Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Kósa Lajos: a rendszer átalakításának célja a jobb oktatás

Kósa Lajos szerint az oktatási intézményrendszer átalakításának "eminensen az a szándéka", hogy az oktatás jobb legyen. A Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Debrecen fideszes polgármestere erről a hajdú-bihari tankerületi igazgatók bemutatkozó sajtótájékoztatóján beszélt csütörtökön a debreceni városházán.
Nem azért veszi át az állam az intézmények fenntartását, hogy a rendszer olcsóbb legyen, hanem azért, hogy hatékonyabban működjön. A hatékonyság azt is jelenti, hogy ne pazaroljuk az erőforrásokat, de ezután sem fogunk kevesebbet költeni az oktatásra, mint a korábbi struktúrában - tette hozzá a politikus.

A magyar közoktatás olyan átalakulás előtt áll, amely példa nélküli az elmúlt húsz évben: az állam magához vonja az önkormányzati iskolák fenntartását - jelezte Kósa Lajos.

A politikus az átalakítás legfőbb indokaként említette, hogy eddig többnyire az önkormányzatok anyagi lehetősége határozta meg az intézmények színvonalát, és inkább a születési hely, mint a tehetség határozta meg, miként tud egy-egy gyerek bekapcsolódni a rendszerbe, hogyan alakul az életpályája.

Kósa Lajos szerint az elmúlt húsz évben úgy fejlődött az oktatási rendszer, hogy "amikor megszűnt a diktatúra, átestünk a ló másik oldalára: úgy telt el a húsz év, hogy senki nem nyitotta rá a pedagógusra az ajtót megnézni, mit oktat, milyen minőségben".

Hozzátette: az államnak joga van meghatározni, mire adja a pénzt és ellenőrizni a hasznosulását.

Az MJVSZ elnöke szerint "a leghelyesebb az lett volna, ha nemcsak a fenntartást, hanem az infrastruktúrát is átveszi az állam".

Jelezte ugyanakkor, hogy a 3000-3500 közötti lakosú településeken a működtetés is az államhoz kerül, a nagyobb településeken az infrastruktúra működtetése az önkormányzatoknál marad.

Az intézményfenntartónak egyébként elemi érdeke, hogy az önkormányzatok által elért eredményeket tartsák meg, de az iskolarendszer mobilitási, felzárkóztatási képessége erősödjön - hangoztatta Kósa Lajos. Fontosnak nevezte az önkormányzatok és az intézményfenntartó jó együttműködését. A nagyvárosokban erre megvan a készség - emelte ki az MJVSZ elnökeként.

Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke kiemelte: az új, hálózatos struktúrában a 198 tankerületi igazgatóság karöltve működik majd az önkormányzatokkal, hogy a központi, egységes elvi irányítás mellett meg lehessen őrizni a tankerületek sokszínűségét is.

A sajtótájékoztatón ezután bemutatták a tíz hajdú-bihari tankerület igazgatóját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lelkészek válásáról tárgyalt a református zsinat

A lelkészek válásáról tárgyalt a református zsinat az Égető kérdéseink című sorozat első részeként… Tovább olvasom