Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Kósa: a baj okozója nem az, aki elmondja az igazságot

Kósa Lajos szerint nem az a baj okozója, aki elmondja az igazságot, hanem az, aki előidézte. A Fidesz ügyvezető alelnöke hétfőn az Országgyűlésben - a szocialista Mesterházy Attila gazdaság állapotával kapcsolatos napirend előtti felszólalására reagálva - első alkalommal szólalt meg nyilvánosan azt követően, hogy múlt csütörtöki, államcsőddel kapcsolatos szavai vihart kavartak. A debreceni polgármester azt mondta, a jelenlegi kormány próbálja orvosolni a szocialisták által elkövetett hibákat, Mesterházy Attila közölte, kezdeményezte a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság összehívását annak kiderítésére, történt-e forint elleni spekuláció.

Kósa Lajos személyes megtámadás címén, a múlt heti, az államcsőddel kapcsolatos kijelentése miatt kért és kapott szót hétfőn napirend előtt.
Két bölcsesség idézésével kezdte: "növeli ki elfedi a bajt; ne a tükröt átkozd, ha képed ferde".

Semmiképpen sem az a baj okozója, aki elmondja az igazságot, hanem az, aki előidézte - fogalmazott a fideszes politikus, aki szerint a helyzet az, hogy a szocialisták az elmúlt nyolc évben tönkretették az országot, a jelenlegi kormány pedig megpróbálja az általuk elkövetett nagyon súlyos hibákat orvosolni.

Úgy fogalmazott: "lehet, hogy ebben bekövetkeznek bakik, nem aratunk tetszést feltétlenül a szocialisták előtt", de egy biztos, a kormánypárt, a kormányfrakció mindent megtesz azért, hogy ezt a helyzetet orvosolja és a nemzetet a legjobb eszközökkel szolgálja ahhoz, hogy Magyarország visszanyerje azt a hitelességét, amelyet semmilyen politikusi nyilatkozat nem tud lerombolni.

Mesterházy Attila napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy az elmúlt napokban két katasztrófa sújtotta az országot: az árvíz két hete tart, a másik Kósa Lajos és Szijjártó Péter volt. Mind a kettő nagyon pusztító volt az ország szempontjából, a két fideszes politikus egy nap alatt tudott bizalomvesztést produkálni, s erre még senki nem volt kettejükön kívül képes - fogalmazott.

Szerinte gazdasági válságot nem az előző kormány indította el, a mostanit azonban ők idézték elő a felelőtlen nyilatkozataikkal, megkárosítva több ezer magyar családot és vállalatot, és okoztak több milliárdos károkat.

A szocialista politikus azt mondta, "ma még nem tudjuk pusztán dilettantizmusról, vagy ahogy Financial Times írta, csökönyös ostobaságról, (...) vagy tudatos károkozásról, spekulációról van szó", amin egyesek meggazdagodtak.

Mesterházy Attila közölte: kezdeményezte, hogy a költségvetési bizottság üljön össze, és indítványozták a nemzetbiztonsági bizottság összehívását is, hogy történt-e a forint elleni spekuláció és támadás. Hozzátette: a PSZÁF-elnöktől aziránt érdeklődött levelében, történtek-e olyan tranzakciók, amelyek a tudatos károkozást bizonyítják.

Arra is kíváncsi volt, mi van a Fidesz kétéves forgatókönyvében, amiről Kósa Lajost beszél, lesz-e további megszorítás, adócsökkentés, vagy adóemelés, tényleg ki akarnak-e rúgni 150-200 ezer embert kirúgni a közszférából, ha igen milyen alapon válogatják ki őket. Miről tárgyalnak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), milyen alkotmányossági szabályokat akarnak felfüggeszteni, milyen felelősségre vonásra számíthatnak, akik felelősek ezért a károkozásért - sorolta kérdéseit.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a szocialista felszólalóra úgy reagált: az előállt helyzet a nyolc év gazdaságpolitikai katasztrófájának következménye. Utalt arra, hogy 2006-ban, amikor az akkori kormány 4,8 százalékban határozta meg az államháztartási hiányt, az úgy lett 9 százalék, hogy közben a ferihegyi repteret is eladták.

2008-ban pedig az IMF, s az unió 20 milliárd dolláros segítsége mentette meg a költségvetést. Mi ez, ha nem csőd? - kérdezte. A kormány eltökélt abban, hogy az államháztartási hiányt a keretek között tartsa, s ehhez a szükséges lépéseket megteszi - szögezte le a politikus.

Az IMF tanácsairól azt mondta: nagyon sokfajta gazdaságpolitikai elképzelés van a világban, az a gazdaságpolitika, amit javarészt az IMF tanácsára, és saját kútfőből a szocialista kormány követett, egy folyamatos megszorítást jelentett, folyamatosan visszafogta a magyar gazdaság növekedését, s állandóan lefelé húzó spirálba vetette a gazdaságot.

Kósa Lajos múlt héten csütörtökön egy kkv-fejlesztési konferencián úgy fogalmazott, a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni. Hozzátette: "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük".

Másnap erre Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő azt mondta, nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben. Emlékeztetett arra, hogy az államcsődről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő beszélt mintegy két évvel ezelőtt. "Sőt mi több, döngette a mellkasát, és büszke volt rá" - tette hozzá.
A politikai nyilatkozatok hatására esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, és gyengült a forint.

Varga Mihály államtitkár szombaton, miután bejelentette, hogy a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos idei hiánycélt, közölte azt is, konszolidált a magyar gazdaság helyzete. A politikus túlzónak nevezett minden olyan összevetés, amely magasabb kockázati felárral rendelkező országgal hasonlítja össze Magyarországot, "ha ezt egy kolléga teszi, az pedig nem szerencsés".

Olvasóink írták

 • 12. HR_XAR 2010. június 09. 00:56
  „Nem mosakodni kéne, meg nem is hárítani. Most a fidesz nem elégszik meg a hatalommal, amit megkapott, ugyanazt a mocskos politikát folytatja, amivel 2 választást elbukott eddig. Mocskolódik, mocskolódik és rágalmaz, adatokat hamisít és még lehetne sorolni. Kósa jobban tenné, ha befogná, mert egyre jobban az derül ki, hogy ostoba mivoltják csak jól leplezte az elmúlt évek alatt.”
 • 11. janika 2010. június 08. 08:36
  „Oszd meg és uralkodj! Magyarországon kétféle ember él! Az, akiket már csődbe vitt az alantas politikai elit és vannak ennek a haszonélvezői. Naná, hogy a szennyes kiteregetése nem tetszik mindenkinek! Mi lenne, ha még kellően üldöznék is az országunk kifosztóit? Az a baj szerintem, hogy a FIDESZ annaira örül a kétharmados hatalmának, hogy nem tudja mit kezdjen vele! Az, hogy továbbra is csak a szájukat tátják és tépik az nem old meg semmit. A alantas törvények, rendeleteket és a kreálóit felülvizsgálni és rendet rakni volna a legfontosabb és első! E nélkül mindig csak a"falba" ütközik minden erőlködés a jobbítási szándék miatt!”
 • 10. Cerwin 2010. június 08. 07:32
  „A Kósát eddig épeszű embernek tartottam, csalódnom kellett. A Szijjártón nem csodálkozom, mindig egy hüllő volt...”
 • 9. piteam 2010. június 08. 05:52
  „Nem lesz, már az ! Csak mondogassa !”
 • 8. piteam 2010. június 08. 05:50
  „Ezt a bajt MOST Ő idézte elő.
  Egyébként meg a folyamatos hátramutogatással csak a múltat stabilizálja, nézzen már előre, vagy legalább is legyen ITT és MOST ! A SZAVAKKAL meg vigyázni, mert egyre többet mondja, annál inkább valósággá válik !
  "NEHÉZ LESZ" - Orbán Viktor, akkor biztos, legalább is Neki !”
 • 7. duhos2 2010. június 07. 21:29
  „Mi van modika, nem tetszik a KÓSA szó? Kilóra megvettek téged is? Nem akarok bemenni a szerkesztőségbe, de lehet még megteszem, haver. :P”
 • 6. hehe08 2010. június 07. 21:25
  „ha már ilyen szókimondó lett a kósa akkor igazán regélhetne az elmúlt 20 év titkosított aktáiról is.........
  akkor aztán kiderülne, hogy ebben az országban bizony mindenki lefeküdt mindenkivel és mindenkinek.......
  szégyen......”
 • 5. makacs 2010. június 07. 17:53
  „Az én fajtám a magyar. És van hitelem. De ha akarom holnap nagyrészét visszafizetem. Nem azért mert gazdag vok, hanem mert ´addig nyújtózkodj amíg a takaród ér´. A te fajtád mi? Az akivel kicseszett a fidesz ,de mégis imádja? Ez lenne az okos fajta? Aztán a nyóc elemi mégván-é?
  Fölfoghatatlan számomra, hogy miért istenítik az emberek az ő ellenségeiket?(beleértve az mszp-t is) Ez szerintem nem is iskolafüggő, ez valami magyar átok.
  Neked hiteled van, <moderálva> veled ki tudja miért, de még ezeket akarod látni 8 évig. Szép.”
 • 4. Ákos62 2010. június 07. 16:47
  „1.makacs

  Nem kéne a lakáshiteleseken gunyolódni! Ha neked most nincs, majd lesz lakáshiteled!
  Igaz a te fajtád már megszedte magát, nem lesz szükség hitelre.
  Nagyon remélem, hogy ti is 8 évig frikázhatjátok /minimum/ a fideszt!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. mindigatutit 2010. június 07. 16:29
  „azt hittem ,hogy ezek felkészültek a kormányzásra (persze nem komolyan gondolom),de úgy látom most találják ki mit kellene tenni”
 • 2. duhos2 2010. június 07. 16:06
  „További "flame" viharok várhatóak. Hozok popcorn-t :)”
 • 1. makacs 2010. június 07. 15:53
  „Megmagyarázza a hülyeségét az idióta, de a hüle is tudja, hogy ő múlt héten nem a múltról, hanem a jelenről beszélt. Kicsit előrébb jár a nyelvük ,mint az agyuk. Jellemző ez okos emberekre?:))))
  Megszokták, hogy 8 évig fikáztak, biztos nehéz lehet róla leszokni. Fideszdrog:)
  A mi kutyánk kölyke, a kis Péterke meg úgy elbújt, még a riporterek sem találják. Ha nem a hazámról lenne szó, fognám a röhögéstől a hasamat , hogyan fűrészeli maga alatt a fát a magyar. Azt hiszem, egy-két lakáshiteles tökönszúrta magát a hétvégén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A viharok miatt a kaptárakban maradtak a méhek, kevés lesz a méz

Jelentősen csökkenhet az idei méztermés az utóbbi hetek esőzései miatt, Tolna megyében az akácméz szokásos mennyiségének csupán öt százaléka termett. Tovább olvasom