Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Koszorúzás Kölcsey szobránál

Színes és változatos programokkal emlékeztek meg Sopronban a magyar kultúra napjáról. Kölcsey Ferenc Deák téri szobránál tegnap tartottak koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést.
Nemzeti himnuszunk születésének 184. évfordulóján a hétvégén és tegnap is számos eseményt szerveztek Sopronban. A városi ünnepséget a hagyományokhoz híven Kölcsey Ferenc szobránál tartották meg, ahol az ünnepi műsort követően Sas László, az önkormányzat kulturális, oktatási és sportbizottságának az elnöke tartott emlékező beszédet.
– Az idén 18 esztendeje, hogy – sok egyéb között – a magyar kultúrának is naptár szerint kijelölt ünnepnapja – kezdte mondanivalóját a bizottsági elnök, majd Kölcseyről és a Himnuszról beszélt. „Kölcsey messze tekintett és mindenre. Kíméletlen bírálatának egyként volt tárgya a közélet, a közgondolkodás, a politika, az irodalom, a magyar élet egésze. A közélet kultúrája – a magyar kultúra... A híres költemény úgy vált himnuszunkká, hogy jog, törvény sohasem emelte hivatalos érvényre. Járta a népszerűség és a sors által kijelölt utat. S Kölcsey verse Erkel dallamával himnusszá, nemzeti himnuszunkká vált. Magától, a legnagyobb természetességgel, hivatalos akarat nélkül”.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garázspiaci körkép Szegeden

A szegedi ingatlanközvetítők eltérően ítélik meg, melyik autós milyen garázst szeretne: néha a… Tovább olvasom