Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Kósa: Simornak gyűjtést rendezünk, hogy ne szenvedjen 2 milliós fizetésével

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint Simor András jegybankelnök esetében a legfeljebb kétmillió forintos fizetés nem jelent egzisztenciálisan nyomásgyakorlást.
A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint Simor András jegybankelnök esetében a legfeljebb kétmillió forintos fizetés nem jelent egzisztenciálisan nyomásgyakorlást. Kósa Lajos ezt pénteken a TV2 Mokka című műsorában mondta, kitérve arra is, hogy nem valószínű a 16 százalékos adókulcs megváltoztatása.

A jegybankelnök fizetésével kapcsolatban - amelynek csökkentését kifogásolta az Európai Bizottság - a fideszes politikus kifejtette: ha van egy általános szabály, hogy "a miniszterelnöktől a kettes portásig" a közalkalmazottaknak és a köztisztviselőknek maximum kétmillió forint lehet a havi fizetésük, "akkor ez alól milyen alapon tegyünk kivételt".

Arra a felvetésre, hogy a fizetési plafonnal gyakorolnak nyomást a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) és vezetőjére, Kósa Lajos úgy reagált: "Simor Andrásnak az egzisztenciális függetlensége Magyarországon közismert". A politikus azt mondta, a jegybankelnök esetében, akinek egymilliárd forint feletti megtakarítása korábban egy ciprusi offshore cégben, most pedig "a bánat tudja, hogy hol" kamatozik, a legfeljebb kétmillió forintos fizetés nem jelent egzisztenciálisan nyomásgyakorlást.

"Inkább akkor egyezzünk ki úgy az EU-val, hogy az elveinket nem adjuk fel, de Simor Andrásnak gyűjtést rendezünk a magyar nép között, hogy ne szenvedjen" - fogalmazott ironikusan.

A bírák nyugdíjkorhatáráról szólva - amellyel kapcsolatban szintén kifogásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság - a Fidesz alelnöke közölte: nem látja értelmét annak az esetleges lehetőségnek a bevezetésének, hogy kérelemre 62 éves koruk után is tovább dolgozhassanak a bírák. "Az EU itt mellénézett", mert a bírák nyugdíjkorhatára korábban is 62 év volt, mint mindenki másnak, csak a törvény lehetővé tette, hogy tovább bíráskodjanak - fejtette ki, hozzáfűzve: a kormányoldal nem azt mondta, hogy változik a nyugdíjkorhatár, hanem azt, hogy a főszabály mindenkire vonatkozik.

Kósa Lajos megjegyezte, az Európai Uniónak számos rendkívül tiszteletreméltó elve és szabálya van, de számos "mókás" is. Utóbbiakra példaként említette "az uborka görbületével" és a csirkeketrecek méretével kapcsolatos szabályokat. "Nagyon sok elv van: van, amelyeket mindenképpen tiszteletben kell tartani" - hangsúlyozta, hozzátéve ugyanakkor, hogy az EU sok olyan kérdésben is "kötözködik", ami kevésbé érthető.

Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy változtatnak az egykulcsos adón - ha a nemzetközi szervezetek például azt kérik, ne 16, hanem 19 százalékos legyen az adókulcs -, a politikus azt válaszolta: nem valószínű. Nyomós érvek szólnak a 16 százalék mellett - jelentette ki.

Olvasóink írták

 • 9. gjozsi88 2012. január 27. 18:45
  „fortuna54!

  Akánlom figyelmedbe, hogy a piacgazdaságban a jövedelmek nem abból a szempontból mérettetnek, hogy mennyiből lehet megélni.....az a szocializmusban volt!!!!
  Piacgazdaságban ár -érték arány van!
  Tekintettel arra, hogy Simor jegybank elnök........fizetése nem lehet azonos a kivárosi bankfiók vezetőjével!!!!!
  Minimum Csányi=Simor!!!!!”
 • 8. gjozsi88 2012. január 27. 18:43
  „rommel!
  Azt miért nem teszitek hozzá, hogy Simor fizetése az Járaytól örökölt mérték.......!
  Itt a gond az, hogy a kormány egyoldalúan belenyúlt, egyeztetés nélkül!!!!

  Lehetősége a ciklus lejárta után van e tekintetben!!!

  Egyébbként egy kereskedelmi banknál, azaz a versenyszférában egy kisvárosi bankfiók vezetője keres nettó 1 millió ft-ot........ugye nem akkora a felelősége, mint a Jegybank elnöknek!
  Mennyi Csányi fizetése?????”
 • 7. rommel 2012. január 27. 18:06
  „SZEGÉNY SIMOR FIZETÉSÉBŐL MENNYI SZEGÉNY EMBER MEGÉLNE !!!
  A SZOCI POLITIKUSOK SEM TUDTAK KIJÖNNI ENNYIBŐL HAVONTA !!!
  PLUSSZ A WISKY-S DOBOZOK !!!”
 • 6. paci13 2012. január 27. 14:59
  „Hogy nem átall egy ilyen mucsai önjelölt "politikus" az EU-n ironizálni!”
 • 5. fortuna54 2012. január 27. 14:36
  „2.Eva.Pedig a kapitalista bankár kevés kereseréröl van szó.Hogy tudna ö 2 millió bol megélni?Te mind szocialista érzelmü egyén,mindent amit kér,megadnád neki?Bank pártiak a szocik.”
 • 4. Joebacsi70 2012. január 27. 11:40
  „Kósa, Te azoknak a családoknak gyűjtsél, akik a forint bedöntögetésetek miatt került rossz , rosszabb vagy kiklátástalan helyzetbe. Hazudni (fideszelni) nagyon tudsz. Arrogánsak, cinikusak, nagyképűek vagytok, ez nem változott 2002 óta. Akkor egy még csak elindultunk a szakadék felé, és mégsem ti nyertétek a választást. Mit gondoltok, most mi fog történni két év múlva ?
  Remélem annyi lesz a változás, hogy Budai Gyula példáját követve az újabb kormány is elszámoltat benneteket !
  A börtönök kihasználtsága igy is rendkívül magas, de majd szorítunk helyet nektek.”
 • 3. load 2012. január 27. 10:34
  „Az MNB jogállása:
  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Köztársaság központi bankja. Az MNB, valamint
  döntéshozó szerveinek tagjai feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során
  függetlenek, az Európai Központi Bankon kívül nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat a Kormánytól vagy bármilyen más szervtől.
  Még a Kósa Lajos nevű ....szervtől sem.
  Pont.”
 • 2. Eva- 2012. január 27. 08:53
  „Itt nem Simor fizetése a lényeg, hanem az, hogy a devizatartalékok a nyugdíjvagyon sorsára jutnak-e és azután már nem lesz mihez nyúlni---
  meg arról szólnak, hogy menet közben lehet-e szabályozókat változtatni ---
  Meg független-e a jegybank, amelyet annak deklaráltak anno?!”
 • 1. öszödiböszme 2012. január 27. 08:51
  „kósa te nem vagy abban a helyzetben, hogy vicceskedjél. Gyűjtést annak a sok embernek kell szervezni. Akiket a bóvlikormány kókler gazdaságpolitikája tönkre tett. Egy kulcsos szja, 27 áfa, infláció stb stb. Szóval nektek hallgass a nevetek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszállnának: a spanyol Vueling érdeklődik a Malév iránt

A Népszabadság szerint a spanyol Iberia diszkont-leányvállalatánál, a Vuelingnél igazgatósági… Tovább olvasom