Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Körvonalazódnak a slágerszakok

Javában zajlik a felvételi jelentkezések feldolgozása. Az első statisztikák szerint a két megyei egyetem – a győri és a soproni – továbbra is a középmezőnyben van, s lassan, de biztosan körvonalazódnak az idei slágerszakok, amelyek azonosak a tavalyiakkal.
A Széchenyi István Egyetemre (SZE) az Országos Felsőoktatási Információs Központ március 16-i frissítése szerint – az adatokat folyamatosan dolgozzák fel – 5857-en jelentkeztek, s első helyen 2605-en jelölték meg a győri intézményt. A soproni székhelyq Nyugat-Magyarországi Egyetem fej fej mellett haladt a győri intézménnyel: a NYME-nél 5766 az összjelentkezés, 2532 pedig az első helyen megjelölt szándék. Országos összehasonlításban – ahogy egyébként eddig is – nagyjából a középmezőnyben van jelenleg a két megyei egyetem; az ELTE 16.056-os, illetve a Szegedi Egyetem 14.460-as összjelentkezésével nyilván nem tud vetekedni egyik sem, de nem is ez a cél.
Érdekesebb viszont, hogy az intézményeken belül miként alakulnak idén a jelentkezési számok. A Nyugat-Magyarországi Egyetemen belül az Apáczai Csere János karra 2535-en már bizonyosan beadták a jelentkezési lapjukat, a Benedek Elek pedagógiai karra 633-an, az erdőmérnöki karra 574-en, a faipari mérnöki karra 631-en, a geoinformatikai karra 688-an, a közgazdaság-tudományi karra 994-en, a mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi karra pedig 385-en. A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karára 939-

en, a Kautz Gyula gazdaságtudományi karra 1538-an, a mqszaki tudományi karra 3303-an, a Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetbe 469-en, a Varga Tibor Zenemqvészeti Intézetbe pedig 143-an jelentkeztek.
Az elmúlt évek felvételi pontszámait, illetve az eddig regisztrált jelentkezéseket látva már most sejteni lehet, hogy a slágerszakok idén is ugyanazok maradnak. Néhány példa: a NYME gazdálkodási és menedzsment magyar nyelvq szakára 391-en jelentkeztek, s a kereskedelem és marketingre is 252-en: lényegesen többen, mint más képzésekre. Szintén kiugróan magas a győri SZE-en a kereskedelem és marketing 394-es, illetve a gazdálkodási és menedzsment szak 573-as jelentkezése. Ezekből az adatokból nagyjából sejthető tehát, hogy itt magas pontszámok kellenek majd a bejutáshoz. S ha már Győrnél tartunk: a leendő mérnökhallgatók is készülhetnek: a közlekedésmérnöki szakra 520-an jelentkeztek, s mérnök-informatikusnak is 597-en készülnek. Ez a két adat még annak tükrében is kiugróan magas, hogy a győri egyetemet első körben e két szak esetében 171-en, illetve 186-an jelölték meg. (Az összes szakot helyhiány miatt nem vesszük most sorba, akit érdekel, az minden adatot megtalál a www.felvi.hu honlap „Érdeklődöm”, „Statisztikák, rangsorok” címszó alatt.)
Minden évben megnézzük azt is, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei diákok milyen arányban szeretnének tovább tanulni az ország többi megyéjéhez képest, így ezt most sem hagyjuk ki: tőlünk tehát 3959-en jelezték továbbtanulási szándékukat, köztük 3424-en állami képzésre szeretnének bejutni. A megyét – a jelentkezési számok alapján – a főváros (18.5979, Pest megye (11.066), Borsod-Abaúj-Zemplén (6615), Szabolcs-Szatmár Bereg (5471), Hajdú-Bihar (5127), Bács-Kiskun (4834) és Fejér megye (4029 előzi meg.
Az adatok forrása a www.felvi.hu internetes portál. Az adatok nem véglegesek, amint azok lesznek, a témára elemzésekkel, nyilatkozatokkal visszatérünk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIVEL TÖLTÖTTE MÁRCIUS 15-ÉT?

Tovább olvasom