Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Kötelezettségszegési eljárás: így látják a parlamenti pártok

Az MSZP szerint elkerülhető lett volna, az LMP úgy véli Orbán Viktornak választania kell saját hatalmi érdekeit és az ország érdekei között, a KDNP pedig az unió bevett gyakorlatának nevezi az eljárást.
Fidesz: a párt támogatja a kormányt

A Fidesz támogatja a kormányt abban, hogy amint az Európai Bizottság közli konkrét megállapításait a magyarországi törvényekkel kapcsolatban, akkor valódi érvek alapján konzultáljon az uniós testülettel - tájékoztatott keddi közleményében Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

José Manuel Durao Barroso elnök kedden Strasbourgban jelentette be az Európai Bizottság döntését, miszerint a testület három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, a másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségéről szóló szabályokat érintően indítják.

MSZP: elkerülhető lett volna 

Az MSZP elnöke szerint elkerülhető lett volna, hogy az Európai Bizottság három kötelezettségszegési eljárást indítson Magyarországgal szemben, ha az Orbán-kormány elfogadja a szocialisták kritikai észrevételeit a kifogásolt jogszabályokról.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette: a kötelezettségszegési eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással, egy másik a bírók szolgálati idejének felső korhatárával, a harmadik pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatos.
Mesterházy Attila MSZP-elnök erre reagálva sajtótájékoztatón azt mondta, sajnálatos az eljárások megindítása, de mindez elkerülhető lett volna, ha a kormánytöbbség figyelembe veszi az ellenzék, így a szocialisták véleményét a parlamenti vitákban. Hozzátette, az uniós csatlakozással Magyarország vállalta a közösségi jog tiszteletben tartását, mindazonáltal az MSZP azt várja, hogy a bizottság ugyanúgy folytassa le az eljárást, mintha Franciaországgal, Németországgal vagy Ausztriával szemben tenné ezt.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az EU alapszerződése szerint az unió nem avatkozik a tagállamok belügyeibe, Mesterházy Attila úgy válaszolt: nem belügyekről van szó, az Európai Bizottság pedig a minden tagországtól elvárt normák betartása felett őrködik. Ezzel összefüggésben Angela Merkel német kancellár hétfői nyilatkozatát idézte, amely szerint Magyarországnak igazodnia kell az uniós alapelvekhez.

Mesterházy Attila azt is hozzátette, bár a kormányoldal igyekszik a történteket Magyarország elleni támadásként láttatni, a kritikát az Orbán-kormány rossz politikája kapta. Mint mondta, bár az uniós aggályok részleteit nem ismerik, egyetértenek azzal, hogy a kifogásolt jogszabályok - így a jegybanktörvény, az adatvédelmi biztos helyébe lépő hatóság felállítása és a bírókat érintő rendelkezések, ideértve az Országos Bírósági Hivatal elnökének hatáskörét is - gyengítik a magyarországi demokráciát.

Jobbik: a gyarmatosításnak az utolsó fázisához érkeztünk

A Jobbik szerint az Európai Bizottság döntése azt jelzi, hogy "a gyarmatosításnak az utolsó fázisához érkeztünk", amikor Magyarország önálló törvényalkotási jogát is megtagadják. A párt az EU-ból való mielőbbi kilépést sürgeti és ügydöntő népszavazást kezdeményez.

Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető-helyettese az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: "aki ismeri a gyarmatosító birodalmak természetét", nem lepődhet meg azon, hogy "a hónapok óta fenyegetőző" Európai Bizottság úgy döntött, Magyarország ellen három törvény ügyében is kötelezettségszegési eljárást indít.

A párt álláspontja szerint "Brüsszel lépése tökéletesen illeszkedik abba a stratégiába, amit a Nyugat több mint két évtizede folytat Magyarország szuverenitásának teljes felszámolása érdekében". A frakcióvezető-helyettes úgy vélte: "a gyarmatosításnak az utolsó fázisához érkeztünk, ahol már hazánk önálló törvényalkotási jogát is megtagadják".

Gyöngyösi Márton szavai szerint Brüsszel "sokkal rosszabb", mint Moszkva, mert "amíg Moszkva egy nyíltan és bevallottan elnyomásra, valamint katonai megszállásra épülő rendszert működtetett, addig Brüsszel álcázva, a demokrácia" és a szabad világ közös értékeinek "hazug jelszavai mögött hajtja végre gyarmatosító politikáját".

"Tekintettel arra, hogy a magyar politikai elit, köztük maga Orbán Viktor miniszterelnök is alkalmatlannak bizonyult a nemzeti érdekeink hatékony képviseletére az Európai Unióban, a Jobbik továbbra is az EU-ból való mielőbbi kilépést sürgeti és ügydöntő népszavazást kezdeményez" - zárta közleményét Gyöngyösi Márton.

José Manuel Barroso elnök kedden Strasbourgban jelentette be az Európai Bizottság döntését, miszerint a testület három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, a másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségéről szóló szabályokat érintően indítják.

LMP: Orbán Viktornak választania kell

Orbán Viktornak választania kell, hogy mit helyez előtérbe: a saját hatalmi érdekeit vagy az ország érdekeit – kommentálta az LMP frakcióvezető-helyettese kérdésre kedden az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásra vonatkozó döntését.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatón álságosnak tartotta azt a hivatkozást, hogy a kormányfő az ország szuverenitását védi, véleménye szerint a miniszterelnök lépései éppen hogy Magyarország alkupozícióit rombolják.
Az ellenzéki politikus szerint az EU-nak joga van beleszólni a döntésekbe abban az esetben, ha Magyarországon az uniós joggal ellentétes törvények születnek. Nem is ez a valódi kérdés, hanem az, hogy az országnak hogy lehet egy olyan kormányfője "aki folyamatosan a nemzeti szuverenitásra hivatkozik és lehetetlen helyzetbe hozza Magyarországot az Európai Unió előtt", miközben nagyon komoly tárgyalások zajlanak az újabb hitelfelvételről, illetve az EU következő költségvetéséről - mondta.

Kitért arra is: Brüsszel nem abba szól bele, hogy személy szerint ki álljon az adatvédelmi hivatal élén, hanem abba, hogy "jogállami módon megválasztott, független intézmények vezetőit milyen módon lehet eltávolítani a pozíciójukból". Amikor Orbán Viktor hadat üzenet a magyarországi demokratikus intézményrendszernek, akkor szembe ment a választók akaratával és az európai értékekkel, és ennek Magyarország most issza meg a levét az uniós eljárások miatt - értékelt.
José Manuel Durao Barroso elnök kedden Strasbourgb
an jelentette be az Európai Bizottság döntését, miszerint a testület három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, a másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségéről szóló szabályokat érintően indítják.

KDNP: ez egy bevett gyakorlat

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint a kötelezettségszegési eljárás az unió bevett gyakorlata, sok esetben alkalmazott megoldás, és a magyar kormány nyitott a megegyezésre.

Harrach Péter a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője az MTI-nek kedden azt mondta, óriási különbség van az uniós eljárás és a Magyarország ellenfelei által gerjesztett médiahadjárat között. A hazai balliberális ellenzék és nemzetközi barátaik által folytatott példátlan rágalomhadjárat súlyos károkat okozott hazánknak - vélte a kereszténydemokrata politikus.
Hozzátette: a kötelezettségszegési eljárás viszont az unió bevett gyakorlata, sok esetben alkalmazott megoldás. A folyamat során a két fél tárgyalása, vagy az Európai Bíróság döntése hoz eredményt - mondta a politikus.
Harrach Péter kiemelte: a magyar kormány nyitott a megegyezésre, érveit világosan ki fogja fejteni, és az esetleges törvénymódosítás nem jelent különösebb nehézséget.

Megjegyezte: ha bírósági döntés születik a kormány azt tiszteletben fogja tartani.

Az Európai Bizottság kedden úgy döntött, hogy három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen - jelentette be José Manuel Durao Barroso elnök kedden Strasbourgban.

Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indítanak.

Döntött a bizottság arról is, hogy közelebbi tájékoztatást kér a kormánytól a bírói függetlenséget érintő egyes kérdésekkel kapcsolatban.

DK: Orbánnak a politikáján és a hangnemén is változtatnia kell

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy miután az Európai Bizottság úgy döntött, három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, változtasson politikáján, módosítsa az unió által kifogásolt törvényeket, és változtasson eddigi retorikáján is.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette: az uniós kötelezettségszegési eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással, egy másik a bírók szolgálati idejének felső korhatárával, a harmadik pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatos. Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette DK alelnöke erre reagálva kedden sajtótájékoztatón azt mondta: az unióban nem számítanak ritkaságnak a kötelezettségszegési eljárások, az Orbán-kormánnyal szemben is folyik már ilyen a távközlési különadó miatt, és várhatóan indul majd a stabilitási törvény és a bírósági igazgatás átalakítása miatt is.

Hozzátette azonban, hogy a mostani esetet több körülmény is speciálissá teszi: egyrészt, hogy az Orbán-kormány az Európai Bizottság szerint nemcsak EU-s részletszabályokat szeg meg, hanem "szembemegy az unió alapértékeivel", másrészt a kifogásolt törvények módosítását a hiteltárgyalások feltételéül szabta Brüsszel.

Fontos különbségként értékelte a független parlamenti képviselő azt is, hogy a magyar kormánynak "nincsenek szövetségesei Európában", a szocialista, a liberális és a zöld európai parlamenti frakció szigorú szankciókat sürget vele szemben, a néppárti pedig a bizottság véleményének figyelembevételét várja az Orbán-kormánytól. Ugyancsak szokatlan, hogy az Európai Bizottság két hónap helyett csak egyet adott Magyarországnak arra, hogy válaszoljon a jogi aggályokra - tette hozzá Molnár Csaba.

A DK-alelnök azt mondta: a kormánytöbbségnek változtatnia kell az unió által kifogásolt törvényeken, de nem pusztán azért, hogy megfeleljen a brüsszeli elvárásoknak, hanem mert ez az ország érdeke, ezt diktálja a józan ész. Emellett - tette hozzá - arra kérik a kormányfőt, hogy "hagyjon fel a harctéri retorikával", ugyanis senki sem támadt Magyarországra, az Európai Bizottság a közösségi szabályokat sértő, "a demokráciát csorbító" Orbán-kormány politikájával szemben emelt kifogást.

Molnár Csaba azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök szerdán felszólal az Európai Parlament strasbourgi ülésén, kifejtette: megkérik Orbán Viktort, változtasson retorikáján, és ne hozzon szégyent Magyarországra egy újabb "balkáni színvonalú, támadó, kokikat és sallereket ígérgető, alpári stílusú beszéddel", ehelyett normális, kulturált hangnemet használjon.

Olvasóink írták

 • 4. gjozsi88 2012. január 17. 17:01
  „még annyit:
  A Jobbik addig eljutott, hogy ki kell lépni az unióból!!!!!

  Mi lesz utána???
  -hol a piac, mert eddig az unió vámmentessége biztosította a termelés jelentős részét felvevő piacot?
  -hol lesznek azok a támogatási források, melyek a mezőgazdaságnak juttatott tavalyi 500 milliárdból 400 milliárdot az unió adott....azaz a kieső 400 milliárd????
  -Tekintettel arra, hogy a magyar befizetés az unióba 8,3 milliárd.....ezzel szemben 32,4 milliárd a lehívható támogatás!
  Azaz ki fogja biztosítani a különbözetet a 24 milliárd eurót.....arról nem beszélve, hogy a befizetett 8,3 milliárd eurónak a fedezete is az uniós piacon eladott termék bevételből származik!!!!!
  -miért lesz jó nekünk, hogy a szomszéd országokba ismét határokon keresztül és vámmal terhelten korlátozott mértékben mehetünk be, ráadásul a szomszéd gazdaság versenyképesebbé válásával az itteni munkahelyek is azonnal oda fognak kimenni????
  -hogy fogunk megélni abból a mezőgazdaságból, mely a termelésünk 4%-t biztosítja az uniós támogatás mellett is csupán.......különös tekintettel arra, hogy ha az import élelmiszert itthon hulladékként kezeljük, nagy valószinüséggel az export élelmiszerünk is hulladékként lesz kezelve........a szuveneritásunk kiharcolásával a nemzetközi szerződések sem fogják védeni!!!!!”
 • 3. gjozsi88 2012. január 17. 16:58
  „1:
  Megszólalt a Jobbik!
  Ki akar lépni az unióból, de azt nem mondta meg mi lesz helyette!!!!
  Persze a Jobbik beszél....közben képviselői továbbra is az ellenség EU parlamentjében ülnek havi 7000 euroért!!!”
 • 2. öszödiböszme 2012. január 17. 16:56
  „kdnp? Egy nem létező párt. Mi az hogy bevett szokás? harrag úr kérem mondjon még egy országot akinek ekkora "bűnlajstroma" lett volna mint nekünk. Ha már bent vagyunk egy szövetségben akkor illik betartani a játékszabályokat. kdnp tipikus bóvlikormány csúsztatás!”
 • 1. delgado3 2012. január 17. 16:12
  „És a Jobbik véleménye? Azt nem illik kitenni?
  Hiteles tájékoztatás...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségügy: több mint ötezren csatlakoztak érdekérvényesítő szervezetekhez

Az egészségügyi dolgozók bérrendezését célzó egyeztetések ideje alatt is növekszik a szakmai… Tovább olvasom