Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Kószó Péter: A valódi krisztusi szeretet

Lapunk is elindította a Somogyi-könyvtár segítségével a maga Nagy Könyv-játékát: az izgalmasnak ígérkező szellemi kalandtúrában ismert Csongrád megyei közéleti személyiségek, tudósok, művészek, üzletemberek, sportolók és újságírók vallanak legkedvesebb könyvükről. Kószó Péter, Vásárhely alpolgármestere John Steinbeck Érik a gyümölcs című regényéről beszél.
„Steinbeck remekműve ez egyik kedvencem, a sok regény között, amit olvastam. Talán azért ez az én nagy könyvem, mert olyan idős koromban olvastam, amikor meghatározó volt számomra a mondanivalója: harmadikos gimnazista voltam. A regény az Egyesült Államokban játszódik az 1930-as években, s egy gazdálkodó családról szól, akik az oklahomai aszály elől menekülnek a napfényes Kaliforniába, a narancsligetek, a szőlőligetek felé munkát keresni.

Ennek az útnak a fáradalmait, a stációit írja meg Steinbeck csodálatos módon. Engem a regényben a családon belül működő szeretetkapcsolatok fogtak meg, s nagyon erősen inspiráltak egész életem során. A család mint Izrael népe, azért vonul a Kánaán felé, hogy szenvedéseiket felváltsa a jólét. A szenvedéseik azonban nem enyhülnek, hanem még inkább elmélyülnek.

Olyannyira, hogy éheznek a jó remény hívószavára Kaliforniába érkező emberek. A könyv utolsó döbbenetes képe máig ható nyomokat hagyott bennem: egy éhhalál küszöbén lévő embernek a család egyik nőtagja anyatejet ad, megmentve őt. Máig emlékszem: amikor ezt elolvastam, hosszú ideig könnyeztem az átélt katarzis hatása alatt. Az az érzésem, aki elolvassa a regényt, az kicsit jobb emberré válik. Ráérez a krisztusi szeretet érvényesülésére az emberek között."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágul a szesz és a dohány

Bár január 1-jétől az eddigi legmagasabb, 25 százalékos áfakulcs 20 százalékosra mérséklődik, néhány terméknél az állami adóbevételt a jövedéki adó mértékének növelésével ellentételezik. Ennek tükrében nem várható például, hogy csökken az alkoholtartalmú italok és a dohányféleségek fogyasztói ára, sőt, inkább az emelkedés a valószínűbb. Tovább olvasom