Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Korrupció: 16 rendőr ellen emeltek vádat

Korrupcióval vádol több autópályarendőrt a Miskolci Nyomozó Ügyészség; a két évig tartó nyomozás befejezéseként összesen 21 ember ellen emeltek vádat, közülük 16 rendőr.
A vád szerint a 16 rendőr több mint félszáz esetben hamisította meg a rendőri jelentéseket vagy a baleseti helyszíni szemle jegyzőkönyveit. Vádat emeltek június 17-én többek között az ORFK Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) Autópálya Rendőrség káli alosztályának parancsnoka, valamint a káli és emődi őrs több rendőre ellen.

A szóvivő közlése szerint a 2007-ben felderített ügyben vádlott lett továbbá három vállalkozó, aki szerződés alapján végzett autómentést és -szállítást az M3-as és az M30-as autópályán, s a vállalkozók két alkalmazottja is.

Martossy György az előzményekről elmondta: a Rebisz 2005 áprilisában szerződést kötött egy egyéni vállalkozóval - másodrendű vádlott - arra vonatkozóan, hogy a káli alosztályhoz tartozó M3-as szakaszokon végezzen autószállítást, ha baleset miatt azt a szolgálat rendeli meg.

Hozzátette: a negyedrendű vádlott ekkor a káli alosztálynál parancsnok volt. A vállalkozói szerződés megkötése után, annak tartalmával ellentétben úgy tájékoztatta beosztottjait, hogy a szerződött vállalkozót kizárólag a lefoglalásra került autók elszállításáról kötelesek értesíteni. A többi esetben továbbra is az autómentést végző másik vállalkozót - elsőrendű vádlott - értesítsék. A parancsnok így hivatali helyzetével visszaélve, hivatali kötelezettségét megszegve az elsőrendű vádlottat folyamatosan jogtalan előnyhöz juttatta - közölte a szóvivő.

Mint mondta, az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott - a mentést végzők - a szállítások során nem tartotta be a vállalkozói és az alvállalkozói szerződés kitételeit. A gépjárművek tulajdonosait, vezetőit nem tájékoztatták a szerződésben foglalt díjtételekről azokban az esetekben, amikor a helyszínre a rendőrség - illetve az alvállalkozók, egyes esetekben a fővállalkozó - értesítése alapján érkeztek.

A szállítások során az előírtnál jóval magasabb díjtételeket számoltak fel. Több esetben külön díjat számoltak fel speciális mentés jogcímen annak ellenére, hogy a szerződésekben vállalták: ilyet nem kérnek, mint ahogy éjszakai és ünnepnapi pótlék, hétvégi pótdíj, közúton kívüli mentés, várakozási díj jogcímen sem.

Az autómentéseket végző vállalkozók a vád szerint rendszeresen jogtalan előnyt ígértek, illetve pénzt adtak át egyes, a baleseteknél intézkedő rendőröknek azért, hogy a működésképtelen gépjárművek elszállításáról őket értesítsék. A szállítási díj körülbelül tíz százalékának megfelelő összeget adtak át a rendőröknek, csaknem 200 esetben került sor ilyen módon autószállításra.

A rendőrök, hogy leplezzék tevékenységüket, több mint 50 esetben hamisították meg a rendőri jelentéseket vagy a baleseti helyszíni szemle jegyzőkönyvét. A ténylegesen átadott összegek 3 ezer és 12 ezer forint között voltak.

A rendőrök kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt - bűnösségük megállapítása esetén - 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. A vállalkozók és alkalmazottjaik büntetése 7,5 évig terjedő szabadságvesztés lehet, vesztegetés és csalás miatt. Valamennyi vádlott szabadlábon védekezik - közölte Martossy György.

Olvasóink írták

 • 3. f.nemes.f 2009. július 05. 15:21
  „Miskolcon a Győri kapuban egy társasház úgy pályázott a panelpályázatban , hogy a közös képviselő HAMIS közgyűlési határozat számot tüntetett fel .
  A miskolci önkormányzat és a minisztérium elfogadta , hiába jelezte több tulajdonos ezt a kis bakit .
  A rendőrség a nyomozást megtagadta a VPOP pedig csak nyomozgat és ha kell akkor a nyomozót is leváltja .
  A pályázat 220.000.000.Ft melynek 1/3 részét az önkormányzat 1/3 részét a minisztérium 1/3 részét a tulaj fizeti , ami szigetelést ablakcserét és fűtés korszerűsítést takarna, az egycsöves fűtés kétcsövesre alakítása . A hiba csak az , hogy a fűtésünk eleve kétcsöves .A miskolci bíróság hozott egy olyan határozatot 2009-ben melyben a magántulajdonú lakásaink/ amit 1990- ben vásároltunk meg / ablakait és a radiátorokat közös tulajdonba helyezi , csak azért , hogy a panel pályázat amit elnyertünk megvalósíthassák és véghez vigyék .Hiába fordulunk az itteni újsághoz és bármelyik tv-hez nem engedik megjelentetni a cikkeket . Egyedül a Hír Tv számolt be az esetről . A 174 családból már 45 családnak van jelzálog a tulajdonán . Ez a helyzet egy MSZP- s városban .”
 • 2. Truder 2009. július 03. 21:09
  „Ezen már (sajnos)meg sem lepődök.”
 • 1. tejfelesszájú 2009. július 03. 12:27
  „Felvetődik a kérdés, a kiskunlacházi esetnél vajon milyen mélységben hamisítottak dolgokat????
  Csak ez sosem derül ki, mert magasabb szintről jött az utász”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették a védőoltásokat megtagadó szülőket

Felmentette a Legfelsőbb Bíróság azokat a szülőket, akik nem engedték, hogy gyermekük megkapja a… Tovább olvasom