Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kötelező cégadat-módosítás: mindenképp büntetik a későket

Akár 900 ezer forintos bírságot kaphatnak azok a cégek, amelyek a cégadatok kötelező módosítására vonatkozó február 1-jei határidőn túl nyújtják be kérelmüket.
Akár 900 ezer forintos bírságot kaphatnak azok a cégek, amelyek a cégadatok kötelező módosítására vonatkozó február 1-jei határidőn túl nyújtják be kérelmüket a cégbíróságokhoz - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Világgazdasággal.

A gazdasági napilap annak apropóján kereste meg a szaktárcát, hogy a Fővárosi Cégbíróság vezetője úgy nyilatkozott, miután sokan az utolsó percre hagyták az ügyintézést, a folyamatosan emelkedő számú kérelmek miatt akadozik a cégbíróság informatikai rendszere, így nem büntetik azonnal a későket. A fővárosban működő mintegy 250 ezer cég közül eddig a társaságok alig harmada tett eleget a kötelezettségének.

A február 1-jei határidőn túl benyújtott kérelmek esetén a cégbíróságnak nincs mérlegelési jogköre, a pénzbírság kiszabásától nem tekinthet el - közölte a tárca. Hozzátették, hogy az adatbejelentési határidő meghosszabbítása csak törvénymódosítással történhetne, de ilyen módosítás nem volt, és nincs is folyamatban.

A lap arra nem kapott választ a minisztériumtól, hogy a cégbíróságok mi alapján határozzák meg a büntetés mértékét. Egy szakértő szerint várhatóan az árbevétel számít majd a bírságoknál. A kötelező cégadat-módosítás illetékmentes, de csak ügyvédeken keresztül lehet megtenni. Az ügyvédek díja 6900 és 60 ezer forint között mozog - írja pénteki számában a Világgazdaság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra hóátfúvásokat okoz az erős szél Vasban

A közútkezelő folyamatosan dolgozik az utak járhatóságának fenntartásán, járhatatlan út vagy elzárt… Tovább olvasom