Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Kossuth-díjas táncosok tiltakozása

Tizenöt ismert és elismert magyar táncművész, köztük Kiss János, Markó Iván, Bozsik Yvette, Juronics Tamás, Novák Ferenc és Keveházi Gábor petíciót ad be ma az Országgyűlés Kulturális Bizottságához.

Tiltakozásuk tárgya a kulturális tárcának a táncművészet létét veszélyeztető közömbössége.

Soha nem látott összefogás alakult ki a táncosok között. Legalábbis ez derül ki a Kossuth-díjas művész által aláírt petícióból, amit ma ad át az Országgyűlésben Kiss János, a Győri Balett vezetője, Keveházi Gábor, az operaház balettigazgatója, Novák Ferenc koreográfus és Juronics Tamás, a Szegedi Balett művészeti vezetője. A petíciót rajtuk kívül még 11 táncos, koreográfus, együttesvezető írta alá.

Mint megfogalmazták, a kulturális tárcánál a tényeket és tapasztalatokat semmibe vevő igazságtalan leépítési szándékot tapasztalnak a táncszínházak felé. A tárca nyilván spórolni akar, de a táncművészek kerekasztala szerint rosszul. Ráadásul az új előadó-művészeti törvényen kívül rekedtek olyan együttesek, mint a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Honvéd és a Duna Művészegyüttes és a Magyar Fesztivál Balett, valamint az ExperiDance. Különösen felháborítja a táncszakmát, hogy a Nemzeti Táncszínházat nyolc sikeres éve után a teljes megszűnés veszélyezteti.

Kiss János tiltakozik, de bizakodik, hogy lesz megfelelő támogatás.
Kiss János tiltakozik, de bizakodik, hogy lesz megfelelő támogatás.

Problémájukat a táncművészeti szakma jeles képviselői nem tudták hathatós módon eddig eljuttatni a minisztériumhoz, ezért fordulnak ma az Országgyűléshez. Igénylik, hogy 2008-hoz képest több pénzt ne vonjanak el tőlük, az Oktatási és Kulturális Minisztérium tárgyalja meg javaslataikat és a Nemzeti Táncszínházat mint a kulturális értékek őrzőjét, támogatóját sorolják át kiemelt intézménnyé.

Kiss János szükségesnek és reményei szerint hatékonynak tartja a táncművészek hazánkban eddig még soha nem tapasztalt összefogását. Bízik abban, lesz értelme a felhívásuknak, hiszen válságos helyzetből csakis a kultúra, az oktatás, a művészet segítségével lehet kijutni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tinédzsert ölt a H1N1 Magyarországon

Meghalt egy 15 éves gyermek a szolnoki kórházban, akinél még életében kimutatták a H1N1 vírust.
Tovább olvasom