Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kossuth Lajos és a Meszlényiek

Két szálon is kapcsolódott Kossuth Lajos a Meszlényi családhoz. Második felesége Meszlényi Teréz volt, míg Zsuzsanna nővérét Meszlényi Rudolf vette feleségül. A család vásárhelyi ága több történetet is őriz a jeles rokonról, akinek egy lajbi hátába varrva még pénzt is küldtek a száműzetésbe.
Jeles családi hagyományt ápol a vásárhelyi Meszlényi família, melynek egyik rokona, Meszlényi Terézia Kossuth Lajos második felesége volt. Az Egressy Gábor, Jókai Mór és Csernátonyi Lajos képviselő kíséretében Vásárhelyre szekerező Kossuth Lajos 1848. október 3-án mondott gyújtó hatású toborzóbeszédet. Ezt követően – a családi hagyomány szerint – nem a régi Fekete Sasban szállt meg, hanem felesége rokonainál töltötte az éjszakát.

– Lídia dédnagyanyám rengeteget mesélt arról, hogy Kossuth az október 3-áról 4-ére virradó éjszakát náluk töltötte – mondta a Meszlényi család egyik leszármazottja. Úgy tudja, Kossuth itt válaszolt arra a Honvédelmi Bizottmánytól kapott levélre, mellyel a futár Vásárhelyen érte utol. A Honvédelmi Bizottmány elnöke a valóságban a városból hat levelet is írt, az egyikben amnesztiát adott Rózsa Sándornak, a híres betyárnak.

A Honvédelmi Bizottmány- nak címzettet íródeákja vitte tovább Szegedre, aki váltólovat a vendéglátótól, Meszlényi Györgytől kapott.
Kossuthot a szabadságharc bukása után is segítették Vásárhelyről. Dura János helyi nemzetőr volt az egyik, aki lekísérte a határra a Törökországba menekülő, s ott menedékjogot kapó államférfit.
A családi emlékek közé sorolja azt is a Meszlényi leszármazott, hogy anyai nagyapja, Barta Mihály gyűjtésből származó pénzt vitt Törökországba az anyagiakban szűkölködő kormányzónak.

Névtelenséget kért

Nem kívánt névvel szerepelni a nyilvánosság előtt a Meszlényi család vásárhelyi leszármazottja. Elárulta: néhány évvel ezelőtt polémia alakult ki a helytörténészek között arról, hogy hol töltötte Kossuth azt a bizonyos éjszakát. Akkor több támadást is kapott, mondván: kisajátítja magának Kossuthot. A Meszlényi név azonban nem hal ki. A leszármazott fia néhány évvel ezelőtt második vezetéknévként felvette ősei nevét.

– Egy lajbi hátába varrták be az asszonyok az aranypénzből álló küldeményt. Ezt nagyapám magára vette, s kalandos körülmények között, bujkálva szökött át a határon, hogy kézbesítse a címzettnek. Kossuth hálából és igazolásként egy hajfürtjét küldte vissza, s egy róla készült rézkarcot ajándékozott a családnak. A hajfürt az elmúlt évszáza-
dokban sajnos elkallódott. A rézkarc azonban ma is féltve őrzött ereklye, ahogy az a két kávéscsésze is, melyből Kossuth és vendéglátója, Meszlényi György itta a feketét. A család azt a gondolkodószéket is ereklyeként őrizte egészen 1944-ig, melyben Kossuth a válaszlevelét írta. De a széket a Bercsényi utcai házba beszállásolt román katonák távozásukkor elvitték magukkal.

Hogyan rokonok a vásárhelyi Meszlényiek a dunántúliakkal? A leszármazott úgy tudja, a család egykoron két ágra szakadt. A katolikusok Veszprém megyében maradtak, míg a reformátusok Békésbe költöztek. Közülük négyen is béreltek földet Vásárhely határában, s lettek végül vásárhelyiek. Kossuth Lajos a korabeli dokumentumok szerint több szálon is kapcsolódott a Meszlényi családhoz. Második feleségét, Meszlényi (az eredeti írásmód szerint Meszleny) Teréziát édesanyja, Kossuth Lászlóné révén ismerte meg. Kossuth 1836-ban költözött Pestre, s mamája a tágas pesti lakásban, a városi megélhetés költségeinek enyhítésére kvártélyos nemes kisasszonyokat is tartott, szerény fizetségért. Ezek közé tartozott Meszlényi Teréz, akit Kossuth 1841. január 9-én vett feleségül.

A házassági anyakönyvből kiderül, hogy a menyasszony a Veszprém megyei Kisdémen lakott – tudhatjuk meg Sárváry Mariann 1993-ban írt bölcsészdoktori disszertációjából. A Kossuth és a Meszlényi család még egy ágon kapcsolódott egymáshoz, hiszen Kossuth Zsuzsannát, Kossuth Lajos nővérét viszont Meszlényi Rudolf vette feleségül. A későbbi kormányzó és Terézia házassága olyan tartós maradt, hogy a feleség a száműzetésbe is követte férjét, mégpedig kalandos körülmények között: A haját levágatva, álruhában szökött át az osztrák őrvonalon, majd a szerb–török határt már angol útlevéllel lépte át. Meszlényi Terézia 1865. szeptember 1-jén Turinban (azaz Torinóban) hunyt el. Kossuth haláláig gyászolta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

52 celsius az Egyesült Államokban

Tovább olvasom