Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Koszorúzás és díjátadó a Magyar Írószövetségben

Hornyik Miklós író és Szörényi László irodalomtörténész vette át szombaton délben az Arany János-díjat a Magyar Írószövetség székházában.

A díjátadó előtt az épület előkertjében megkoszorúzták Gérecz Attila költő és sportoló, 1956 hősi halottjának emléktábláját. A koszorúk elhelyezésekor Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere emlékeztetett arra, milyen fontos szerepet játszottak a szövetségbe tömörült magyar értelmiségek a forradalomban és később, a megtorlás és elfojtás idején is az események emlékének megőrzésében.

A Magyar Írószövetség Bajza utcai székházánál lévő emléktábla alatt koszorút helyeztek el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviselői, a polgármester, a Magyar Művészeti Akadémia tagjai, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete irodalmi tagozata, a Magyar Írók Egyesülete, a Magyar P.E.N. Klub képviselői, Koszorúzott az Írók Szakszervezete, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesülete, a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör, végül a Magyar Írók szövetsége nevében Vasy Géza elnök.

Az esemény után a székházban adták át a szövetség idei Arany János-díjait, először Hornyik Miklós Újvidéken született írónak, aki műveiben a huszadik századi Kárpát-medencei, különösen szülőföldje, a délvidéki magyarság életének hétköznapjait rajzolta meg. Az író 1991 óta él Budapesten.

Majd Szörényi László irodalomtörténész, rövid ideig diplomata, a régi magyar és a neolatin irodalomnak egyaránt avatott tudósa vette át az elismerést. Az Arany János-díjat 1956 óta adományozza a Magyar Írószövetség, hagyományosan október 23-án, egy nappal a költő halála évfordulóját (október 22.) követően.

A Kő Pál szobrászművész által alkotott kisplasztikát tavaly Sarusi Mihály és Tamás Menyhért kapta meg. A korábbi díjazottak között volt Bárány Tamás, Károlyi Amy, Mezey András, Tornai József, Kertész Ákos, Bella István, Székely Magda, Kalász Márton, Tőzsér Árpád.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éhségsztrájk Budaházy György szabadon engedéséért a börtönnél

A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom éhségsztrájkot tart Budapesten a Kozma utcai börtönnél a korábbi… Tovább olvasom