőjavítás, jogsegélyszolgálat, készpénzmentes kárrendezés stb.) bőven meghaladja a díjon elérhető megtakarítást. Ráadásul az adott cégnél mindig pontosan kiderül az összes számításba vehető díjkedvezmény, míg ez nem mondható el hiánytalanul az alkuszi honlapokról.

Ha az autós számára nem pontos díjat állapított meg az internetes alkusz, a biztosító akkor sem tehet mást, mint kiszámlázza a díjat – hiszen ezt írja elő számára a jogszabály – és a felügyelet nagyon kemény büntetésekkel torolja meg az eltérést: a biztosítónak kötelező a meghirdetett pontos díjon kötni a szerződést. Ilyenkor az autósnak természetesen a helyes díjat kell befizetnie, viszont a különbséget visszakövetelheti az alkusztól.

Van alkusz, aki erre garanciát is vállal, bár ezzel még nem oldódik meg, ha téves díj vagy a nem bemutatott szolgáltatási értékek miatt ment – a jogszabályok miatt egy évig visszavonhatatlanul – más biztosítóshoz az
autós.

Körkép a szolgáltatásokról, ahol érdemes még a hajrában is körülnézni!

Allianz Hungária Biztosító Rt.

Az ország legnagyobb kárrendezési hálózatával rendelkezik, összesen száznál több fiókkal és kirendeltséggel. Saját alkalmazásban álló kárszakértői apparátusa digitális technológiával méri fel és számítja a károkat. Több mint 800 autójavítóval áll hitelleveles szerződéses viszonyban, s biztosítja ezzel a készpénzmentes kárrendezést. A kötelezős ügyfeleinek évi egyszer autómentést és szélvédő- vagy fényszórójavítást térít. Elsőként vezette be az aktív, vagyis más biztosító helyett átvállalt kárrendezést. A károk interneten és a 40/421-421-es kékszámon is bejelenthetők.

Aegon Magyarország Általános Biztosító Rt.

Saját kárfelvételi hálózatuk nincsen, a kárfelvételt a Dekra Kft. és az Autotal Kft. végzi. A károsult a kárt a 40/204-204-es kék telefonszámon jelentheti be, és időpont-egyeztetés után a szakértő címre megy. Olyan saját helyük nincsen, ahová a károsult a sérült gépjárművével bemegy, és felveteti a kárt, legfeljebb a Dekra valamelyik telephelyén van ilyen lehetőség, ha ott van állandó szakértő.

Generali-Providencia Biztosító Rt.

Megyei elosztásban nyomtatható ki internetről a kárfelvételi helyek listája. Budapesten egy központi számon, ill. interneten lehet kárt jelenteni, innen kap egy információt a károsult a kárfelvétel körülményeiről. A megyékben a kárbejelentés a megyei központi irodákban, ill. a megyei listákon megtekinthető kárfelvételi helyeken is megtehető a megadott időpontokban, amikor az ott tartózkodó szakértő elvégzi a kárfelvételt és az egyéb kárrendezési műveleteket.

Groupama Biztosító Rt.

Kárjelentés bármely irodájukban (országosan 33 helyen), a kárfelvételt a Dekra Kft. és az Autotal Kft. végzi.

K and H Általános Biztosító Rt.

Saját kárfelvételi hálózatuk nincsen, a kárfelvételt a Dekra Kft. és az Autotal Kft. végzi, ennek van országos hálózata, és a szakértő a megbeszélés szerinti címre megy. A károsult a kárt egy központi telefonszámon jelentheti be. A kár bejelenthető a megyeközpontokban is, de ott az üggyel érdemben nem foglalkoznak, csak továbbítják a kárbejelentést, ill. tájékoztatást adnak.

KÖBE

Kárbejelentés egy központi faxszámon, a központból értesítik az ügyfelet a kárfelvétel idejéről, mely az ügyfél által megadott helyszínen történik. A kárfelvételt területi eloszlásban az Autotal Kft. és a Dekra Kft., valamint szakértő vállalkozók végzik.
Külön kárfelvételi helyek nincsenek, csak megyei irodák, ill. képviseleti irodák. Szerződött javítóik nincsenek.

Magyar Posta Biztosító Rt.

Kárjelentés a postahivatalokban, országosan mintegy 2600 helyen, az ügyfélszolgálaton és egy zöldszámon.

MÁV Biztosító Egyesület

A károkat kizárólag az Autoconsulting 2005 Kárszakértő Kft. budapesti székhelyű szakértői iroda veszi fel. A cég munkatársai Budapestről látják el az országot, de vannak megállapodásaik is vidéki javítókkal kárfelvételre.
Érdekesség, hogy az internet szerint a GFB-szerződést SMS útján is lehet kötni.

OTP-Garancia Biztosító Rt.

Az irodáikban be lehet jelenteni a kárt, de tényleges kárrendezés csak a megyeszékhelyeken történik. A szakértő nem feltétlenül akkor veszi fel a kárt, amikor azt bejelentik. Budapesten és Pest megyében saját szakértői hálózatuk nincsen, a kárt a Dekra és az Autotal veszi fel. Az internet alapján országosan 150 irodájuk van, és 352 szerződött javítójuk.

TIR Biztosító Egyesület

A kárfelvételeket az Autotal Kft. végzi belföldön, külföldön pedig a Coris Kft.

Union Biztosító Rt.

Kárrendezési hálózatuk nincsen. A kárfelvételt az Autotal, a Dekra és az Expert Unio Kft. végzi, és a központban néhány ellenőrző szakértő van, akik az országot járják szükség szerint.

Uniqa Biztosító Rt.

A kárfelvételeket a Dekra Kft. végzi. Kárbejelentés személyesen az Uniqa Biztosító Rt., illetve a Dekra Kft. szakértői irodában. Az ország területén 18 helyen van kárrendezési egység.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon jut a legtöbb tanár egy diákra

Az európai Unióban Magyarországon jut a legkevesebb diák egy tanárra. Az uniós statisztikai hivatal… Tovább olvasom