Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kormányváltást követeltek

Sopronban több ezren hallatták hangjukat a kormányellenes megmozdulás során tegnap este. A tömeg a Fő térről a Várkerületen át a Magyar utcai MSZP-székházhoz vonult, ahol a résztvevők szintén kormányváltást követeltek. Az esti tüntetéseket – mint elmondták – Gyurcsány Ferenc lemondásáig fogják folytatni.
Meglehetősen tanácstalanul indult tegnap este 7-kor a soproni Fő térre meghirdetett tüntetés. A főszervezők személye mindvégig titokban maradt, s kezdetben az érdeklődők is csak toporogtak az eső áztatta macskakövön. Idősek, fiatalok, egyetemisták és kisgyermekesek mentek ki a térre a kedvezőtlen időjárás ellenére, ahol több százan várták, mi fog történni. Aztán hét óra nyolc perckor felzúgtak az első rigmusok: „piros-fehér-zöld”, „hajrá, Magyarország”, ám a skandálás ezt követően jó öt percig megint szünetelt. Ekkor hangosbeszélőt hozott a térre Perkovátz Tamás ismert soproni vendéglátós, aki szónoknak kérte fel Sopron díszpolgárát, Szokolay Sándort. „Csak 1956-ban éreztem olyat, mint most vasárnap este” – utalt a nyilvánosságra került „hazudtunk reggel és este” Gyurcsány-hangszalagra a Kossuth-díjas zeneszerző, miközben az ezresre növekedett tömeg „Gyurcsány mondjon le! Mondjon le!” skandálása töltötte be a belváros patinás falait. „Nekünk, időseknek, már nincs mit veszítenünk, ez az öregek esernyős forradalma lehetne. Ennek a kormánynak mennie kell, Magyarország többet érdemelne” – fogalmazott Szokolay, aki hangsúlyozta: ne maradjon következmény nélkül ez az elképesztő etikátlanság.
A tüntetők Hiller Istvánt, az MSZP soproni születésű elnökét ekkor a „Sopron szégyene” skandálással illették.
– Új választásokat akarunk, a kormány mondjon le. Mi a becsület és a tisztesség oldalán vagyunk. Nem hagyjuk, hogy hazug gazemberek irányítsák az országot – zengett a Fő tér Perkovátz Tamás szavaitól, míg a tömeg a városháza árnyékában rázendített: „Hol vagy, Dezső? Hol vagy, Dezső?” Ezt követően Borsányi Zoltán vette át a hangosbeszélőt, s a tömeg üdvrivalgása közepette bejelentette: „Amíg nem történik változás az ország kormánya élén, minden este idejövünk.” „Rablóbanda, takarodó!” – zúgott percekig a tömeg. A többezresre duzzadt demonstrálók ezután a MSZP Magyar utcai székházához vonultak, ahol a „Gyertek ki!” és az „Elk...tátok!” rigmusoktól volt hangos a környék. A megmozduláson részt vevők mind a Fő téren, mind a Magyar utcában elénekelték a Himnuszt, s a székely himnuszt is. Az autósok jól tűrték az ideiglenes forgalmi akadályt, s jó páran dudálással és integetéssel jelezték, egyetértenek a tüntetőkkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adna kedvezményt győrieknek itteni szolgáltatásokra?

Megkérdeztük a győri polgármester-jelölteket arról, adna kedvezményt győrieknek itteni… Tovább olvasom