Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Korom András: A humor: éltető elem

Korom András, lapunk újságírója Mikszáth Kálmán Két választás Magyarországon című regényéről beszél.
„Olyan számomra Mikszáth, mint a sivatag szomjas vándorának az éltető víz. Persze elsősorban humora, kíméletlen, kissé frivol látásmódja az, mely szórakoztatóvá teszi szinte valamennyi írását. A Két választás Magyarországon című regénye, azaz Katánghy Menyhért képviselő úr viszontagságos élete, kalandjai, szerencsétlensége és szerencséje, illetve a körtvélyesi csíny úgy teszi nevetségessé kora választási módszereit, hogy közben az ember a hasát fogja, s szúr az oldala a nevetéstől. Mikszáth zsenijét mutatja, hogy Katánghy Menyhért viszontagságai úgy válnak mulatságossá, hogy közben az író szinte minden szava igaz, s ez a történet bármikor játszódhat.

Mert Katánghy sorsa bizony ismerős a mában is. Persze a képviselő végül megpróbáltatásainak, hányattatásainak és a politika csűrcsavaros machinációinak köszönhetően bejut még a hőn áhított pénzügyi bizottságba is. Közben úgy éli meg a történteket, hogy végül nem meri a fővárosba, a „halál torkába" vinni családját.

Ebben a könyvben, miközben végigkacagja az olvasó, a főhős emberi érzései végleg eltorzulnak. Sorsa jól illusztrálja Mikszáth szállóigévé vált mondását, miszerint a politika tényleg nem más, mint úri huncutság."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marcalváros I. – szelektálnak, csak lenne elég szemetes

Örülni lehetne annak, amit a kép tanúsít: az Ikva utcában lakók láthatóan nagyon is komolyan veszik… Tovább olvasom