Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kossuth-relikviák a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

Kossuth-relikviák láthatók a nemzeti ünnep alkalmából a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, az érdeklődők március 15-én ingyen tekinthetik meg a kamaratárlatot, s ezen a napon önkéntesek tárlatvezetéseken mutatják be a közgyűjtemény kiállításait - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.

A múzeum aulájában bemutatott relikviák között szerepel egy az idős Kossuthot ábrázoló mellszobor, melyet Róna József készített 1890-ben a turini emigráció idején. A terrakotta alkotáson olvasható felirat szerint a portré Kossuth Lajos egyetlen, 82 esztendős korából származó mellszobra. A feljegyzés azonban téves, mivel a politikus 1802-ben született, így a mű elkészültekor már 88 esztendős volt.

Az érdeklődőknek bemutatják az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukását követő időszak Kossuth-kultuszának néhány jellemző darabját is, így például egy az egykori kormányzó arcképével díszített üvegkorsót és az agg államférfit ábrázoló portrét is.

A kamaratárlat látogatói megismerkedhetnek a múzeum történeti gyűjteményének egy becses darabjával, a Kossuth nyakkendőtűvel is. A 9 centiméter hosszú, 2,5 gramm súlyú ékszer 12 milliméteres átmérőjű gömbjében a beleépített nagyító alatt a politikus parányi arcképe látható.

A képecske alatt olvasható írás szerint az ékszer Párizsban készült.

Medgyesi Konstantin elmondta, március 15-én a Kossuth-relikviák mellett a Móra-múzeum valamennyi kiállítását ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők. Az ünnepnapon tucatnyi önkéntes lesz szolgálatban, akik az óránként induló tárlatvezetéseken végigkalauzolják a közgyűjtemény tárlatain a vendégeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiatörvény: Szájer szerint lejáratta magát az Európai Parlament

A fideszes Szájer József szerint az Európai Parlament (EP) lejáratta magát a magyar médiatörvényt… Tovább olvasom