Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Kosztándi István: Dulimanók és fámák

Kosztándi István, a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertmestere és zenekari szólistája Julio Cortázar Dulimanók és fámák című regényéről beszél.
„Munkám révén sokat utazom. A turnék elengedhetetlen kelléke számomra a könyv. Szeretem a rövidebb lélegzetű műveket, mert sokkal érdekesebb és hatásosabb, ha az ember minél többet tud egyszerre, megszakítás nélkül megismerni egy alkotásból. Julio Cortázar művei ifjúkorom állandó kísérői voltak. A kollégiumban néha felolvasást tartottam szobatársaimnak a Dulimanók és fámák rövid történeteiből.

Szeretem az argentin származású, XX. századi író groteszk stílusát, abszurd meseszövését, fanyar humorát, szürrealista világát. Életem különböző szakaszaiban előveszem Cortázar 'utasításait', 'meséit', történeteit a dulimanókról, fámákról, reményekről, és mindig új élvezetet nyújtanak ezek a szófordulatos paródiák. Arra ösztönöznek, hogy más szemszögből is lássam a hétköznapok apró dolgait: egy esőcseppet, egy karosszéket, vagy a karórát például.

Cortázar azt mondja, mindennapos feladatunk, hogy meglágyítsuk magunk körül a falat, utat törjünk magunknak a ragacsos tömegben, amely világnak nevezteti magát, hogy nap mint nap találkozzunk ezzel az undorító nevű üveghasábbal, és a kutya elégedettségét érezzük, amiért mindent a helyén találunk: körülöttünk ugyanazok az arcok, ugyanaz a cipő, ugyanaz a fogpaszta ugyanazzal az ízzel, szemközt ugyanazok a szomorú házak. És milyen fájdalmas megtagadni mindazt, amit a megszokás már elég puhává nyaldosott. Engem Cortázar gondolkodni tanít, miközben majd halálra nevetem magam azon, ahogy egy fáma csüccsöst meg hadorzót táncol egy üzlet előtt, amely tele van dulimanókkal és reményekkel."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén török futam

forma–1

Vasárnap rendezik az 56. Forma–1-es autós gyorsasági… Tovább olvasom