Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Kossuth rádió: az Omninvest már visszautalta az államnak a kétmilliárd forintot

Az Omninvest Kft. csütörtökön teljes összegben átutalta a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak (NKTH) azt a kétmilliárd forintot, amellyel a hatóságok szerint jogtalanul felhasznált állami támogatást fizették vissza.

A Kossuth Rádiónak pénteken a cég szóvivője, Németh Zsolt azt mondta alapvetően amiatt ajánlották fel a pénz visszafizetését, mert az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága szerint is uniós rendeletbe ütközik a támogatás. Ismét leszögezte ugyanakkor: "ez nem jelenti azt, hogy a cég bármilyen vádaskodást elismerne".

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Rádiónak azt is elmondta, hogy az ügyben már készül a dokumentáció és a napokban megteszik a feljelentést az ügyészségnél. Az Omninvest Kft szóvivője azt is elmondta, cégük a tavalyi világjárvány idején 400 ezer adag H1N1 vakcinát tudott eladni külföldre és ebből tudták visszafizetni a kétmilliárd forintot. A cég korábbi közleménye szerint a visszafizetésre vonatkozó kötelezettség-vállalásról az új magyar tulajdonosok döntöttek egyrészt a cégnél lévő több száz munkahely megőrzése érdekében, valamint azért, mert nem akarták a pályázati kifizetések elszámolása során a magyar állam konfrontálódni kényszerüljön az Európai Unióval - írta a cég közleményében.

Az Omninvest Kft. a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatallal (NKTH) történt egyeztetések alapján hetekkel ezelőtt vállalt írásos kötelezettséget a 2006-ban felvett támogatási összeg visszafizetésére. A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, "lehetséges ugyanis, hogy "a cég önmagát bízta meg a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével" - közölte akkor a tárca, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat az ügyben. Ezt követően július végén Papcsák Ferenc kormánybiztos jelentette be, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja az állam Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseit is. Erre a cég annyit reagált, hogy "az Omninvest, ahogy eddig, úgy ezután is nyitottan áll minden vizsgálat elé".

Október végén az MTV híradóban hangzott el, miszerint már a vám- és pénzügyőrség nyomozást folytat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Ezután a KEHI közölte: várhatóan feljelentést tesznek a cég ellen, melyre az Omninvest Kft. úgy reagált: a 2006-os pályázati támogatás felhasználása során az Omninvest Kft. leányvállalata, az Omninvest Development Kft. az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor anyavállalatával együttműködésben végezte el a kutatást.

Az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. még a vizsgálat lezárulta előtt felajánlotta, hogy mintegy 2 milliárd forint közpénzt visszafizet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak - tették hozzá. Múlt pénteken Papcsák Ferenc leköszönő kormánybiztos bejelentette, hogy a KEHI büntetőfeljelentést tesz egyebek mellett az Omninvest-ügyben is - megjegyezve, hogy "a KEHI munkájának köszönhetően" az Omninvest felajánlotta a kétmilliárd forint visszafizetését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem választott vezérigazgatókat a közmédiumok élére a Közszolgálati Közalapítvány

Eredménytelenül zárult a közmédiumok vezérigazgatóinak választása a Közszolgálati Közalapítvány… Tovább olvasom